Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, iar întrebarea din mințile tuturor gospodinelor este: ce punem pe masă în zilele de Paște? Pentru cei dragi, pentru musafiri sau pur și simplu pentru tine, pregătirea mesei îmbelșugate de Paște nu reprezintă doar o datorie, ci și o tradiție adânc înrădăcinată în conștiința noastră și de care nu suntem încă pregătiți să ne despărțim, așa e? 🙂

Dacă și pentru tine Paștele poate însemna doar „acasă” și este sinonim cu buna dispoziție și bucuria de a strânge toți membrii familiei în jurul mesei, ți-am pregătit un meniu tradițional de Paște „ca la mama acasă”.

Când spun „ca la mama acasă” probabil te gândești la același lucru ca și mine: toate acele bunătăți pregătite cu sârg de mama, pentru care se trezește mai devreme decât de obicei, astfel încât să le termine până când foamea bate la ușă. Chiar dacă și acum mai ai impresia că nu o poți egala în măiestria cu care prepară masa tradițională de Paște, nu înseamnă că nu-i poți călca pe urme.

Indiferent de zona din care provii, cu siguranță din meniul tradițional de Paște fac parte ouăle vopsite, fie în culori simple, fie în modele vesele. Drobul de miel  este o altă specialitate gătită pentru masa tradițională de Paște. Ciorba de miel și friptura de miel sunt mai mult decât binevenite printre bunătățile acestor zile sfinte, iar cozonacul și pasca sunt probabil cele mai așteptate preparate festive din an.

Cum să vopsești ouăle de Paște

Ai nevoie de câteva ouă proaspete, pliculețe de vopsea cumpărate din magazin, apă și oțet. Începe prin a spăla cât mai bine ouăle, după care este important să le clătești într-o soluție formată din oțet și apă, în cantități egale. Oțetul ajută ouăle să prindă mai bine culoare. Ia o oală mare și suficient de adâncă, pune ouăle la fiert în apă rece și timp de 12-15 minute, pentru a te asigura că sunt tari. Diluează vopseaua de ouă în apă caldă conform instrucțiunilor de pe ambalaj și pregătește-te să pui la colorat ouăle acum pregătite să-și schimbe înfățișarea.

Trucuri pentru a avea cel mai frumos coș de ouă vopsite de Paște

Mai ai opțiunea de a vopsi ouăle și cu ajutorul unor ingrediente naturale din care poți scoate culori chiar mai superbe decât pliculețele din comerț.

Pentru ouăle roșii tradiționale, alege sfecla roșie. Frunzele de ceapă roșie vor oferi ouălelor o nuanță roz pe care cu siguranță o vei îndrăgi. Turmericul este excelent pentru a încondeia ouă galbene, iar afinele pentru a obține ouă gri-violet. De asemenea, frunzele de urzici te pot ajuta să obții culoarea bleu sau o nuanțe de albastru pentru ouăle de Paște. Nu în ultimul rând, frunzele de urzici îți vor pune în coșul de Paște ouă în nuanța maro deschis.

Ouăle cu coaja albă sunt perfecte pentru a fi vopsite în culori deschise, precum galben, lila, bleu sau verde mentă. Ouăle cu coajă maronie sunt potrivite pentru nuanțele mai închise, cum ar fi albastru, verde închis sau roșu.

Cum să prepari drobul de miel pentru masa de Paște

Drobul de miel este în centrul atenției pentru majoritatea românilor în preajma acestei sfinte sărbători și cu siguranță va fi de nelipsit și de pe masa ta.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a-l pregăti:

  • organe de miel, după preferințe: ficat, rinichi, plămâni, limbă, inimă. După fierbere și tocare, ar trebui să obții cantitatea de 1 kg.
  • 4 ouă crude
  • 8 ouă fierte și tari
  • 2 cepe
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 legături de pătrunjel
  • 2 felii de pâine mai vechi, preferabil fără coajă
  • 150 ml lapte
  • 80 ml ulei
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper

Mod de preparare:

Spală bine organele de miel în câteva ape, până când vei observa că apa rămâne curată. Pentru rinichi, este nevoie de o abordare mai specială: curăță-i pe partea albă din interior și ține-i în apă rece cu oțet pentru a scăpa de mirosul specific. Apoi, pune toate organele în apă cu oțet și sare pentru circa 30 de minute.

