M-am gândit că pe vremea asta atât de prietenoasă merge să ne amintim cum se face un vin fiert bun, care să ne dezghețe măruntaiele și să ne redea buna dispoziție, după o zi petrecută în traficul imposibil de după viscol.

Peste tot se poartă băuturile de încălzire, de la grog la bere fiartă, la vin fiert, vodcă sau țuică fiartă. Dar parcă vinul spune o poveste, toate aromele se combină și rezultatul e o licoare minunată.

Nu știu dacă dacii or fi fiert vin ca să treacă peste iernile ca asta, dar e cert că tradiția europeană a acestei băuturi a început în Roma secolului al II-lea, după ce legiunile aduseseră din zonele cucerite diverse mirodenii și ingrediente gastronomice.

O carte de gătit englezească din secolul al XIV-lea conține o rețetă de vin fiert cu multe condimente, printre care scorțișoară, ghimbir, cuișoare, anason, piper, nucșoară, oregano și zahăr. Pe lângă condimente, mulți preferă să îl fiarbă și cu portocale, lămâie, coajă uscată de măr sau fructe confiate.

spiced_wine_a

Eu zic așa: rețeta de bază trebuie să conțină un vin roșu sec bun, Merlot sau Cabernet Sauvignon, de tărie 13+, cuișoare, scorțișoară, ghimbir, anason, piper, coajă rasă de portocală si coajă uscată de măr. Restul, după gust.

Vinul roșu ca vinul roșu, dar ai băut vreodată vin alb fiert? E spectaculos! Un alb sec – tot un Cabernet Sauvignon. Mai întâi speli și toci mărunt o portocală mică și o jumătate de lămâie și le caramelizezi cu puțin zahăr, cuișoare și scorțișoară. Apoi torni peste vinul și lași să fiarbă la foc mic, dar fără să clocotească. Te dezgheață imediat! 🙂