Dacă atunci când mergi la serviciu îți pregătești un mic dejun în grabă, astfel încât să nu ajungi prea târziu la birou, în perioada de autoizolare timpul îți permite să experimentezi diferite rețete pentru un mic dejun deosebit.

Profită de timpul petrecut acasă pentru a mânca mai sănătos și pentru a găti în tihnă rețete pe care altfel nu ai avea timp să le încerci la prima oră a dimineții.

Ouă masala cremoase, pe lipie rumenită

Foto: Instagram

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 ceapă roșie mică;
  • 1 ardei iute;
  • 1 cățel de usturoi;
  • ½ legătură de coriandru;
  • 2 roșii coapte;
  • ulei de măsline;
  • ½ linguriță semințe de chimion;
  • 1 linguriță de amestec de condimente garam masala;
  • ½ linguriță de turmeric;
  • sare și piper, după gust;
  • 6 ouă mari;
  • 4 lipii.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius.
  2. Între timp, toacă fin ceapa și ardeiul iute, apoi pisează usturoiul. Toacă apoi mărunt și coriandrul, dar și roșiile.
  3. Introdu în cuptor o tavă pe care vei așeza cele 6 lipii.
  4. Încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și sotează, la foc mediu, ceapa, ardeiul iute, usturoiul și coriandrul, preț de 5 minute. Adaugă apoi și condimentele și amestecă bine.
  5. Bate ouăle într-un bol, după ce le asezonezi cu puțină sare și piper. Pune roșiile în tigaia încinsă, lasă-le 2 minute, apoi adaugă și ouăle bătute și lasă focul mic până când ouăle se coagulează. Oprește apoi focul.
  6. Scoate lipiile din cuptor când se rumenesc, pune-le pe câte o farfurie și, în mijlocul fiecăreia, pune ouăle masala și servește-le înainte să se răcească.

Quiche de varză Kale, cu brânză Cheddar

Foto: Instagram

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 căni de orez fiert;
  • 2 albușuri de ou;
  • ½ cană de brânză Cheddar rasă;
  • 5 ouă mari;
  • 2/3 cană de lapte;
  • sare și piper, după gust;
  • 3 cepe verzi, tocate mărunt;
  • ½ legătură de Kale, tocată mare.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și acoperă un vas de iena rotund cu hârtie de copt.
  2. Prepară crusta pentru quiche astfel: într-un bol încăpător, amestecă orezul fiert cu albușurile de ou și brânza Cheddar. Folosind degetele, vei pune acest amestec în vazul de iena, asigurându-te că este distribuit uniform. Coace în cuptorul încins până când această crustă devine aurie – în jur de 15 minute. Lasă apoi la răcit.
  3. Într-un bol, amestecă ouăle cu laptele și asezonează cu sare și piper. Așază ceapa verde și varza Kale într-un strat deasupra crustei de orez. Toarnă amestecul de ouă deasupra.
  4. Introdu vasul de iena cu acest quiche la cuptor și coace-l în jur de jumătate de oră. Lasă-l apoi la răcit, porționează-l și servește-l.

Terci de ovăz cu mușețel, un mic dejun ușor

Foto: Instagram

Ingrediente pentru 1 porție:

  • ½ cană de fulgi de ovăz;
  • 1 cană de lapte vegetal (migdale, cocos, caju);
  • 2 lingurițe de flori uscate de mușețel;
  • 1 lingură de unt de cocos;
  • 1 linguriță de sirop de arțar (poate fi și miere);
  • fulgi de migdale;
  • 1 lingură de semnțe de in sau chia.

Mod de preparare:

1.Într-o crăticioară mică, la foc redus, pune fulgii de ovăz cu ½ cană de apă și cu laptele vegetal. Adaugă florile de mușețel și gătește în jur de 10 minute, amestecând constant.

2. Pune terciul obținut într-un bol și îndulcește cu siropul de arțar și cu untul de cocos. Adaugă fulgii de migdale și semințele de in/ chia, apoi servește cât este încă fierbinte.

Brioșe cu bacon, ouă și brânză

Foto: Instagram

Ingrediente pentru 6 brioșe mari:

  • 6 ouă;
  • 180 g bacon mărunțit;
  • 2 căni de făină;
  • 2 lngurițe de praf de copt;
  • ½ linguriță bicarbonat;
  • ¾ linguriță de sare;
  • ½ linguriță de piper negru măcinat;
  • ½ cană de ulei de floarea soarelui;
  • 1 ¼ cană de lapte bătut;
  • 1 cană de ceapă verde tocată fin;
  • 1 ½ cană de brânză Cheddar rasă.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește 6 forme de brioșă.
  2. Pune ouăle la fiert și după ce sunt gata, lasă-le la răcit, după care curăță-le de coajă.
  3. Pune o tigaie pe foc mediu, în care vei sota baconul timp de 6-7 minute, până când devine crocant. Scoate-l pe o farfurie și lasă-l să se răcească.
  4. Într-un bol, amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul, sarea și piperul. Într-un alt bol, amestecă uleiul cu laptele bătut. Încorporează apoi amestecul de lapte bătut și ulei în compoziția uscată, pe bază de făină. Adaugă și baconul, ceapa verde și 1 cană de brânză Cheddar rasă.
  5. Umple fiecare formă, puțin peste jumătate, cu compoziția preparată. La final, pune în fiecare câte un ou fiert, pe care îl vei presa cu degetele astfel încât să se afunde în compoziția de brioșe. La final, pune deasupa branza Cheddar rămasă și dă la cuptor brioșele. Le vei lăsa să se gătească în jur de 20 de minute – când sunt gata, acestea capătă o nuanță aurie plăcută. Se pot servi după ce se răceasc puțin.

Clătite americane cu afine, mic dejun preferat de copii

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 ou mare;
  • 1 cană de făină de calitate superioară;
  • 1 cană de lapte;
  • 200 g afine;
  • ulei de măsline;
  • 2 linguri de unt.

Mod de preparare:

  1. Bate într-un bol oul, apoi încorporează făina, laptele și un praf de sare. La final, adaugă și afinele și amestecă cu grijă.
  2. Încinge puțin ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă și folosește un șervețel de hârtie pentru a unge toată suprafața tigăii cu uleiul respectiv.
  3. Pune câte o lingură de compoziție pentru clătite, din loc în loc, astfel încât acestea să nu se lipească între ele. Lasă clătitele să se coacă preț de 2 minute pe o parte, apoi întoarce-le și așteaptă să se rumenească și pe partea cealaltă. Scoate clătitele pe o farfurie și repetă operțiunea până când termini toată compoziția.
  4. Servește clătitele cât sunt calde, cu puțin unt și cu afine proaspete.

Poftă bună!