Fierbe organele circa 5 minute. Apoi, aruncă apa murdară care a rezultat, spală cât de bine poți oala, și pune-le din nou la fiert pentru jumătate de oră numărată după ce au dat în primul clocot.

În acest timp, toacă mărunt ceapa, legăturile de ceapă verde, împreună cu pătrunjelul. Totodată, toacă mărunt și cele 4 ouă fierte.

În cei 150 de ml de lapte, pune la înmuiat cele 2 felii de pâine, care-i vor face preparatul din miel mai pufos.

Mai departe, după ce organele din miel au fierb, se scurg bine de apă și se toacă mărunt, fie cu ajutorul unui cuțit, fie se dau prin mașina de tocat, la alegere.

Pune cei 80 de ml de ulei la încins într-o tigaie (foc mediu spre mic) și călește ceapa până se va face moale. Adaugă organele tocate și prăjește totul la foc mediu circa 10 minute. Nu uita să amesteci cât de des poți.

După ce le-ai scos de pe foc, adaugă ceapa verde, pătrunjelul, cele 4 ouă tocate mărunt, precum și pâinea stoarsă de lapte. Amestecă foarte bine totul. Condimentează cu sare și piper, după gust.

Din cele 8 ouă crude, bate 3 dintre ele și toarnă-le peste amestecul obținut care între timp s-a răcorit. Din nou, amestecă totul foarte bine.

Unge o tavă de chec foarte bine cu ulei, chiar și pe margini. Așează o treime din compoziția obținută pe fundul tăvii. Deasupra compoziției, așează 4 ouă fierte întregi (din cele 5 crude rămase), pe care apoi le acoperi cu restul umpluturii. Bate ultimul ou crud care ți-a mai rămas și umple drobul cu el.

Pune drobul la cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 50 de minute. După ce l-ai scos, trece cu un cuțit pe margini, astfel încât să-l desprinzi de tavă. Lasă-l la răcorit, apoi taie-l feliuțe și pe restul ține-l la păstrat în frigider.

Cum să prepari ciorba de miel ardelenească pentru masa de Paște

În Ardeal, ciorba de miel face parte din bucatele festive așezate pe masa tradițională de Paște și se prepară după o rețetă specifică.

Ingredientele de care ai nevoie sunt:

  • 1300 g carne de miel
  • 500 g ceapă
  • 200 g morcovi
  • 100 g țelină
  • 100 g orez
  • 250 g smântână
  • 150 g ouă
  • 50 g tarhon
  • 50 ml oțet de 9 grade
  • 50 g verdeață
  • 100 g ceapă verde
  • 100 g untură
  • 50 g făină
  • sare

Mod de preparare:

Pune la foc o oală cu apă și sare. Curăță și toacă mărunt ceapa, morcovii și țelina. Călește-le pe toate în untura înfierbântată, apoi adaugă-le în oala cu apă și sare, la fiert.

Taie carnea de miel în câte o bucată per porție, spală bine bucățile, opărește-le, iar apoi adaugă-le peste zarzavat când acesta va fi aproape fiert. Separat, spală și fierbe orezul, iar după ce carnea și zarzavatul fierb complet, adaugă-l în oală, lăsând totul la fiert încă 5 minute. Ia oala de pe foc.

Într-un vas, amestecă smântâna, făina și gălbenușurile de ou, bate-le bine cu un tel, apoi subțiază-le cu zeamă și toarnă-le în ciorbă. Apoi, opărește tarhonul, taie-l mărunt și adaugă-l în ciorbă. Gustă mâncarea și potrivește-o de sare și acreală. Servește ciorba cu verdețuri tocate.

