Odată cu declararea stării de urgență pe teritoriul României, o serie de măsuri au început să fie luate gradual de către autorități. Printre altele, începând cu 18 martie, a fost interzisă activitatea localurilor de tip restaurante, cafenele, baruri etc. Va trebui, deci, să ne schimbăm într-o anumită măsură obiceiurile alimentare.

Dar acest lucru nu este neapărat rău! Este o ocazie să ne întoarcem la mâncarea gătită acasă, o alternativă sănătoasă și, de ce nu, o modalitate excelentă de a petrece timpul liber.

Iată 8 rețete ideale pentru perioada pandemiei de CoVid-19 pe care le poți găti repede și simplu în casă folosind alimente neperisabile (iar aici găsești o listă completă cu alimentele neperisabile care nu trebuie să lipsească din casă în perioada asta!).

Mâncare gătită cu carne

mancare chinezeasca la wok cu porc

Mâncare chinezească cu porc la wok

Gătitul într-o tigaie de tip wok (mare și adâncă) are avantajul de a oferi un gust și un aspect deosebit mâncării gătite.

Ingrediente:

  • 500 g carne de porc
  • 2 linguri sos de soia
  • 1 linguriță oțet
  • 1 lingură amidon
  • 150 g ciuperci felii
  • 200g legume congelate
  • 2 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingură ulei de susan
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  • După ce carnea s-a dezghețat bine, este timpul să o tai în felii subțiri sau cubulețe.
  • Stropește carnea cu sos de soia și oțet și las-o într-un vas 30 minute la marinat.
  • Între timp, pune legumele la dezghețat în alt vas.
  • Peste carnea marinată adaugă o linguriță de amidon.
  • În tigaia încinsă pune uleiul de floarea soarelui și pe cel de susan.
  • Când uleiul este bine încins, adaugă carnea.
  • Lasă-le să se prăjească pe fiecare parte și rotește-le cu spatula, aproximativ 5 minute.
  • Adaugă legumele și lasă-le lângă carne încă 5 minute.
  • Adaugă apoi ciupercile felii și usturoiul, precum și sare și piper după gust.
  • Se lasă încă 3 minute la foc mediu. Mâncarea gătită se poate servi imediat, direct din wok.

Paste (penne) cu ton

Unul dintre cele mai simple feluri de mâncare gătită acasă sunt aparent banalele paste (penne) cu ton, care se pot transforma într-o delicatesă în mai puțin de jumătate de oră!

De asemenea, este un preparat de mâncare cu o carne ușoară, numai bun pentru când avem nevoie de un plus de proteine, dar vrem să alegem o variantă cât mai sănătoasă. Pentru pregătirea lor avem nevoie de:

Ingrediente:

  • 300 g paste (penne)
  • 50 g ton (conservă, în ulei)
  • 500 ml pastă de roșii
  • 2 căței usturoi
  • 1 lingură oregano uscat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 50 g parmezan uscat și ras
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  • Pune apa la fiert într-un vas suficient de încăpător (aprox. 700 ml apă rece), cu puțină sare.
  • În momentul în care apa fierbe adaugă pastele și dă focul mai mic.
  • Lasă-le la fiert conform indicațiilor de pe pachet.
  • Între timp, pregătește amestecul pentru paste.
  • Taie usturoiul mărunt, pune-l 30 de secunde la rumenit în ulei în tigaie, apoi adaugă tonul.
  • După 1 minut adaugă pasta de roșii (sosul ar fi prea lichid) și oregano și gătește-le timp de 5 minute.
  • Ia pastele de pe foc în momentul în care s-au fiert, și scurge-le.
  • Într-un vas amestecă pastele cu sosul și servește-le într-o farfurie adâncă.
  • Pentru ca gustul să fie complet, rade parmezanul deasupra.

Mâncare gătită pentru mai multe zile

orez cu legume si lamaie in tigaie

Orez cu ciuperci

Orezul cu ciuperci este un fel de mâncare vegetarian (și, desigur, și de post) suficient de bogat în elemente nutritive. Orezul aduce un aport semnificativ de carbohidrați, iar ciupercile, de vitamine și antioxidanți. Avantajul este că, odată gătit, va putea fi păstrat la frigider pentru o perioadă mai lungă de timp.

