Gastronomia bavareză are origini rustice, este simplă, bazată pe feluri ce conțin carne, salate de legume în care cartoful e vedetă și patiserie nepretențioasă. Se simte clar o influență dinspre Austria și Boemia, dar acestea sunt doar accente care îmbogățesc savoarea bucatelor bavareze.
Meniurile restaurantelor au liste generoase cu salate și aperitive specifice Bavariei. De exemplu, un aperitiv prezent aproape peste tot este Kalter Braten, file de porc rece, taiat felii subțiri și servit cu pâine și hrean. Un alt aperitiv proteic este acea salată de cârnați, Wurstsalat, din cârnati marinați cu ceapă și castraveți murați. Kartoffelsalat este pe orice masă, la orice oră. E o salată foarte simplă, din cartofi fierți, oțet și castraveți.
Majoritatea felurilor principale bavareze sunt din carne roșie, de porc sau vită. Vei întâlni adesea în meniurile restaurantelor Schweinsbraten (carne de porc feliată, cu sos și găluști de cartofi) sau Krustenbraten (tot carne de porc, dar într-o crustă picantă), ori Rollbraten (ruladă din carne de porc cu salată de cartofi și covrigi). Nu mai înșir zecile de feluri de cârnați, le găseșți în meniurile bavareze, au un capitol special.
Cele mai apreciate deserturi bavareze sunt Dampfnudel, Muenchner Apfelstrudel și Kaiserschmarrn. Dampfnudel este o galușcă dolofană asezonată cu sos de vanilie. Muenchner Apfelstrudel este Ștrudelul de mere – rețeta e cea clasică, dar nu știu ce-i mai pun bavarezii, aș mânca până la leșin. E savuros și fin și aromat…ah! Kaiserschmarrn e cel mai pretențios dintre toate, e un amestec delicat de fâșii de clatită cu fructe proaspete și stafide aromate, sub o ploaie de zahăr pudră.
Berea este cea mai consumată băutură. Cea mai populară bere bavareză este Helles, are un gust dulceag. E urmată de Weissbier, care conține orz și grâu și e mai acrișoară. Dar vă recomand berile mănăstirești care au, pe lângă savoarea răcoroasă, și povești fabuloase. Cât despre vinuri, în Bavaria vă puteți delecta cu Riesling, Bacchus, Domina, Silvaner, Regent, Scheurebe.
Ce-ai zice de un fel principal bavarez pentru masa duminicală? Să încercăm Schweinshaxe: ciolan de porc la cuptor, stropit cu bere. Așa îmbinăm două dintre vedetele bavareze, carnea de porc și berea. Este o rețetă mai laborioasă, dar vei avea ocazia să câștigi admirația mesenilor. Iată ce îți trebuie:
1 ciolan crud de porc (de cam 1 kg)
1 litru bere
4-5 căței de usturoi
2 linguri cimbru uscat
4 linguri sare grunjoasă
Piper negru măcinat, după gust
Pui la fiert 2-3 litri de apă cu 2 linguri de sare. Până clocotește, cureți bine ciolanul. Când apa e gata, reduci flacăra aragazului și pui ciolanul la fiert – ai grijă, trebuie săp fie acoperit complet de apă. Trebuie să fiarbă o oră, o oră și jumătate. Între timp, amesteci usturoiul pisat cu restul de sare, piperul negru măcinat și cimbrul.
Scoți ciolanul din apă și îl lași la răcorit puțin, crestând doar șoriciul din loc în loc (nu și carnea). Preîncălzești cuptorul la 200 de grade, apoi ungi ciolanul cu amestecul de usturoi, sare și mirodenii și îl masezi un pic, să pătrundă aromele în fibră.
Acum îți trebuie o tavă din aceea cu grătar. Pui ciolanul pe grătar, iar la fiecare 20 de minute îl stropești din abundență cu bere. O ții tot așa vreo două ore – două ore și jumătate, în funcție de cuptor. Când ciolanul e gata, îl pui pe un platou, iar ca garnitură poți adăuga fie cartofi natur, fie o salată de varză ușor picantă. Nu uita de bere, deși merge de minune și cu un vin roșu.
Bon appetit!
Comenteaza