Acum că perioada sărbătorilor de iarnă se apropie și postul Crăciunului a început deja, este timpul să descoperi cât mai multe preparate care să nu fie pe bază de carne sau lactate. Multe persoane evită să țină post sub pretextul lipsei posibilităților de hrănire corespunzătoare. De fapt, unul din beneficiile postului este că ai ocazia de a mânca mult mai sănătos și benefic pentru organismul tău. Și pentru că vrem să îți arătăm că poți mânca foarte bine și ținând post, am pregătit un meniu pentru tine foarte gustos și ușor de făcut.
1. Aperitiv- Goacamole
Goacamole este un sos sau o salată de origine mexicană care este preparat pe bază de avocado și este foarte sănătos și delicios.
Ingrediente necesare
- 3 avocado
- 2 roșii
- 1 lamaie verde
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel
- 1 jumătate de ceapă roșie
- sare după gust
Mod de preparare
Vei începe prin a tăia roșiile cubulețe și vei continua prin a toca ceapa mărunt. Procedează în același fel și cu pătrunjelul. Acum este timpul să iei cele 3 bucăți de avocado și să le tai pe jumătate. Cu ajutorul unei linguri vei scoate miezul, înlăturând coaja. Pentru a nu se oxida, vei adăuga peste avocado lâmaie verde. Folosindu-te de o furculiță vei zdrobi avocado într-un bol până când va deveni o pastă. După ce ești mulțumit cu textura acestuia poți adăuga roșiile, ceapa și pătrunjelul, la care vei adăuga și un cățel de usturoi răzuit. Poți adăuga sare după gust, iar apoi amestecă întreaga compoziție. Acum este numai bun de servit.
Rețeta o poți găsi pe:
2. Masă principală
Supă de găluște de post
Ingrediente
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 păstârnac
- 1 țelină
- pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
- sare, boia și piper, după gust
- 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare
Pasul 1: Toacă mărunt ceapa, postârnacul, țelina și morvocul, adaugă sare piper și boia după gust, apoi pune-le la călit într-o oală mai mare până se înmoaie bine.
Pasul 2: Este timpul să adaugi 2 litri de apă și să lași la fiert aproximativ 15 minute.
Pasul 3: Pentru a prepara găluștele, amestecă făina, grișul, ceapa și amidonul până când obții o compoziție omogenă.
Pasul 4: După ce ai terminat de făcut pasta, folosește-te de o lingură pentru a da formă găluștelor și pune-le în oală la fiert.
Pasul 5: Lasă găluștele la fiert circa 10 minute, după care poți opri focul și adăuga pătrunjelul.
Poți consulta rețeta pe: https://retete.unica.ro/recipes/supa-de-galuste-de-post/
Chifteluțe de post
Ingrediente:
- 1 morcov fiert
- 2 cartofi fierți
- 400 de g de năut fiert
- 1 ceapă tocată mărunt
- 2 linguri de ulei de măsline
- pătrunjel
- câteva linguri de pesmet
- 2 fire de capă verde tocate
- jumătate de ardei gras tocat
- sare
- pudră de usturoi/ usturoi proaspăt tocat
Mod de preparare
Cu ajutorul unui blender pasează năutul și morcovul fiert până când obții o pastă omogenă. Toarnă compoziția obținută într-un bol și adăugă cartofii zdorbiți cu furculița sau cu o presă de cartofi. Peste acestea adăugă ceapa, ardeiul gras, ceapa verde, pătrunjelul, sare după gust și usturoiul. Apoi amestecă foarte bine și adaugă treptat pesmet pentru a lega mai bine compoziția. Când ești mulțumit cu amestecul obținut este timpul să modelezi chifteluțele pe care apoi le vei pune pe o tavă și le vei lăsa la cuptor timp de 20 de minute.
Poți consulta rețeta pe:
3. Desert- Salam de biscuiți
Ingrediente
- 250 g biscuiți de post
- 200 g rahat
- 140 g zahăr (sau poți adăuga miere)
- 1 esență de rom
- 100 ml lapte de orez
- 100 g margarină
- 30 g praf de cacao
- 4 linguri de apă
Mod de preparare
Pasul 1: Sfărâmă foarte bine biscuiții și apoi taie rahatul în cubulețe mici.
Pasul 2: Pune laptele puțin la încălzit apoi toarnă-l peste biscuiții măcinați.
Pasul 3: Pune la foc zahărul, cacaua și cele 4 linguri de apă până dau în clocot.
Pasul 4: După ce a dat în clocot, adaugă margarina.
Pasul 5: Adaugă compoziția rezultată peste biscuiți alături de cubulețele de rahat.
Pasul 6: Amestecă totul foarte bine apoi rulează compoziția într-o folie alimentară și las-o la răcit în frigider.
Comenteaza