Gătește bunătăți pentru cei dragi și Raftul Bunicii te premiază! Cumpără făină sau mălai Raftul Bunicii, înscrie numărul bonului fiscal aici https://raftulbunicii.ro/gatit-cu-drag/ și poți câștiga o mașină de făcut pâine sau un set de bucătărie. Cu cât ai mai multe bonuri înscrise, cu atât ai mai multe șanse de câștig, așa că bucură-i pe cei de acasă cu mai multe preparate gustoase, făcute cu dragoste și ingrediente de calitate. Campania „Gătit cu drag” se încheie pe 31 ianuarie, așa că ai timp suficient să încerci toate aceste 4 rețete de carrot cake!
Celebrul carrot cake nu este altceva decât un tort al cărui blat conține morcovi. Popularitatea sa a crescut în ultimii ani, datorită faptului că este considerat o variantă mai sănătoasă, în comparație cu alte torturi. Bineînțeles, gustul și textura acestui tort sunt alte două motive pentru care carrot cake este atât de iubit.
Învață și tu să îl prepari – poți încerca fie varanta clasică, cu care nu vei da greș, fie o variantă reinterpretată, cu care vei reuși să surprinzi pe toată lumea.
Cuprins articol
Carrot cake clasic
Timp de preparare: 90 minute
Ingrediente pentru aluat:
- 450 ml ulei vegetal;
- 400 g Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu;
- 550 g zahăr tos;
- 5 ouă;
- ½ linguriță sare;
- 2 ½ linguriță scorțișoară;
- 525 g morcov ras;
- 150 g nuci mărunțite.
Ingrediente pentru glazură:
- 200 g cremă de brânză;
- 150 g zahăr pudră;
- 100 g unt, la temperatura camerei.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 180℃ și tapetează cu hârtie de copt o formă de tort.
- Amestecă într-un bol încăpător toate ingredientele pentru aluat, lăsând morcovul ras și nucile la final. Transferă compoziția obținută în forma de tort și introdu în cuptorul preîncălzit deja. Lasă să se coacă în jur de 1 oră și 15 minute – verifică dacă blatul este copt la interior folosind o scobitoare. Dacă scobitoarea iese perfect uscată, înseamnă că poți scoate blatul din cuptor. Lasă-l să se răcească cel puțin 10 minute înainte de a-l scoate din formă. Îl vei lăsa apoi să se răcească complet pe o farfurie întinsă.
- Între timp, poți prepara glazura. Bate crema de brânză cu zahărul pudră și untul, până când obții o cremă pufoasă. Dacă nu reușești să faci asta cu telul, poți încerca cu un mixer. Distribuie glazura pe suprafața blatului de tort, folosind un cuțit cu lamă lată. Poți lăsa carrot cake-ul așa, însă îl poți orna și cu scorțișoară, nuci sau morcov ras.
Carrot cake sărat, cu brânză feta și chimen
Timp de preparare: 80 minute
Ingrediente pentru 6-8 porții:
- 4 linguri unt la temperatura camerei + puțin unt pentru uns forma de chec;
- 1 ceapă mică, dată pe răzătoare;
- 1 linguriță chimen;
- 4 linguri semințe de susan alb;
- 2/3 cană Făină Superioară 00 Raftul Bunicii;
- 2/3 cană Mălai Extra Gold Raftul Bunicii;
- 1 ½ linguriță praf de copt;
- ½ linguriță sare;
- ¼ linguriță piper;
- 4 morcovi rași;
- 3 ouă bătute;
- 2/3 cană lapte;
- 150 g brânză feta mărunțită;
- o ceapă roșie, tăiată rondele;
- 1 cană iaurt grecesc;
- ½ cățel usturoi pisat;
- 2 lingurițe ulei de măsline extravirgin;
- frunze de mentă pentru ornat.
Mod de preparare:
- Topește untul într-o tigaie antiaderentă, la foc mic. Sotează ceapa rasă preț de 3 minute, după care adaugă chimenul și ia tigaia de pe foc.
- Preîncălzește cuptorul la 180℃. Tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt, apoi unge hârtia cu unt și acoperă cu un strat de semințe de susan.
- Într-un bol mare, amestecă făina, mălaiul, praful de copt, sarea, dar și piperul, după care încorporează ceapa gătită, dar și morcovul ras. Într-un alt bol, de această dată unul mic, amestecă cele 3 ouă cu brânza feta și apoi pune acest amestec peste cel preparat anterior, în bolul mare.
- Transferă compoziția de carrot cake în tava de chec și orneaz-o cu inelele de ceapă roșie deasupra. Coace preț de 60 de minute – fă testul scobitorii pentru a verifica dacă acest carrot cake este copt. După ce scoți din cuptor, mai lasă 5 minute să se așeze înainte de a scoate din forma de chec.
- Amestecă iaurtul cu usturoiul, uleiul de măsline și frunzele de mentă, apoi introdu sosul obținut la frigider.
- După ce carrot cake-ul cu feta și chimen se răcește, îl poți servi cu sosul răcoritor pe care l-ai ținut la frigider.
