Există mai multe motive pentru care cauți un meniu de Crăciun vegetarian. Fie ai adoptat o dietă vegetariană, fie cineva invitat la masa de Crăciun a renunțat la produsele de origine animală? Nu te îngrijora, nu trebuie să renunți la bunătățile servite la masă în această zi specială, trebuie doar să le înlocuiești cu unele fără carne, dar cel puțin la fel de gustoase!

Există o mulțime de preparate vegetariene care pot fi puse pe masa festivă din ziua de Crăciun. Acestea nu numai că sunt mai ușor de digerat și mai sănătoase, însă totodată se și prepară mai ușor și mai rapid, ceea ce înseamnă că îți va rămâne mai mult timp pentru cei dragi :-). Iată o variantă completă de meniu de Crăciun vegetarian, pe care o poți încerca.

Meniu de Crăciun vegetarian: aperitiv, fel principal și desert

Tartă Tatin cu sfeclă și ceapă roșie

Tarta Tatin cu sfeclă este un aperitiv gustos, cu iz de sărbătoare, numai bun pentru masa de prânz din ziua de Crăciun.
Ingrediente pentru 4-6 porții:
• 400 g sfeclă roșie, tăiată cubulețe
• 1 ceapă roșie, tăiată solzișori
• 3 linguri de ulei de măsline
• 2 linguri de oțet de orez
• 2 linguri de zahăr brun
• 2 steluțe de anason
• puțină făină
• 500 g de aluat pentru plăcintă (de casă sau congelat)
• coaja de la o portocală

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un bol, amestecă sfecla și ceapa, împreună cu 2 linguri de ulei, cu oțet și cu zahăr. Adaugă și anasonul mărunțit.
Între timp, încinge uleiul rămas într-o cratiță și pune amestecul preparat anterior într-un strat uniform. Acoperă cratița cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor, unde o vei lăsa preț de 45 de minute.
Presară făina pe blatul de lucru și întinde aluatul de plăcintă, dându-i o formă circulară. Scoate cratița de la cuptor, ia folia de aluminiu, uniformizează amestecul de sfeclă și ceapă și acoperă-l cu foaia de plăcintă. Bagă iar cratița la cuptor și mai las-o în jur de jumătate de oră, până când capătă o nuanță aurie.
După ce scoți tarta de la cuptor, răstoarn-o pe un platou rotund, însă cu aluatul în jos și compoziția cu sfeclă în sus. Presară coajă de portocală, sare de mare și servește caldă sau rece – este la fel de gustoasă.

Sarmale de post cu ciuperci

Niciun preparat nu poate fi mai potrivit pentru masa de Crăciun decât sarmalele. Iar dacă ești vegetarian nu trebuie să renunți la acestea, ci le poți adapta – am pregătit pentru tine o rețetă de sărmăluțe gustoase, fără carne.
Ingrediente pentru 6 porții:
• 15 foi de varză murată
• 250 g orez
• 250 g ciuperci din conservă
• 250 g ceapă mărunțită
• 100 g morcov, tocat mărunt
• mărar verde, tocat fin
• puțin cimbru uscat
• 250 ml suc de roșii
• 2 linguri ulei de floarea soarelui

Mod de preparare
Într-o tigaie antiaderentă se încinge uleiul de floarea soarelui, în care se va sota ceapa cu un praf de sare. După câteva minute se adaugă morcovul ras, iar după câteva minute de pun și ciupercile.
După ce lichidul de la ciuperci se evaporă, poți completa cu orezul, după care vei asezona cu sare și piper. Oprește focul, pune mărarul în tigaie și mai amestecă o dată.
Taie cotoarele de la frunzele de varză murată și apoi umple-le cu compoziția preparată anterior, după care rulează-le. Continuă până când termini toată compoziția de sarmale.
Așază sarmalele într-un vas de yena, peste un pat făcut din frunzele de varză murată rămase.
Toarnă peste sucul de roșii, pune capac vasului yena și bagă sarmalele în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. După 2 ore, sarmalele vor fi fierte – poți încerca una să vezi dacă orezul este fiert.
Sarmalele se vor servi calde, alături de mămăliguță.

Plăcintă cu ciocolată și crustă de migdale, servită cu dulceață de căpșune

O plăcintă cu ciocolată și crustă de migdale, servită cu dulceață gustoasă de căpșune, este un desert cu care poți încheia masa de Crăciun. Pentru a o prepara nu ai nevoie de ouă sau unt, fiind o prăjitură vegană.
Ingrediente pentru 12 porții:
• ¾ cană de migdale crude
• ¼ ulei de cocos
• 3 linguri de sirop de arțar
• ¼ linguriță de sare fină
• ½ cană de tărâțe de ovăz
• 1 cană de fulgi de ovăz
Pentru umplutură:
• 350 g de chipsuri de ciocolată
• 45 g de lapte de cocos, de la frigider
• 2 linguri de sirop de arțar
• 1 linguriță de esență de vanilie
Pentru servire: dulceață de căpșune

Mod de preparare:
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge tava rotundă de plăcintă cu ulei de cocos. Într-un blender, pune migdalele și mărunțește-le puțin. Adaugă apoi uleiul de cocos, siropul de arțar, sarea și tărâțele de ovăz. Pornește blenderul și după câteva minute adaugă și fulgii de ovăz, apoi pornește iar blenderul. La final, vei obține o compoziție omogenă, pe care o vei pune în tava de plăcintă, apăsând cu degetele astfel încât să o aplatizezi. Cu furculița, fă din loc în loc câteva găuri în aluat apoi bagă tava la cuptor și lasă la copt timp de 10 minute.
După ce scoți tava din cuptor, lasă aluatul să se răcească preț de 20 de minute. Între timp, scoate laptele de cocos de la frigider și scurge-l – vei folosi numai partea solidificată, pe care o vei amesteca cu fulgii de ciocolată, într-o cratiță pusă pe foc. Amestecă bine și ia de pe foc când ciocolata se topește. Acum vei încorpora siropul de arțar, sarea și esența de vanilie. Pune umplutura de cremă în tava de plăcintă, peste aluatul deja copt. Bagă la congelator și las-o să se răcească minimum 2 ore.
Înainte de servire, vei scoate plăcinta din congelator cu cel puțin 20 de minute. După ce tai feliile de plăcintă și le așezi pe farfurie, pune câte 2 lingurițe de dulceață de căpșune peste plăcintă.

Poftă bună!