Fructele goji, considerate unele dintre cele mai sănătoase alimente, sunt din ce în ce mai prezente în dietele alimentare, putând fi folosite în salate, deserturi sau băuturi.

Există două tipuri de fructe de goji, cele tibetane, zemoase, cu pulpa bogată, dulce și semințe mici, comestibile, și cele chinezești, amărui, cu mai puțină pulpă și semințe mai mari, folosite în special în industria farmaceutică, nu pentru consum propriu.

Când au apărut fructele goji

Fructele goji au o vechime de peste 2000 de ani, iar habitatul lor natural este între Europa de sud-est și Asia de sud-vest. În Asia sunt folosite ca tratament în medicina tradițională încă din vremuri antice, datorită proprietăților lor terapeutice. În prezent, se cultivă în Asia, Europa, America de Nord, Africa de Nord, Australia și Noua Zeelandă.

Valori nutriționale ale fructelor goji

Fructele goji sunt recomandate în diete pentru că sunt hrănitoare și sănătoase. Au în compoziție 18 aminoacizi diferiți și peste 20 de minerale, printre care oligoelemente, precum zinc, fier, calciu, cupru, seleniu, fosfor și de vitamina B1, B2, B6, E, precum și o cantitate mare de carbohidrați și antioxidanți.

De asemenea, conțin acid linoleic și sistosterol, cu rol antiinflamator. 100 de grame de fructe goji uscate au aproximativ 370 de calorii, așa că trebuie consumate cu moderație.

Beneficiile fructelor de goji

Previn îmbătrânirea

Fructele goji mai sunt supranumite „fructele longevității”, datorită beneficiilor pentru menținerea sănătății și, implicit, prelungirea vieții. Au numeroase vitamine, îmbunătățesc circulația sangvină și stimulează producția de HGH, un hormon al creșterii care vitalizează întregul corp.

Sprijină imunitatea organismului

Consumul regulat de goji crește imunitatea organismului la bolile sezoniere, datorită multiplelor vitamine și substanțe nutritive.

Sunt, de asemenea, utile pentru protejarea rinichilor și a ficatului, ajutând în cazul bolilor inflamatorii, reumatism sau artrită. Ajută la curățarea sângelui și sunt folosite în curele de detoxifiere.

Previn bolile de inimă

Vitaminele și mineralele din fructele goji ajută la normalizarea tensiunii arteriale și a colesterolului, fiind un aliat în prevenirea bolilor de inimă.

Mențin sănătatea pielii

Antioxidanții sprijină organismul în multe feluri, în special în ce privește sănătatea pielii și protecția împotriva stresului oxidativ. Consumul de goji ajută la hrănirea în profunzime a tenului, fortificarea proceselor de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi și curățarea în profunzime a porilor.

Mai mult, beta-carotenul care se găsește din plin în fructele goji menține și el aspectul sănătos al pielii, reducând apariția petelor de pe piele, acneea și contribuind la vindecarea dermatitelor.

Ajută vederea

Antioxidanții din goji (în special carotenoid și zeaxanthin) intervin și în protejarea retineri oculare, fiind indicate în special persoanelor în vârstă.

Efecte adverse ale fructelor goji

Deși sunt fructe sănătoase, există totuși câteva aspecte de care trebuie să ții cont, când mănânci goji.

În primul rând, nu exagera. O cantitate mică de fructe, consumată regulat, poate fi excelentă pentru organism, dar o cantitate prea mare poate duce la stări de vomă, reducerea fertilității la femei sau probleme gastro-intestinale. De asemenea, nu este indicat să fie consumate de către femeile gravide.

Evită consumul de fructe goji dacă urmezi un tratament cu medicație anticoagulantă, pentru diabet sau pentru presiune arterială, deoarece fructele pot anula efectele medicamentelor.

Fructele de goji pot cauza fotosensibilitate și eczeme după expunerea la soare, iar cei cu alergie la polen ar trebui să evite consumul de goji.

Conținutul mare de oxalați din goji poate dăuna, dacă suferi de afecțiuni renale, deoarece împiedică absorbția calciului în oase și poate rezulta în formarea pietrelor la rinichi.

Cum se consumă corect fructele goji

Majoritatea părților din goji pot fi folosite într-un fel sau altul. Fructele pot fi consumate crude, în rețete de mâncare gătită, în sucuri, ceai, în amestecul de cereale cu lapte sau pentru un plus de gust în cozonac, torturi și clătite.

Pot fi consumate uscate sau rehidratate, într-un pahar cu apă.

Ceaiul de goji se face corect combinând 30g de fructe la 250 ml de apă fiartă. Poate fi îndulcit cu miere.