Ingrediente:

  • 2 căni de orez
  • 200 g ciuperci tăiate (felii)
  • 150 g mazăre congelată
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 1 cățel usturoi mărunt
  • 1 cub concentrat de legume
  • 1 lingură sos de soia
  • piper și sare după gust

Mod de preparare:

  • Într-o tigaie încăpătoare, încălzește uleiul și călește ceapa și usturoiul 10 minute.
  • Adaugă ciupercile și orezul și gătește-le pentru câteva minute, până când orezul devine aproape transparent.
  • Adaugă mazărea, ardeiul, cubul de concentrat, sosul de soia, piperul și 300 ml de apă.
  • Amestecă bine, până ce întregul cub de concentrat s-a dizolvat.
  • După ce amestecul dă în clocot, acoperă cu un capac pentru 15 minute, până când apa este absorbită de orez.
  • După ce se oprește focul, lasă totul să se așeze timp de 5 minute.

Iahnie de fasole

O mâncare tradițională, extrem de răspândită la noi, pe care cu siguranță am mâncat-o gătită de părinții sau bunicii noștri.

Ingrediente:

  • 400 g fasole boabe
  • 3 cepe roșii
  • 3 căței de usturoi
  • boia dulce
  • boia iute
  • cimbru
  • 3 foi de dafin
  • 50 g pastă de roșii
  • 4 linguri ulei

Mod de preparare:

  • Este bine ca pregătirea fasolei să se facă cu o seară înainte de a fi gătită. Trebuie să o alegi, să o speli în câteva ape și apoi să o lași de seara până dimineața să se înmoaie.
  • Dimineața scoate-o și pune-o să fiarbă în 2-3 ape, pentru a elimina toate toxinele.
  • După ce a fiert și bobul este moale, dar întreg, pune-o la scurs.
  • Între timp, taie ceapa mărunt, pisează usturoiul și pune-l să se călească într-o cratiță cu ulei.
  • După 5 minute adaugă fasolea și puțină apă.
  • Separat, pregătește pasta de roșii cu sare, piper, cimbru și boia după gust, și toarnă peste fasole.
  • Adaugă foile de dafin și lasă totul să scadă, la foc potrivit, la cuptor.
  • Poți servi cu diferite murături.

Mâncare gătită cu pui

pui rumenit la cuptor

Pui cu salvie, usturoi și lămâie la cuptor

Puiul la cuptor este un alt fel de mâncare gătită acasă, care nu necesită o foarte mare experiență culinară și resurse deosebite, dar care poate fi absolut savuros.

Ingrediente:

  • 2 pulpe întregi de pui congelate
  • 5 frunze de salvie
  • 1 morcov
  • 4 roșii cherry
  • 1/2 lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • 75 g unt
  • sare și piper după gust

Mod de preparare:

  • Scoate puiul și lasă-l la dezghețat aproximativ două ore (în funcție de temperatura de congelare).
  • Taie morcovii rondele și așază-i împreună cu roșiile cherry într-un vas termorezistent.
  • Freacă bine pulpele dezghețate cu sare și piper măcinat și adaugă-le în vas, deasupra roșiilor.
  • Sub pielea puiului se introduce untul moale pentru a frăgezi suplimentar carnea în timpul coacerii.
  • Peste toate cele așezate în vas presară frunzele mărunțite de salvie și cățeii de usturoi, împreună cu feliile de lămâie.
  • Adaugă circa 200 ml apă și acoperă vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu.
  • După ce a fost preîncins cuptorul, pune totul la 200° C pentru 40 de minute.
  • Apoi scoate folia, verifică nivelul lichidului din tavă, dă jos feliile de lămâie de pe pulpe pentru ca pielea să se rumenească uniform.
  • Lasă din nou în cuptor pentru încă 15-20 minute – etapa de rumenire – iar apoi este gata.

