Ghimbirul este prezent în bucătăria Extremului Orient de peste 5.000 de ani. În Europa a ajuns prin secolul I, după ce comercianții mediteraneeni au cumpărat primele rădăcini de ghimbir aduse de navigatorii și călătorii în Orient; la vremea aceea era o plantă binefăcătoare, care vindeca durerile de stomac, febra, afecțiunile respiratorii și altele. După căderea Imperiului Roman, comerțul cu ghimbir aproape a dispărut, fiind reluat câteva secole mai tîrziu, de data aceasta la inițiativa negustorilor de mirodenii din lumea arabă.

În gastronomia continentală a intrat abia prin secolele XIII – XIV, când era folosit pentru aromarea felurilor de carne de vânat sau în băuturi servite în hanuri iarna – ceaiuri de ierburi sau lapte cu unt topit și ghimbir.

gingermanSe spune că el a fost introdus în gastronomia britanică după ce regina Elisabeta I a Angliei a cerut ca la un bal regal să fie serviți biscuiți cu ghimbir în formă de omuleți (mulți dintre ei semănau cu invitații). Practic, acel bal din secolul al XVI-lea a fost momentul inaugurării tradiției omulețului de turtă dulce, gingerbread man. La începuturi, un kilogram de rădăcină de ghimbir valora cât o oaie sau un vițel.

Ghimbirul se foloseşte pe scară largă în bucătăria tradiţională orientală, nu doar pentru gustul său iute și aroma specială, ci și pentru că este un condiment terapeutic. Are numeroase beneficii pentru sănătate, printre acestea numărându-se întărirea sistemului imunitar, prevenirea răcelilor şi a gripelor în sezonul rece, hidratarea în sezonul cald, atenuarea inflamaţiilor şi a simptomelor bolilor inflamatorii, stimulează secreția gastrică și este un bun adjuvant în afecțiunile tractului digestiv. În plus, are efecte contra degenerării cerebrale și stimulează activitatea sexuală, dar este folosit și în industria cosmetică și în parfumerie.

Asiaticii sunt de-a dreptul îndrăgostiți de ghimbir, astfel că el apare ca ingredient în băuturi, aperitive, supe și feluri principale, dar și în deserturi. Un meniu care să omagieze această plantă orientală miraculoasă ar include: limonadă cu ghimbir, cremă de dovleac cu ghimbir, supă de pui cu ghimbir, porc cu ghimbir, turtă dulce cu ghimbir….și lista este foarte lungă. Dar cu siguranță, dacă ești în fan clubul ghimbirului ai și tu câteva rețete de sugerat.

Când alegi ghimbirul, ai grijă ca rădăcinile să fie cât mai netede și să aibă un miros iute pătrunzător – asta înseamnă că este proaspăt. Ghimbirul se poate folosi ras, tocat sau pulbere. În acest sezon, când virozele circulă mai intens, trebuie doar să adaugi puțin ghimbir în ceai, cafea sau limonadă, ca să susții imunitatea organismului.