Atunci când vine vorba de sărbătorile de iarnă, printre gustările preferate ale românilor se află, cu siguranță, cozonacul proaspăt și cald, cu aromă îmbietoare de scorțișoară care ne aduce aminte de gustul copilăriei. Cum Crăciunul este la mai puțin de o săptămână distanță, noi ne-am gândit la câteva rețete de cozonac inedite pe care le puteți încerca. Care este preferata ta?
Cozonac RosenKranz

Sursa: Google images
Timp de preparare: 40 min
Timp de gătire: 40 min
Ingrediente:
- 400 g făină
- 2 ouă întregi
- arome (zahăr vanilat, coaja de lămâie și portocală, esență de rom)
- 1 praf de sare
- 110 ml lapte (un pahar mic)
- 25 g drojdie
- 3 linguri de zahăr pentru lapte
- 130 g unt
- 6 linguri zahăr pentru unt
- 10-12 linguri zahăr pentru caramel
- nucă tocată după preferință
Pasul I
Se caramelizează cele 10 – 12 linguri de zahăr, cu care se tapetează fundul și pereții unei cratițe. Într-un castron se cerne făina, se pun ouăle, sarea și aromele. Separat, drojdia se dizolvă în laptele ușor călduț și îndulcit cu cele 3 linguri de zahăr. Apoi fără să se lase să dospească, se toarnă încet, câte puțin peste făina cu ouă și arome amestecate în prealabil.
Pasul II
Se frământa puțin, aproximativ 10 -15 minute, pe blatul de lucru, ușor înfăinat. Se întinde o foaie, cât mai dreptunghiulară, de aproximativ 1 cm grosime și se unge cu untul amestecat cu cele 6 linguri de zahăr. Se presară nucă din belșug și se presează ușor cu palma, pentru a adera la stratul de unt. Se rulează și se taie în 6- 7 bucăți care se pun în picioare în cratiță tapetată cu zahăr caramel.
Pasul III
Se lasă spații ceva mai mari între aceste rulouri, pentru că își vor mari dimensiunile la crescut timp de 1 oră. Este recomandat a se folosi o cratiță de 24 de cm diametru. Rulourile nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate în cuptor.
Pasul IV
Se coace timp de 35 -40 de minute la 180 de grade Celsius.
Cozonac ardelenesc cu cremă de nucă
Timp de preparare: 80 min
Timp de gătire: 40 min
Ingrediente:
- esență de rom
- esență de vanilie
- 350 g zahăr
- 100 ml lapte
- 10 lingurițe cacao
- 500 g nucă măcinată
- coaja de la o lămâie și de la o portocală
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 1 linguriță sare
- 8 linguri ulei de floarea-soarelui
- 1/2 litru lapte
- 10 linguri zahăr
- 50 g drojdie uscată
- 6 ouă
- 1 kg făină
- 1-2 pliculețe zahăr vanilat
- 1 gălbenuș pentru uns
Pasul I
Se cerne făina şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore împreună cu celelalte ingrediente. Se separă ouăle iar uleiul se încălzeşte 5-10 minute. Laptele călduţ se amestecă cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia şi se lasă la dospit, acoperit cu un şervet.
Pasul II
În bolul cu făină, se adaugă restul de zahăr, gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi de portocală, drojdia dospită şi albuşurile bătute spumă.
Pasul III
Toate ingredientele se amestecă până se obţine o cocă nici prea vârtoasă, nici prea moale. Se adaugă lapte dacă e prea tare şi apoi se frământă 30 de minute adăugându-se uleiul, câte puţin. După ce s-a încorporat tot uleiul, se acoperă şi se lasă la crescut o oră sau chiar mai mult.
Pasul IV
Între timp, se pregăteşte crema de nucă. Se amestecă nuca măcinată şi coaptă cu zahărul şi cu laptele fierbinte. Se adaugă o esenţă de vanilie şi 2-3 picături de rom, coaja de lămâie şi cacaoa. Crema se lasă la temperatura camerei. Se ung tăvile cu unt din abundenţă. Se împarte coca în două părţi şi se întind. Se umplu cu crema de nucă şi se rulează. Se aranjează în tavă una lângă alta şi se mai lasă 20 de minute la crescut. Se ung cu galbenuş şi se coc la aceeaşi temperatură.
Cozonăcel rulat cu cremă de nuci
Timp de preparare: 120 min
Timp de gătire: 60 min
Ingrediente
Pentru aluat:
- 30 g drojdie
- 200 ml lapte călduţ
- 70 g zahăr
- 500 g făină
- 1 praf sare
- 100 g unt topit
- 2 ouă
- coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
- 200 g nuci
- esenţă de vanilie
- 120 g zahăr
- 1 linguriță cacao
- 1 lingură lapte
- 1 linguriță scorţişoară
- coajă de lămâie
Pasul I
Se dizolvă drojdia în lapte şi, împreună cu un praf de zahăr, se amestecă cu făina. Se lasă acoperită la cald 10 minute. Se amestecă făina, zahărul, sarea, untul, coaja de lămâie, oul bătut şi laptele cu drojdia şi se frământă bine. Se lasă la dospit 20 de minute.
Pasul II
Între timp, se amestecă nucile măcinate cu zahărul, esenţa de vanilie, cacaoa, scorţişoara, coaja de lămâie şi puţin lapte până se obţine o cremă destul de densă.
Pasul IV
Se încinge cuptorul la 200° C şi se bagă tava în cuptor. Se serveşte cald.
Poftă bună!
Pentru mai multe rețete puteți accesa: https://retete.unica.ro
Comenteaza