Cum să prepari friptura de miel la cuptor pentru masa tradițională de Paște

Rețeta de friptură de miel la cuptor este de obicei preparată după modelul pe care ni-l amintim din copilărie, fie de la mama, fie de la bunica, însă esența este aceeași.

Se iau următoarele ingrediente:

  • 1 pulpă de miel ( cea din spate de preferat) care cântărește circa 2 kg
  • cartofi noi
  • 4-5 căței mari de usturoi
  • 1 pahar mare de vin alb
  • 1 cană de apă
  • 2-3 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui, la alegere
  • 50 g de unt
  • 2-3 crenguțe de rozmarin sau cimbru
  • 2 foi de dafin
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Spală carnea în apă rece și ai grijă să o cureți bine de pielițe. Sparge osul în două sau în trei, fără a rupe carnea de pe el. Acest lucru te va ajuta să desprinzi cu mai multă ușurință carnea de pe os după ce a fost friptă.

Tapetează carnea cu un șervețel absorbant, iar apoi unge-o cu unt și cu ulei, peste care presară puțină sare, puțin piper și verdeața tocată mărunt. Pune totul într-un vas mare, acoperă-l și lasă-l la rece timp de o oră.

Încinge cuptorul, iar apoi curăță și toacă mărunt usturoiul. Alege o tavă suficient de mare pentru ca bucata de carne să încapă în ea, pe care să o ungi cu puțin ulei. Presară pe fundul tăvii usturoiul tocat mărunt, după ce l-ai trecut printr-un jet de apă fierbinte. Așează carnea în tavă, apoi adaugă vinul îndoit cu apă.

Pune tava în cuptorul încins și coace-o la foc iute între 55-65 de minute. Întoarce friptura și mai stropește-o din când în când cu sosul din tavă. În ultimele 15 minute, redu focul la mediu. Servește friptura cu salată verde.

Cum să prepari cozonacul pentru masa tradițională de Paște

Se spune că în Moldova se prepară cei mai buni cozonaci de Paște, după rețete tradiționale, date mai departe de generații întregi, din mamă-n fiică. Dacă ești din Moldova, sunt șanse bune ca și mama ta să te fi învățat că cel mai delicios cozonac de Paște se prepară cu noaptea-n cap (oare acesta să fie secretul pentru care iese atât de bun?!).

Cu imaginea mamei frământând aluatul din cozonac în minte, să trecem în revistă ingredientele necesare:

  • 1 kg de făină
  • 5 ouă, dintre care gălbenușurile se folosesc pentru aluat, iar albușurile pentru umplutură
  • 250 g de zahăr
  • un sfert sau jumătate de litru de lapte
  • 100 ml ulei pentru frământat
  • 50 g drojdie
  • Esență de vanilie
  • Esență de rom
  • Coajă de lămâie
  • Coajă de portocale
  • Un praf de sare

Mod de preparare:

Pentru umplutură, ai nevoie de zahăr cu cacao și nucă măcinată. La alegere, poți adăuga rahat și stafide, în funcție de gust și preferințe.

Începe prin a frământa drojdia cu un praf de sare, frecând bine. Adaugă puțin lapte cald și puțină făină, astfel încât amestecul să se mai îngroașe puțin. Pentru ca aluatul să crească, laptele nu trebuie să fie nici rece, nici fierbinte. Lasă amestecul obținut la căldură timp de câteva minute, pentru a crește.

Separat, ia cele 5 gălbenușuri de ou pe care le amesteci cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esențele de rom și vanilie, coaja de lămâie și de portocale.

Așează făina pentru aluat într-un vas mare, fă o gaură la mijloc în care să adaugi ouăle și apoi aluatul, după ce acesta a crescut. Amestecă puțin și completează totul cu lapte călduț, doar atât cât aluatul să nu devină prea moale.

