Fructul dragonului, a cărui denumire științifică este pitaya, este extrem de popular datorită conținutului ridicat de minerale și vitamine, precum și numărului redus de calorii. Un asemenea fruct nu are mai mult de 60 de calorii, însă vine la pachet cu un aport mare de vitamina C, vitamine din complexul B, precum și calciu și fosfor.

Pitaya este fructul unei specii de cactus – Hylocerus cactus, originar din zona de sud a Mexicului și America Centrală. În zilele noastre, se cultivă pe tot globul. Numele de fructul dragonului l-a primit datorită asemănării cu un dragon.

Dacă te întrebi ce gust are fructul dragonului, ei bine, află că seamănă cu para, dar are și o aromă de kiwi.

Valori nutriționale pentru fructul dragonului

O porție de 100 de grame vine la pachet cu:

  • 60 kcal;
  • 1,2 g proteine;
  • 0 grăsimi;
  • 13 g carbohidrați;
  • 3 g fibre;
  • 3% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C;
  • 4% din DZR de fier;
  • 10% din DZR de magneziu.

Beneficiile fructului dragonului

Este bogat în conținutul de antioxidanți. Fructul dragonului conține flavonoizi, acid fenolic, dar și betacianină. Acești antioxidanți protejează organismul de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, care în timp poate determina îmbătrânirea prematură, însă totodată poate cauza și o serie de afecțiuni.

Este o sursă bogată în fibre. Doza zilnică recomandată de fibre este de 25 de grame pentru adulți, iar o cană de fructul dragonului asigură până la 7 grame de fibre.

Fibrele reglează tranzitul intestinal, te ajută să slăbești și totodată contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare.

Reglează nivelul de zahăr din sânge. Consumul de fructul dragonului poate determina regenerarea celulelor afectate din pancreas, al căror rol este să producă insulină. Este nevoie însă de studii suplimentare pentru depistarea mecanismului prin care nivelul de zahăr din sânge este redus prin consumul acestui fruct.

Conține prebiotice, deci este benefic pentru sănătatea gastrointestinală. Fructul dragonului este bogat în prebiotice, care hrănesc probioticele din tractul intestinal. În acest fel, nu numai că digestia este înlesnită, însă totodată sistemul imunitar este ajutat să lupte cu virusurile și bacteriile.

Este o sursă bogată de fier, lucru benefic pentru persoanele anemice. Fierul contribuie la oxigenarea organismului, iar lipsa sa determină instalarea anemiei. Însă fructul dragonului are un aport ridicat de fier, fiind, astfel, un aliat de nădejde pentru pacienții care suferă de deficit de fier.

Efectele adverse ale consumului acestui fruct

Cu toate că este un fruct extrem de sănătos, în cazuri foarte rare pot apărea reacții alergice în urma consumului acestuia – acestea se manifestă prin umflarea limbii, apariția erupțiilor cutanate și vărsături.

Un alt efect advers al consumului fructului dragonului poate fi pigmentarea urinei. Poți observa că urina devine roz sau roșiatică, la fel ca după consumul de sfeclă.

Unde se găsește fructul dragonului

Dacă te întrebi de unde poți procura acest fruct exotic, răspunsul este simplu: din supermarket sau hipermarket, însă vestea bună este că îl găsești și în magazinele online.

Cum se consumă fructul dragonului – rețete

În primul rând, trebuie să știi cum să alegi fructul dragonului, astfel încât să te asiguri că este copt și gustos. Presează coaja cu degetele și dacă simți că fructul este ușor moale, înseamnă că este copt. Ar trebui să aibă textura unui avocado ready-to-eat.

Dacă vrei să mănânci fructul ca atare, taie-l pe jumătate și apoi scoate pulpa cu o lingură pentru a o consuma. Poți curăța coaja și cu un cuțit, pentru ca apoi să tai în cuburi pulpa.

Cu toate că este foarte gustos consumat pur și simplu, acesta poate fi încorporat într-o serie de deserturi, băuturi, salate, la fel cum poate fi consumat alături de pește. Mai jos vei găsi câteva recomandări de rețete cu fructul dragonului.

Smoothie cu fructul dragonului și banană

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 1 porție:

  • 5 bucăți de fructul dragonului;
  • 1 cană de lapte de cocos;
  • câteva fructe de pădure;
  • 1 banană bine coaptă.

Mod de preparare:

Curăță de coajă fructele, toacă-le cuburi, apoi pune-le în blender și transfomră-le în piure. La final, adaugă și laptele de cocos și pornește iar blenderul. Consumă smoothie-ul la micul dejun sau pe post de gustare între mese.

Clătite americane vegane, cu fructul dragonului

Foto: Pinterest

Ingrediente:

  • 1 ½ cană de făină;
  • 1 ½ linguriță de praf de copt;
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu;
  • 1 cană de lapte de migdale;
  • 100 g de fructul dragonului pasat;
  • 2 linguri de ulei de cocos topit.

Mod de preparare:

Amestecă toate ingredientele umede într-un bol păstrând însă o lingură de ulei de cocos. Încorporează apoi treptat ingredientele uscate.

Încinge lingura de ulei de cocos în tigaia de clătite și pune compoziția de clătite cu un polonic mic. Când apar mici bule la suprafața clătitelor, întoarce-le și lasă-le să se gătească și pe partea cealaltă, apoi scoate-le pe o farfurie. Servește clătitele ca atare sau cu toppinguri.

Gem de fructul dragonului

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 2 porții:

  • pulpa de la un fruct;
  • 2 lingurițe de zahăr;
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie.

Mod de preparare:

Curăță fructul de coajă, mărunțește-l și transformă-l în piure cu ajutorul blenderului. Amestecă apoi cu zahărul și pune într-o crăticioară antiaderentă, pe foc mic. Amestecă din când în când, iar când observi că se îngroașă, adaugă zeama de lămăie și mai fierbe câteva minute. Lasătotul  să se răcească și consumă imediat sau transferă într-un borcan închis ermetic.