Carrot cake sub formă de biscuiți, cu cremă de brânză dulce
Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente pentru biscuiți:
- ½ cană unt la temperatura camerei;
- ½ cană zahăr brun;
- ½ cană zahăr tos;
- 1 ou;
- 1 linguriță esență de vanilie;
- 1 cană + 3 linguri Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
- ½ linguriță praf de copt;
- ¾ linguriță scorțișoară măcinată;
- ¼ linguriță sare;
- ½ cană fulgi de ovăz;
- ½ cană fulgi de cocos;
- 2/3 cană morcovi rași;
- 1/3 cană nuci mărunțite.
Ingrediente pentru umplutura cu cremă de brânză:
- 120 g cremă de brânză dulce;
- 4 linguri unt, la temperatura camerei;
- 1 ½ cană zahăr pudră;
- ¼ linguriță esență de vanilie.
Mod de preparare:
- Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180℃. Acoperă două tăvi cu hârtie de copt.
- Cât timp cuptorul se încălzește, bate untul cu zahărul timp de 2 minute, folosind mixerul. Încorporează apoi ouăle și esența de vanilie.
- Într-un alt bol, amestecă făina cu bicarbonatul de sodiu, praful de copt, dar și cu scorțișoară și sare. Adaugă acest amestec peste cel preparat anterior și folosește mixerul la viteză mică pentru a obține un amestec omogen. Completează apoi cu fulgii de ovăz, cei de cocos, cu morcovul ras, dar și nucile și folosește o spatulă pentru a amesteca și a omogeniza totul la perfecție. Introdu aluatul obținut la frigider, unde îl vei lăsa cel puțin o jumătate de oră să se așeze în voie.
- După ce aluatul se răcește, folosește o lingură pentru a modela câte un biscuit, pe care îl vei așeza în tavă. Asigură-te că biscuiții vor avea forme și dimensiuni similare, pentru că îi vei lipi doi câte doi cu cremă.
- Introdu tăvile cu biscuiți la cuptor și lasă-i să se coacă în jur de 10 minute. Lasă biscuiții să se răcească, apoi ține-i la frigider până când prepari crema. În acest fel, vor căpăta o textură mai crocantă.
- Într-un bol, bate cu ajutorul mixerului crema de brânză cu untul, apoi încorporează zahărul pudră și esența de vanilie. După ce crema devine pufoasă, dă-o la frigider timp de 20 de minute pentru a se îngroșa. În cazul în care crema are o textură prea moale, o poți îngroșa cu mai mult zahăr pudră.
- După ce scoți biscuiții și crema de la frigider, unge cu cremă câte un biscuit și acoperă-l cu altul. Continuă până când obții 15 biscuiți gustoși, numai buni de mâncat. Dacă nu îi consumi pe toți, îi poți ține la frigider încă 1-2 zile.
Carrot cake gogoși
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente pentru 18 gogoși:
- ½ cană unt, la temperatura camerei + puțin pentru uns tava;
- ½ linguriță sare;
- ½ linguriță esență de vanilie;
- 2/3 cană zahăr brun;
- 1 ou;
- 2/3 cană iaurt grecesc;
- 2/3 cană ananas din conservă;
- 2/3 cană morcov ras;
- 2 lingurițe scorțișoară;
- ½ linguriță nucșoară;
- 1 ½ linguriță praf de copt;
- 1 ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
- 2 căni Făină Superioară 000 Raftul Bunicii.
Ingrediente pentru glazură:
- 120 g cremă de brânză;
- 4 linguri unt;
- 2 linguri compot de ananas;
- ¾ cană zahăr pudră;
- coajă rasă de la o portocală, pentru ornat;
- ½ cană nuci mărunțite, pentru ornat.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 190℃. Unge cu unt o tavă pentru prepararea brioșelor.
- Într-un bol, cu ajutorul mixerului, bate untul, zahărul, esența de vanilie și sarea, până când obții un amestec cremos. Adaugă apoi ouăle, iaurtul, ananasul mărunțit, dar și morcovul ras. Folosește iar mixerul. Încorporează și făina, scorțișoara, nucșoara, praful de copt și bicarbonatul de sodiu, însă de această dată lasă mixerul la intensitatea cea mai mică.
- Ia compoziția preparată și, cu grijă, umple doar pe jumătate formele de brioșă din tavă. Coace preț de 10 minute, apoi lasă să se răcească încă 5 minute, înainte de a scoate gogoșile din forme. Lasă-le la răcit pe o farfurie întinsă.
- Între timp, prepară glazura. Bate crema de brânză cu untul și compotul de ananas, apoi încorporează treptat zahărul pudră.
- Înmoaie fiecare gogoașă, pe rând, în glazură, apoi orneaz-o cu nuci mărunțite și coajă de portocală. Poftă bună!
Indiferent de rețeta de carrot cake pe care o vei încerca, nu uita că acest tort ar trebui consumat în aceeași zi dacă vrei să te bucuri de textura umedă și pufoasă a blatului, însă este la fel de bun și după 1-2 zile, dacă îl menții într-un recipient sigilat ermetic ori folosești folie alimentară.
Nu uita să te înscrii chiar aici în Campania Gătit cu Drag de la Raftul bunicii!
Comenteaza