Paștele se apropie, așa că nu ar strica să ne gândim deja la tehnici de încondeiere pentru ouă, pe care le putem folosi cu ce avem la îndemână, prin casă.

Tradițional, tehnica de încondeiere a ouălor de Paște presupune desenarea cu ceară a cojii, înainte ca acestea să fie vopsite. Astfel, modelele făcute cu ceară vor rămâne nevopsite și ouăle capătă un aspect deosebit. Având în vedere că cei mai mulți dintre noi nu avem răbdare, îndemânare, dar nici condei și ceară la îndemână, vin cu propunerea unor tehnici de “încondeiere” moderne, cu diverse lucruri pe care le avem deja prin casă.

Există mai multe metode de încondeiere pentru ouă pe care le poți folosi. Având în vedere că acum ai timp, ar fi păcat să nu ai pe masa de Paște cele mai frumoase ouă încondeiate, decorate chiar de tine. Mai mult decât atât, copiii vor fi extrem de încântați de această activitate și vei reuși să le captezi atenția pentru câteva ore bune.

Tehnici inedite de încondeiere a ouălor

  1. Ouă îmbrăcate în confetti

După ce fierbi ouăle, lasă-le să se răcească și în acest timp pregătește confetti colorate, o pensulă și lipici transparent.

Când ouăle sunt complet răcite, folosește pensula pentru a aplica lipici pe tot oul, de jur împrejur. Lipește apoi confetti colorate pe toata suprafața ouălor. Lasă ouăle într-un cofrag până când lipiciul se usucă.

Foto: Pinterest

  1. Ouă încondeiate cu ojă

Foto: Pinterest

Știai că poți să obții efectul de marmură colorată pe ouăle de Paște? Ai nevoie de un bol plin cu apă, oje în mai multe culori, dar și de o scobitoare. Pune câteva picături de ojă din fiecare culoare folosită în apa din bol. Folosește apoi scobitoarea pentru a amesteca nuanțele diferite de ojă. Pune-ți mănuși chirurgicale pentru a nu te murdări pe mâini, ia apoi oul fiert și bagă-l în apă. Vei observa cu pelicula de ojă de la suprafața apei va îmbrăca oul. Lasă ouăle încondeiate cu ojă să se usuce într-un cofrag.

Foto: Pinterest

  1. Ouă decorate cu strasuri și mărgeluțe

Strasurile și mărgeluțele pe care le folosești pentru unghii, pot fi folosite cu succes pentru încondeierea ouălor. Ai nevoie de lipici, o pensetă și răbdare, însă vei obține cele mai reușite ouă de Paște.

Fierbe ouăle, lasă-le să se răcească iar apoi, cu un creion, trasează modelul preferat. Folosește apoi penseta pentru a lipi strasurile și mărgelele pe liniile trasate cu creionul.

Ouăle pot fi vopsite în prealabil cu nuanțele favorite ori pot fi lăsate albe – oricum ai proceda, rezultatul va fi wow.

Foto: Pinterest

  1. Ouă “îmbrăcate” în ziar și folie de ambalat cadouri

Vrei ca ouăle din coșulețul de Paște de anul acesta să fie de-a dreptul impresionante? Îmbracă-le în hârtie!

Ia o pagină de ziar sau o foaie de hârtie de ambalat și tai-o în bucățele foarte mici.

Aplică apoi cu o pensulă lipici pe ambele părți ale hârtiei și așază bucățile de hârtie una lângă cealaltă, pe coaja oului. Poți sprijini baza oului în gura unui borcan de mici dimensiuni, iar la final vei întoarce oul cu vârful în jos, pentru a putea acoperi și baza cu bucățile de hârtie.

Nu te teme să foloseșt lipici din belșug și deasupra hârtiei, pentru a o sigila – odată ce lipiciul se va usca, nu se va mai observa.

Foto: Pinterest

  1. Ouă desenate cu markere sidefate

Probabil cea mai ușoară tehnică de “încondeiere” a ouălor de Paște este cea cu markerul. Așadar, dacă această activitate este una de familie și implică și copii mici, varianta cu markerul este cea mai indicată.

Nu trebuie să faci altceva decât să fierbi ouăle, apoi să le dai voie să se răcească și să îți lași imaginația să creeze cele mai frumoase modele cu markerul.

Foto: Pinterest

  1. Pictarea ouălor cu acuarele

Ouăle pot fi pictate și cu acuarele, iar rezultatul va fi unul impresionant, mai ales dacă ai talent la pictură. Mare atenție însă, înainte de a le fierbe, este important să speli ouăle cu detergent de vase pentru că dacă nu sunt degresate, acuarelele nu vor rămâne pe coajă, ci se vor scurge.

După ce le pictezi, lasă ouăle la uscat fie într-un cofrag, fie așezate pe gura unui pahar sau borcan.

Foto: Pinterest

  1. Ouă colorate cu tehnica șervețelului

Pentru a obține ouă vopsite în mai multe nuanțe în degrade, folosește tehnica șervețelului. Umple un pahar cu apă și oțet. Ia apoi un șervețel, aplică 3-4 picături de colorant alimentar (pot fi în nuanțe diferite) și învelește oul în șervețel. Prinde capătul șervețelului cu un elastic de bani și înmoaie oul în paharul cu apă și oțet. Când scoți oul din șervețel, vei observa că acesta este colorat într-un amestec de nuanțe deosebit. Lasă-l să se usuce într-un cofrag.

Foto: Pinterest

După ce încondeiezi ouăle, indiferent de metoda aleasă, le poți așeza într-un coșuleț umplut cu hârtie creponată verde tăiată fâșii, care imită iarba. Pentru un coșuleț mai rustic, poți folosi paie pe post de suport pentru ouăle încondeiate. Sărbători fericite :-)!