Apoi, începe munca de frământare. Frământă continuu, însă nu uita să-ți înmoi mâinile în ulei călduț. Mai întâi, bate coca, apoi împăturește-o încontinuu, adunând marginile sale la mijloc. Întoarce aluatul invers și ia de la cap procesul de frământare. Continuă în acest ritm timp de cel puțin jumătate de oră. Vei ști că aluatul este aproape de a fi gata atunci când vor apărea și bulele de aer.

După aceea, lasă aluatul la crescut, timp în care începe să pregătești umplutura. Bate albușurile cu spumă, amestecă-le cu nuca, zahărul și cacaua. Compoziția ar trebui să semene cu o pastă groasă. Separat, pregătește 2 tăvi în care să formezi cozonacii după ce aluatul a crescut. Întinde coca, așează umplutura peste ea și apoi rulează sau împletește totul, în funcție de preferințe sau de îndemânare.

Așează cozonacii obținuți în tavă, dar ai grijă să nu depășească marginile tăvii. Lasă-i la crescut până când vor umple tava. După aceea, unge cozonacii cu gălbenuș de ou bătut cu puțin lapte și zahăr.

Pune-i în cuptorul bine încălzit. După 40 de minute, verifică cu scobitoarea dacă sunt copți. Vei ști că minunații tăi cozonaci sunt gata dacă scobitoarea respectivă va ieși curată din ei. Atenție însă, după ce îi scoți din cuptor, lasă-i la răcit în tăvi, în bucătăria deja încălzită. Nu îi scoate la rece pentru că pot deveni cleioși.

Cum să prepari rețeta de pască tradițională pentru masa de Paște

Paștele nu poate trece fără a pune pe masă legendara pască, un desert pe gusturile tuturor membrilor familiei, fără îndoială. Iată cum să prepari pasca tradițională moldovenească, pas cu pas!

Ingredientele necesare se împart în două categorii: pentru aluat și pentru umplutură. Așadar, vei avea nevoie de:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 60 g zahăr
  • 1 plic drojdie uscată
  • 3 linguri de lapte praf
  • 3 ouă
  • 60 g de unt
  • 180 ml apă
  • 2 pliculețe de zahăr vanilinat
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 800 g brânză de vaci
  • 100 g smântână
  • 150 g zahăr pudră
  • 3 ouă
  • 1 gălbenuș pentru copt
  • coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare:

În 5 linguri de apă caldă, se desface drojdia, după care adaugă zahărul și lasă-le împreună timp de 5 minute. Separat, amestecă sarea cu laptele praf și zahărul vanilinat, după care cerne-le și pune-le într-un vas încăpător.

Fă o gaură la mijloc, pune drojdia și începe să amesteci, adăugând pe rând apa rămasă și ouăle. Adaugă untul topit și răcit, amestecă și frământă bine, până ce aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului. Acoperă aluatul și lasă-l jumătate de oră la crescut. Apoi, amestecă din nou, și lasă-l iar timp de jumătate de oră la crescut.

Imediat după aceea, presară făină pe masă și pune peste ea aluatul crescut, pe care ai grijă să-l împarți în două. Întinde o foaie de copt într-o tavă cu pereți detașabili.

Amestecă toate ingredientele pentru umplutură, iar apoi adaugă compoziția în tavă, nivelând-o. Din aluatul rămas, modelează suluri pe care le împletești și pe care le vei așeza peste brânză. Mai lasă totul la crescut încă 30 de minute, apoi unge amestecul cu gălbenuș bătut cu puțină apă sau lapte și coace pasca timp de 50-60 de minute. Lasă pasca să se răcească în tavă, iar apoi servește-o împreună cu membrii familiei.

Chiar dacă pregătirea unui meniu tradițional complet de Paște necesită multă muncă și multe zile de pregătire în ansamblu, satisfacția de la final – acel moment în care servești alături de cei dragi din toate bunătățile care vestesc învierii Domnului – va fi pe măsura efortului dedicat.

Paște fericit tuturor!