Auzi tot mai des despre edamame, însă nu ai cumpărat, gătit și gustat niciodată? Află totul despre acestea – cum se mănâncă în mod corect, cum se gătesc, dar și ce beneficii au pentru sănătate.

Edamamele sunt, de fapt, păstăi tinere de soia. Acestea se pot mânca atât crude, cât și gătite. Reprezintă o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți de preț, așa că ai face bine să introduci edamame în alimentație!

Edamame: beneficii și proprietăți

  1. Sunt o sursă bogată de proteine

O cană de edamame gătite vine cu un aport de 18,5 grame de proteine, de aceea păstăile de soia sunt recomandate mai ales veganilor, care au nevoie de surse proteice suplimentare. Mai mult decât atât, proteinele sunt unele de calitate, oferind toți aminoacizii esențiali.

  1. Conțin și fibre din belșug

Aceeași cană de edamame conține și 6 grame de fibre, adică o pătrime din aportul zilnic recomandat de fibre dietetice. De aceea soia verde te poate ajuta să slăbești sănătos. Concentrația mare de fibre din edamame permite absorbția treptată a zaharurilor, ceea ce înseamnă că și eneria este eliberată treptat.

  1. Sunt bogate și în acid folic

Acidul folic este asociat cu un risc scăzut de afecțiuni cardiovasculare, dar și cu creșterea unghiilor și părului. Însă cel mai important este acidul folic pentru femeile însărcinate, întrucât asigură dezvoltarea armonioasă a fătului și reduce riscul de malformații.

  1. Conțin vitamina K

Despre vitamina K știm că joacă un rol important în coagularea sângelui, dar și în reglarea metabolismului. Vestea bună este că o cană de edamame asigură 52% din doza zilnică recomandată de vitamina K.

  1. Aduc un aport generos de calciu, dar și de magneziu

Organismul are nevoie de calciu în toate etapele vieții, iar păstăile de soia asigură o cantitate semnificativă. De asemenea, o cană de păstăi de soia conține peste 70 de mg de magneziu, care te va ajuta să te odihnești mai bine, să scapi de anxietate, dar și de crampele musculare.

  1. Pot reduce simptomele specifice menopauzei

Menopauza vine la pachet cu o serie de simptome neplăcute precum bufeurile, indispoziția și transpirațiile abundente. Studii făcute în domeniu au arătat că izoflavonele din soia pot ameliora aceste manifestări.

  1. Nu cresc nivelul de zahăr din sânge

Edamamele nu măresc nivelul de zahăr din sânge, fiind recomandate mai ales persoanelor care suferă de diabet, dar și celor care urmează o dietă săracă în carbohidrați. Însă și pentru cei care nu se încadrează în aceste două categorii sunt extrem de benefice, deoarece este cunoscut faptul că persoanele care au o alimentație bogată în alimente ce cresc rapid nivelul de zahăr din sânge sunt mai expuse riscului de a dezvolta afecțiuni cronice.

  1. Pot reduce nivelul de colesterol “rău”

Colesterolul LDL, cunoscut mai degrabă sub denumirea de colesterol “rău” este asociat cu o serie de riscuri cardiovasculare. Vestea bună este însă că proteinele din soia pot reduce cu până la 12,9% nivelul colesterolului LDL.

Cum să mânânci edamame

Acum, că ai aflat cât de sănătoase sunt păstăile de soia verde, mai mult ca sigur îți vei dori să le introduci în alimentație. Iar asta înseamnă că trebuie să afli cum se mănâncă edamamele.

Ei bine, cu toate că se aseamănă din mai multe puncte de vedere cu fasolea sau alte leguminoase, edamamele se mănâncă mai degrabă precum niște legume – sunt foarte bune servite ca atare ori în salate. Pentru a mânca edamamele ca și gustare, scoate-le din păstaie și servește doar boabele.

Însă acestea pot fi și gătite în mai multe feluri. Te întrebi cât se fierb edamamele? Nu mai mult de 5-10 minute dacă nu vrei să își piardă textura și gustul.

Cum poți folosi edamame în rețete:

  • Adaugă păstăi verzi de soia în salate, supe, tocane, preparate cu orez;
  • Servește edamame fierte asezonate cu sare;
  • Folosește edamame trase la tigaie pe post de garnitură, în locul păstăilor de fasole.

Cea mai populară rețetă cu edamame este cea cu usturoi – este ușor de preparat, gustoasă și poate fi servită atât ca atare, cât și pe post de garnitură.

Rețetă de edamame cu usturoi

edamame

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 pungă de edamame congelate;
  • 3 căței de usturoi;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • sare de mare după gust;
  • sos de soia.

Mod de preparare:

  1. Fierbe edamamele respectând instrucțiunile de pe ambalaj. Scurge bine.
  2. Într-o tigaie încăpătoare, încinge 2 linguri de ulei de măsline. Zdrobește cățeii de usturoi, apoi trage-i la tigaie și adaugă edamamele, pe care le vei sota până când capătă o nuanță aurie pe margini.
  3. Servește edamamele pe o farfurie întinsă, însă asigură-te că ai alături și un bol în care vei pune păstăile.