Ce este deosebit la fructele goji este că variază cantitatea pe care o poți mânca, în funcție de cât de regulat faci asta.

Dacă le mănânci pentru prima dată

Nu consuma mai mult de 5 fructe goji pe zi în primele 3 zile. Apoi, poți dubla cantitatea, urmărind cu atenție apariția efectelor secundare. Acestea pot include oboseală, stări de somnolență, efecte laxative.

Goji modifică aportul de nutrienți și oxigen, deci este normal ca organismul să aibă nevoie de o perioadă de acomodare. Dacă observi apariția efectelor adverse, va trebui să scazi consumul de goji.

Dacă le consumi regulat

Dacă ajungi să mănânci zilnic fructe goji, poți consuma în jur de 8 grame, de două ori pe zi.

Dacă le consumi în mod terapeutic

Fructele goji sunt recomandate în unele tratamente pentru diferite afecțiuni, însă, în acest caz, ar trebui luate doar la recomandarea unui medic.

Poți consuma până la 100 de grame pe zi, ideal cu jumătate de oră înainte de micul dejun.

Cum se depozitează fructele goji

Dacă sunt proaspete, poți păstra fructele goji doar o săptămână, în temperatură constantă. Însă, dacă le îngheți sau le păstrezi uscate, timpul de păstrare va crește considerabil.

Cea mai utilizată formă de păstrare este deshidratarea, prin care fructul își păstrează toate proprietățile și nu se strică.

Se păstrează în recipiente etanșe, în frigider, având mare grijă să nu permiți formarea condensului, care va duce imediat la formarea mucegaiului.

Rețete cu fructe goji

1. Supă de goji

Ingrediente

250g de goji proaspete;

1 conservă de roșii;

500 ml supă de legume;

1 ceapă tocată;

1 ardei iute tocat;

1 linguriță chimen.

Mod de preparare

Călește ceapa și ardeiul în ulei de măsline câteva minute.

Adaugă roșiile, fructele de goji și semințele de chimen. Mai lasă pe foc alte câteva minute.

Adaugă supa și fierbe pentru 10 minute.

Poți pasa supa prin blender și se poate servi cu iaurt.

2. Prăjitură cu banane, caramel și goji

Ingrediente

Blat

1 cană migdale;

1 cană curmale uscate;

Caramel

1 cană curmale uscate;

1 sfert cană de apă;

1 linguriță unt;

Budinca de ciocolată

1 avocado;

1 sfert cană de cacao;

1 linguriță de lapte;

1 sfert cană de apă;

1 jumătate de cană de curmale uscate;

Înghețata de banană

3 banane înghețate;

semințele de la o păstaie de vanilie;

Amestecul de goji

1 sfert cană de fructe de goji uscate;

3 lingurițe de nectar de agave;

1 optime cană de apă.

Mod de preparare

Blat

Trece migdalele prin blender până când se sfărâmițează, adaugă curmalele și continuă până când ingredientele se leagă.

Întinde amestecul pe fundul unei tăvi cu pereți detașabili.

Caramel

Trece toate ingredientele prin blender, până când se formează un amestec cremos și gros.

Pune-le într-un bol și lasă-le la frigider.

Repetă procesul pentru budinca de ciocolată, înghețata cu banane și amestecul de goji.

Când ai toate ingredientele gata, adaugă înghețata peste blat, apoi caramelul și apoi budinca de ciocolată. Se lasă la frigider peste noapte.

A doua zi, las-o la temperatura camerei 20 de minute și apoi adaugă amestecul de goji.

3. Prăjiturele cu goji

Ingrediente

2 căni de făină;

1 linguriță de făină de porumb;

2 lingurițe praf de copt;

1 jumătate de linguriță bicarbonat;

1 treime cană de zahăr brun;

1 linguriță de mirodenii picante;

1 sfert linguriță nucșoară;

1 jumătate cană de margarină;

1 jumătate cană de fructe goji;

2 ouă;

2-3 lingurițe de lapte.

Mod de preparare

Într-un bol, adaugă făina, făina de porumb, praful de copt, mirodeniile, zahărul și nucșoara.

Adaugă margarina și amestecă cu mâinile curate până când încep să arate ca niște bucățele de pesmet. Apoi, adaugă fructele goji.

Pune ouălele și amestecă până când se leagă ingredientele. Dacă încă este prea uscat, poți completa cu până la 3 lingurițe de lapte.

Încălzește tigaia la foc mic și întinde puțină margarină pe fund. Ia câte două lingurițe din amestec și adaugă-le în tigaie, apăsându-le ușor și lăsând suficient spațiu între ele.

Lasă-le pe foc mic câteva minute pe fiecare parte până când încep să devină crocante și aurii.