Primăvara nu a început așa cum ne așteptam. Epidemia de Coronavirus nu numai că ne ține izolați în case, dar amenință să ne fure bucuriile cotidiene care ne umpleau viața de farmec. Zi de zi, veștile rele se adună, în special pentru micile afaceri din industria ospitalității și nu numai. Acestea trec deja prin momente grele, iar perspectivele nu sunt deloc roz. Însă împreună, le putem ajuta să supraviețuiască acestei perioade dificile.

Cu toții avem în cartierul unde locuim, pe lângă supermarketul pe care îl frecventăm pentru aprovizionările consistente, mici magazine traditionale care s-au încăpățânat, în ultimii ani, să reziste în era comerțului modern. Și care ne salvează de fiecare dată când nu avem timp sau chef să stăm la rând la casele de marcat ale marilor magazine sau când avem poftă de ceva bun seara târziu, când doar acolo mai găsim deschis.

Întoarce binele făcut

Aceste magazine au rezistat pentru că au avut grijă să mențină ștacheta ridicată în fața concurenței tot mai mari venite din partea lanțurilor de supermarketuri și hipermarketuri. Au mizat pe seriozitate, prospețime, disponibilitate imediată.

Acum e timpul să le dăm o mână de ajutor, pentru că merită să reziste în continuare. Putem alege să facem cumpărăturile de care avem nevoie de la micile magazine de cartier, iar astfel să fim mai câștigați din mai multe puncte de vedere: petrecem mai puțin timp la cumpărături, suntem mai puțin expuși aglomerației, avem mai multe șanse să găsim o anumită categorie de produse, care poate lipsi în schimb de pe rafturile marilor magazine.

Alege proximitatea

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, în condițiile extinderii epidemiei, magazinul de proximitate devine tot mai important pentru a evita aglomerările din marile magazine și pentru a reduce circulația persoanelor pe distanțe mari, iar cetățenii trebuie să aibă aproape punctele de aprovizionare cu alimente și bunuri de strictă necesitate.

De altfel, aceste magazine fac eforturi constante pentru aprovizionarea într-un ritm susținut și cel mai probabil reușesc într-o măsură mai mare decât ”surorile” mai mari să asigure stocurile necesare, datorită volumelor mult mai mici.

Astfel, noi ne întoarcem mai repede acasă cu tot ce avem nevoie, iar micile prăvălii își pot continua activitatea în aceste vremuri de criză. Dacă nu le susținem, este posibil ca după ce trece pericolul virusului să nu ne mai putem baza pe disponibilitatea lor atât de familiară.

Salvează business-ul preferat

Este și cazul cafenelei tale preferate, al restaurantului unde te simți mereu ca acasă, al cofetăriei care a contribuit de fiecare data la succesul evenimentelor festive din viața ta, al gogoșeriei, gelateriei, ceainăriei care îți făceau diminețile dulci și serile mai vesele, al buticului de haine unde găseai mereu comori, al salonului de cosmetică căruia îi treceai pragul lunar, al studioului de yoga, pilates sau karate.

Toate au nevoie de susținerea ta. Pentru că, în doar câteva săptămâni, aceste mici afaceri care îți colorează viața, pot fi reduse la tăcere. Toate aceste mici business-uri locale au angajați și furnizori, care la rândul lor au familii. Și care acum se întreabă dacă vor fi acolo și după ce va trece criza.

Rezervă-ți bucuriile de după criză

#sustinemafacerilemici, o campanie inițiată de cafenelele Beans&Dots și susținută de aplicația ialoc, a devenit, în doar câteva ore, o mișcare națională, care aduce o doză necesară de optimism în această perioadă complicată. Vestea bună este că poți ajuta azi micile afaceri la care ții foarte mult, pentru a te bucura de ele mâine.

Cum funcționează? Practic, dacă ai un venit stabil și ai posibilitatea, poți cumpăra în avans, cu vouchere sau carduri cadou, lucrurile și experiențele care nu pot fi livrate prin curier și care făceau parte din viața ta înainte de epidemie, pentru a te bucura de ele și după epidemie. Astfel, ții pe linia de plutire business-urile preferate, aducând o gură de aer proaspăt unei industrii care trece prin momente foarte grele.

Lasă pe mâine ce poți face azi

Da, acum e momentul să lași pe mâine ce poți face azi. Lasă ieșirea cu prietenii în barul preferat pentru mâine, lasă party-ul cu burgeri pentru mâine, lasă noua coafură de primăvară pentru mâine, lasă ceaiul cu aromă de trandafiri și prăjitura aceea incredibil de bună pentru mâine. Dar asigură-te că te vei putea bucura de ele mâine.

Doar împreună putem să o scoatem la capăt. Acum este momentul să îi ajutăm să reziste pe cei al căror job este să servească face-to-face clientul. Pentru că ne plac produsele și serviciile lor. Pentru că ne dorim să avem unde să ne întoarcem când izolarea nu va mai fi regula.