Dragostea pentru gătit ne aduce împreună. Pentru rețete de succes pe bază de aluat, ține la îndemână făina din grâu românesc de calitate superioară de la Raftul bunicii.
Ai o slăbiciune pentru lipiile umplute cu tot felul de bunătăți? Îți alegi restaurantele în care iei masa în funcție de cât de gustoase sunt lipiile lor? Pasiunea ta pentru acest tip de pâine nu ar trebui să rămână doar o poftă pe care ți-o poți satisface din când în când.
Învață să o prepari la tine acasă, iar dacă urmezi sfaturile noastre, cu siguranță îți va ieși la fel de rumenă, delicioasă și crocantă precum este descrisă în rețeta bunicii.
Cuprins articol
Ce este lipia?
Lipia este un tip de pâine care poate avea o formă rotundă sau ovală, și poate fi foarte puțin crescută sau complet plată. De obicei, se prepară din aluat nedospit, realizat din făină de calitate.
Cu ce poți umple o lipie?
Faptul că este plată îi conferă lipiei un atribut mult-îndrăgit: versatilitatea. Pe lângă faptul că o poți savura goală, ai posibilitatea de a o umple cu tot felul de bunătăți și a o transforma fie într-un fel principal de mâncare, fie într-o gustare hrănitoare. De la legume (ciuperci, dovlecei, spanac, etc) la bacon, carne de pui, de vită, pește, mix de salate, cașcaval și brânzeturi, murături, ouă fierte sau chiar și ciocolată, gem sau miere, lipia se poate transforma într-o delicatesă dulce ori sărată, pe gustul fiecărui gurmand.
Cum se face lipia de casă?
Ingrediente:
- 500 g Făină Standard 650 Raftul bunicii
- Apă cât cuprinde, îți vei da seama când trebuie să te oprești
- 1 alună de drojdie
- Sare după gust
Pentru a obține o lipie gustoasă, ai nevoie de o făină de calitate înaltă, cu textură densă, calitate constantă și fără aditivi/amelioratori adăugați, așa cum este, de exemplu, Făina Standard 650 de la Raftul bunicii.
Aluatul pentru lipie va crește frumos, iar tu vei putea recrea rețeta de succes a bunicii, pe care ți-o amintești din copilărie.
Pasul 1: Dizolvă drojdia în puțină apă caldă
Într-un vas încăpător, pune drojdia la dizolvat și acordă-i timp suficient să se trezească la viață.
Pasul 2: Toarnă în ploaie Făina Standard 650 Raftul bunicii
Amestecă puțină făină de calitate cu drojdia dizolvată. Acum, începe să torni apă și făină în ploaie, pentru a lucra la obținerea aluatului. Presară și sarea între timp, pentru ca aluatul să prindă gust. Continuă să îmbini apa cu făina și frământă cu sârg până când vei obține un aluat nu foarte tare.
Pasul 3: Lasă aluatul la crescut
Acum că ai frământat vertiginos aluatul și acesta a dobândit consistența dorită, este timpul să-l pui la odihnit într-un loc călduț, acoperindu-l cu un prosop de bucătărie. Într-o oră, ar trebui ca aluatul să crească exact cât trebuie pentru ca tu să poți modela lipiile.
Pasul 4: Împarte aluatul în bile mai mici
Presară făină pe blatul de lucru. Rupe bucăți de aluat cam de dimensiunea unor mere și turtește-le pe blatul de lucru. Acum, ia un sucitor și întinde bine bucățile de aluat, până când obții fâșii rotunde și subțiri, numai bune de pus în tavă și date la aragaz.
Pasul 5: E momentul să prăjești lipiile
Într-o tigaie antiaderentă, pune un strop de ulei de măsline și prăjește fâșiile de lipii circa 3 minute, pe fiecare parte.
Le poți servi imediat, cât sunt calde, simple sau umplute cu ingrediente pe gustul tău.
Comenteaza