Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar friptura de miel la cuptor fragedă și suculentă este printre favoritele românilor de pe masa de Paște. Așadar, astăzi te vom învăța să o prepari ca la carte, pas cu pas.

Rețetă de friptură de miel la cuptor fragedă, cu cartofi

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 2 kg pulpă de porc;
  • 1 căpățână de usturoi;
  • ½ legătură de rozmarin proaspăt;
  • 1,5 kg cartofi de dimensiuni mici, care pot fi lăsați întregi;
  • 1 lămâie;
  • ulei de măsline.

Ingrediente sos de mentă:

  • 1 legătură de mentă proaspătă;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • 3 linguri de oțet din vin.

Mod de preparare:

  1. Scoate pulpa de miel din frigider cu o oră înainte de a o găti, pentru a îi permite să ajungă treptat la temperatura camerei.
  2. Preîncălzește apoi cuptorul la 200 de grade Celsius.
  3. Scoate din căpățâna de usturoi 3 căței pe care îi vei curăța de coajă, iar restul căpățânii îl vei lăsa așa. Rupe frunzulițele de la jumătate din rozmarin și mărunțește-le. Curăță de coajă cartofii. Dacă nu sunt atât de mici încât să îi lași întregi, taie-i pe jumătate.
  4. Pisează cei 3 căței de usturoi într-un mojar, împreună cu rozmarinul mărunțit și cu coaja de la lâmâie. Pasează bine, apoi adaugă puțin ulei și amestecă – vei obține o marinadă.
  5. Asezonează pulpa de miel spălată în prealabil și uscată cu șervețele de hârtie, cu sare și piper din belșug. Masează apoi pulpa cu marinada preparată și așază în partea de sus a cuptorului, pe grill.
  6. În partea de jos a cuptorului vei așeza o tavă acoperită cu hârtie de copt, în care vei pune ulterior cartofii, și în care se vor scurge sucurile de pe friptura de miel în timpul gătirii. Închide ușa cuptorului și lasă friptura să se facă.
  7. Pune cartofii la fiert într-o oală cu apă clocotită în care ai pus și o lingură de sare. Fierbe-i preț de 10 minute, după care lasă-i la scurs. După ce se usucă, cartofii fierți îi poți așeza în tava din cuptor, cu puțin ulei deasupra, însă nu uita să îi asezonezi cu sare și piper, precum și cu crenguțele de rozmarin rămase. Când sunt aproape gătiți, vei așeza deasupra și căpățâna de usturoi în coajă. Închide ușa cuptorului și lasă să se gătească timp de o oră și jumătate. Dacă îți place ca friptura să rămână foarte suculentă, vei scoate pulpa de miel după o oră și un sfert, însă dacă o preferi mai bine gătită, o vei lăsa o oră și jumătate, poate chiar mai bine.
  8. Cât timp friptura este în cuptor, poți prepara sosul de mentă, care va face friptura de miel mai gustoasă și mai ușor de digerat. Rupe frunzele de mentă, toacă-le mărunt și pune-le într-un bol împreună cu zahărul, un praf de sare, 1 lingură de apă caldă și oțetul. Amestecă bine și sosul este gata.
  9. Imediat ce pulpa de miel este gata, scoate-o din cuptor și las-o să se odihnească timp de 15 minute. Porționeaz-o apoi și servește-o pe patul de cartofi cu rozmarin, cu usturoi copt alături și cu sos de mentă din belșug. O salată verde va completa de minune preparatul și va ajuta la digestie.

Salată de baby spanac

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 4 linguri de zeamă de lămâie;
  • 2 linguri de ceapă verde tocată mărunt;
  • ½ cană de ulei de măsline extravirgin;
  • sare și piper după gust;
  • ½ kg baby spanac;
  • 2 pere coapte bine.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mic, amestecă împreună zeama de lămâie, ceapa verde, 3 linguri de ulei, sare și piper și lasă dressingul obținut deoparte.
  2. Ia apoi un bol încăpător și amestecă în el frunzele de baby spanac cu perele tăiate fâșii. Adaugă apoi deasupra dressingul și servește salata. Aceasta merge de minune cu friptura de miel la cuptor, fragedă și abia preparată.

Friptura de miel este destul de greu de digerat așa că este indicat să o consumăm pe cont propriu la masă, alături de garnitură și salată, însă fără aperitiv sau desert care să o acompanieze. O porție mică de friptură de miel are 307 calorii, dintre care 13 grame de grăsimi, 24 grame proteine și 25 grame carbohidrați.

Pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv în ziua de Paște, împarte bunătățile tradiționale din meniu la toate mesele din ziua respectivă – adică dimineața mănâncă ouăle roșii, la prânz friptura de miel și seara drobul – ideal de pui sau chiar drob de ciuperci. Cozonacul și pasca le vei servi între mesele principale ale zilei, pe post de gustare, nu după fiecare masă, ca desert. Poftă bună!

PS: Aici găsești tot meniul tradițional pentru masa de Paște :-).