Mozzarella de post este o alternativă ideală pentru perioadele în care vrei să renunți la lactate, însă fără să fie nevoie să elimini acest preparat din alimentație. Iată 3 rețete simple, sănătoase, cu ajutorul cărora poți prepara mozzarella de post gustoasă!
Cuprins articol
Mozzarella de post, din caju și lapte de migdale
Ingrediente pentru 10 porții:
- 1 cană de caju crud;
- 1/4 cană de iaurt de cocos neîndulcit;
- 1 1/2 lingură de zeamă de lămâie;
- 1/2 cană de lapte de migdale (poți folosi și de orez, dacă îl preferi);
- 1/2 linguriță de sare de mare;
- 2 linguri de drojdie uscată inactivă;
- 4 linguri de amidon de tapioca.
Mod de preparare:
1. Înmoaie nucile caju în apă fierbinte preț de o oră. Dacă le pui la hidratat peste noapte, le vei pune în apă rece. Lasă apoi la scurs foarte bine și pune nucile caju în blender, împreună cu iaurtul de cocos, cu zeama de lămâie, cu laptele vegetal, sarea, drojdia inactivă, dar și cu amidonul de tapioca și pornește blenderul. Vei obține o pastă cremoasă pe care o vei gusta. Dacă vrei o textură mai flexibilă, mai adaugă drojdie, dacă vrei să fie mai sărată, mai adaugă sare, iar dacă vrei să fie mai cremosă, completează cu iaurt de cocos extra.
2. Transferă amestecul din blender într-o crăticioară și încălzește pe foc mediu, amestecând cu o spatulă. Va începe să clocotească și se va îngroșa ușor. Amestecă și mai fierbe încă 4-5 minute, până când se va forma un cocoloș – acela este momentul în care vei lăsa focul foarte mic. Vei amesteca acum cu o lingură de lemn, până când se va aduna tot mai mult cocoloșul și va căpăta aspect de bilă de mozzarella. Scoate mozzarella într-un bol.
3. Dă-o la frigider și las-o să se răcească, apoi folosește o lingură pentru a o modela în formă de biluțe de mozzarella.
Mozzarella cu tărâte de psyllium
Ingrediente pentru 500 g mozzarella:
- 1,5 linguri de târâte de psyllium + 6 linguri de apă;
- 35 g caju crud, lăsat la hidratat o oră în apă fierbinte;
- 2 linguri de oțet de mere;
- 1 linguriță de sirop de agave;
- 3 linguri de fulgi de drojdie inactivă;
- 1 lingură de pudră de agar;
- 2,5 linguri de amidon de tapioca;
- 2 lingurițe de sare de mare;
- 80 ml de ulei rafinat de cocos;
- 375 ml apă.
Mod de preparare:
1. Într-un bol, lasă la înmuiat tărâțele de psyllium în cele 6 linguri de apă și lasă deoparte să se îngroașe.
2. Scurge bine nucile caju hidratate în prealabil apoi folosește blenderul pentru a le transforma într-o pastă. Adaugă în blender toate celelalte ingrediente rămase, dar și tărâțele de psyllium înmuiate. Oprește blenderul numai după ce pasta s-a omogenizat complet.
3. Transferă amestecul din blender într-o crăticioară și pune la fiert, la foc mic, asigurându-te că amesteci încontinuu pentru a preveni lipirea. Pe măsură ce se înroașă, va fi mai greu de amestecat așa că este indicat să folosești un tel. În acest fel, previi formarea unor cocoloașe inestetice.
4. Ia de pe foc după ce amestecul capătă aspect de mozzarella, apoi lasă la răcit 10 minute și servește-o ca atare ori folosește-o în rețete pe post de înlocuitor de mozzarella obișnuită.
Mozzarella de post, cu zeamă de lămâie & oțet
Ingrediente pentru 8 porții:
- 1/2 cană de caju crud, hidratat în prealabil;
- 1 1/3 cană de apă;
- 1 lingură de zeamă de lâmâie;
- 1 lingură de oțet de mere;
- 1/2 linguriță de sare;
- 4 linguri de amidon de tapioca.
Mod de preparare:
1. Lasă la scurs nucile caju, apoi pune-le în blender împreună cu 1 1/3 cană de apă, zeama de lămâie, oțetul de mere, sarea și amidonul de tapioca. Omogenizează acest amestec cu blenderul setat pe intensitate maximă, apoi transferă conținutul într-o crăticioară.
2. Fierbe pe foc mic amestecând viguros cu o spatulă. Abia după ce se încheagă bine și capătă textura specifică mozzarellei, poți opri focul și poți scoate într-un bol. O poți servi imediat sau o poți ține la rece până când o consumi.
Pont: dacă o folosești la gătit, este bine să o prepari chiar înainte de a o utiliza, întrucât altfel se va mai întări și își va modifica textura.
Mozzarella de post poate fi consumată la fel ca mozzarella normală, atât ca atare, cât și în tot felul de preparate culinare. Este ideală pentru pregătirea salatelor, pastelor, a lasagnei, dar și pentru pizza. Indiferent de modul în care vei consuma mozzarella vegană, îți urăm poftă bună!
Comenteaza