După ce vei afla ce beneficii are consumul de lapte de orez pentru sănătate, în mod cert îl vei introduce în alimentație. De aceea îți oferim și o rețetă simplă de lapte de orez, pe care o poți încerca acasă!
Cuprins articol
Valori nutriționale pentru un pahar de lapte de orez (250 ml)
Calorii: 115;
Grăsimi: 2,4 g;
Sodiu: 95 mg;
Carbohidrați: 23 g;
Fibre: 0,7 g;
Zaharuri: 13 g;
Proteine: 0,7 g.
Beneficiile laptelui de orez
Consumul de lapte de orez are o mulțime de avantaje, pe care trebuie să le știi.
- Este laptele cu cel mai mic potențial alergen
Dintre toate tipurile de lapte, fie ele de origine animală sau vegetală, acesta este cel mai puțin alergic. Asta pentru că nu conține nici proteină din lapte, dar nici soia sau gluten ori nuci – așadar, nu conține ingrediente alergene. Persoanele predispuse la alergii pot consuma acest tip de lapte fără să își creeze probleme de sănătate.
- Este bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză
Persoanele care suferă de intoleranață sau sensibilitate la lactoză nu pot consuma lapte de origine animală. Vestea bună este că laptele de orez este bine tolerat de acestea, așa că poate înlocui cu succes laptele chiar și în rețetele preparate.
- Poate conține vitamine și calciu
Laptele de orez din comerț este fortificat cu vitamine precum A și D, dar și cu calciu, iar pentru persoanele care suferă de deficit de vitamine și minerale, aceasta este o veste bună.
Cum prepari lapte de orez acasă
Ingrediente pentru 3 porții:
- 1/3 cană de orez nefiert;
- 1 linguriță de esență de vanilie;
- opțional îndulcitor natural, după gust.
Mod de preparare:
- Pune o cană cu apă la fiert. Adaugă orezul imediat ce apa dă în clocot, apoi așteapă să clocotească iar, după care acoperă cu un capac și lasă focul mic – fierbe orezul timp de 40 de minute.
- Scurge orezul fiert într-o sită și transferă-l în blender, împreună cu 2 căni de apă caldă. Pornește blenderul și după 3 minute poți adăuga încă 1 cană de apă caldă. Pornește iar blenderul pentru a omogeniza amestecul, apoi lasă-l să se odihnească timp de 30 de minute.
- Pune amestecul din blender într-un săculeț de tifon și lasă-l la scurs într-un recipient. La final, adaugă esența de vanilie și îndulcește laptele după propriul plac. Servește laptele imediat sau ține-l la frigider timp de cel mult 5 zile.
Rețete cu lapte de orez
Laptele de orez poate fi folosit cu succes pe post de înlocuitor al laptelui de origine animală în orice rețetă. Iată două idei de preparate cu lapte de orez pe care le poți încerca!
Orez cu lapte de orez
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 4 porții:
- 2/3 cană de orez cu bob lung;
- 1 ½ cană de apă rece;
- 2 ½ cană de lapte de orez;
- îndulcitor la alegere;
- opțional: scorțișoară.
Mod de preparare:
- Pune la fiert orezul în 1 ½ cană de apă rece și lasă pe foc mic timp de 40 de minute – la final, apa va fi evaporată și orezul moale. Folosește o furculiță pentru a desprinde boabele de orez unele de celelalte.
- Pune laptele de orez peste orezul fiert și mai lasă pe foc mic 7-9 minute, până când capătă o textură de budincă. La final, îndulcește după gust cu miere sau sirop de arțar și adaugă un praf de scorțișoară pentru gust. Servește cât este încă fierbinte.
Mini brioșe cu lămâie și mac
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 36 mini brioșe:
- 1 cană de lapte de orez;
- 3,5 linguri de zeamă de lămâie;
- ¼ cană de sos de mere;
- ¼ cană de ulei de avocado;
- coaja de la 2 lămâi;
- 2 căni de făină;
- ¾ cană de zahăr;
- 2 ½ lingură de semințe de mac;
- 1 lingură de praf de copt;
- ¼ linguriță sare.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 190 de grade. Pregătește formele pentru mini brioșe.
- Între timp, amestecă într-un bol laptele și zeama de lâmâie, lasă deoparte timp de 5 minute, apoi încorporează și sosul de mere, uleiul de avocado și coaja de lămâie.
- În alt bol, mai încăpător de această dată, amestecă toate ingredientele uscate și fă un cuib în mijloc. Acolo vei pune compoziția umedă preparată anterior și vei amesteca până când se omogenizează amestecul.
- Pune compoziția de brioșe în forme și dă-le la cuptor pentru 10-12 minute. Scoate-le și servește-le după ce se răcesc.
Găsești aici și alte rețete de lapte vegetal pe care le poți prepara acasă.
Comenteaza