Tocăniță de inimi și pipote de pui cu ciuperci

Alegerea perfectă când vrei o mâncare gătită acasă care se poate pregăti fără ulei. Este bine să ținem cont și de aceste aspecte, mai ales în perioadele în care petrecem mult timp în interior și avem o activitate fizică restrânsă.

Ingrediente:

  • un pachet de 500g pipote și inimi de pui congelate
  • 200 g ciuperci tăiate în conservă
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de boia dulce
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • sare și piper

Mod de preparare:

  • Lasă pipotele la dezghețat, apoi spală-le foarte bine.
  • Taie membrana groasă din interior a fiecărei pipote, iar apoi și vasele de sânge care ies din inimi.
  • Strecoară ciupercile și taie ceapa mărunt.
  • Pune inimile și pipotele la fiert pentru aproximativ 40 de minute în 300ml de apă.
  • Adaugă, după 40 de minute, celelalte ingrediente: ciupercile, ceapa, sarea, piperul, boia și lasă-le la fiert încă 40 de minute.
  • Amestecă din când în când și urmărește ca mâncarea să nu scadă foarte tare.
  • În farfurie se poate orna cu pătrunjel proaspăt sau uscat.

Mâncăruri gătite tradiționale românești

farfurie cu o felie de placinta de mere

Plăcintă de mere

Deoarece perioada de izolare/carantină poate dura până la 14 zile, este ideal să păstrezi un echilibru al dietei tale. De aceea nici desertul nu trebuie să lipsească de pe masă.

Ingrediente:

  • 650 g făină
  • 250 g unt
  • 200 g zahăr pudră
  • 200g smântână
  • 10 g praf de copt
  • 2 ouă
  • sare
  • 100 g zahăr
  • 1 kg mere
  • 1 linguriță scorțișoară

Mod de preparare:

  • Rade merele pe răzătoarea mare iar apoi pune-le într-o cratiță pentru a le căli, împreună cu zaharul.
  • Amestecă-le până când lichidul dispare, adaugă scorțișoara și lasă umplutura la răcit.
  • În acest timp, pregătește untul împreună cu zahărul pudră și amestecă-le până când devin un preparat omogen.
  • Adaugă ouăle pe rând, apoi smântâna, până când amestecul este din nou omogen.
  • Treptat, adaugă făina, praful de copt și sarea și continuă să amesteci.
  • Scoate din vas amestecul și începe să-l frămânți, până când devine nelipicios. La nevoie adaugă făină.
  • Împarte aluatul în două jumătăți.
  • Presară făină pe suprafața de lucru și întinde una dintre jumătăți cu făcălețul.
  • Pune aluatul astfel întins într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
  • Adaugă umplutura peste, întinzând bine, în așa fel încât să acopere toată suprafața.
  • Întinde a doua bucată de aluat la fel ca pe prima și folosește-o ca să acoperi umplutura.
  • Pune plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180 grade, pentru 45 minute.

Orez cu lapte

Da, desertul care ți-a bucurat copilăria este foarte ușor de preparat și poate fi o variantă ideală pentru când avem poftă de ceva dulce și ne aflăm în situația unei izolări în casă!

Ingrediente:

  • 500ml apă
  • 250g orez
  • 500ml lapte
  • 170 g zahăr
  • 2 linguri de unt
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1/2 linguriă de nucșoară

Mod de preparare:

  • Pune apă la fiert într-un vas care nu lipește.
  • Când apa este în punctul de fierbere, adaugă orezul, amestecă și acoperă vasul.
  • Dă focul de la mare la mediu-mic și lasă-l așa până când orezul absoarbe apa.
  • Adaugă laptele, amestecă un pic și lasă pe foc până când și el e absorbit de orez.
  • Din când în când amestecă în orez, pentru a te asigura că nu se lipește, dar și pentru a verifica dacă este fiert.
  • Înainte de servire, adaugă peste orezul cu lapte și restul ingredientelor: zahărul, untul, scorțișoara și nucșoara.