O porție de ouă Benedict poate fi servită atât la micul dejun, cât și la prânz, fiind extrem de sățioasă și totodată aspectuoasă.
Acest mic dejun originar din America nu este tocmai ușor de preparat, în comparație cu omleta sau ouăle ochiuri, însă cu puțină îndemânare și rețeta de la noi, vei reuși să prepari cele mai gustoase ouă Benedict pe care le-ai mâncat vreodată.
Cuprins articol
Rețetă de ouă Benedict
Ingrediente pentru 4 porții
- Apă;
- 1 lingură de oțet;
- 8 ouă;
- 4 chifle;
- 8 felii de bacon.
Ingrediente pentru sosul olandez
- ½ cană de unt;
- 3 gălbenușuri de ou;
- 1 lingură de zeamă de lămâie;
- un praf de piper cayenne sau boia de ardei dulce/ iute.
Mod de preparare:
- Începe prin a prepara sosul olandez. Pune o oală cu apă la fiert pe foc, iar după ce apa clocotește, așază deasupra ei o cratiță în care vei amesteca untul topit în prealabil, gălbenușurile de ou, zeama de lămâie și piperul cayenne. Amestecă încontinuu cu un tel, preț de 10-12 minute, până când sosul olandez se îngroașă. Mare atenție însă, e important să amesteci lent și în aceeași direcție, altfel riști să se taie sosul. Lasă apoi sosul deoparte cât timp te ocupi de ouăle poșate.
- Umple o cratiță cu apă, în care vei adăuga o lingură de oțet. Pune cratița la foc mare, până când apa începe să clocotească, apoi lasă focul la intensitate mică. Sparge câte un ou, pe rând, într-o ceașcă, apoi răstoarnă-l lent în apa care fierbe. Repetă operațiunea până când pui toate ouăle la fiert. După 3-5 minute, ouăle ar trebui să ajungă la consistența ideală – asta înseamnă că albușul va fi ferm, iar gălbenușul va fi gătit moale. Scoate cu ajutorul unei spumiere ouăle și așază-le pe o farfurie acoperită cu șervețele absorbante.
- Cât timp ouăle sunt la fiert, taie chiflele pe jumătate și rumenește-le în prăjitorul de pâine.
- Trage apoi cele 8 felii de bacon la tigaie, pentru a le rumeni ușor.
- Asamblează la final ouăle Benedict. Pe fiecare jumătate de chiflă prăjită vei pune o felie de bacon, apoi un ou poșat și vei încheia cu câte 2 linguri de sos olandez. Opțional, poți servi ouăle Benedict ornate cu coriandru, pătrunjel sau ceapă verde tocate mărunt.
Pont: cum să salvezi sosul olandez dacă se taie
Sosul olandez este destul de pretențios și, mai ales dacă este prima dată când îl prepari, există riscul să se taie. Nu trebuie să intri în panică, întrucât îl poți repara. Există două metode prin care poți face asta:
- Bate un alt gălbenuș de ou într-un bol, după care încorporează-l cu ajutorul telului în sosul olandez care s-a tăiat.
- Pune o lingură de apă într-un bol și apoi încorporează, treptat, cu ajutorul telului, tot sosul olandez tăiat. Cu cât bați mai viguros sosul cu telul, cu atât mai repede el se va lega la loc.
Foto: Instagram
Cum poți servi ouăle Benedict: 5 sugestii inedite
Dacă pregătești ouăle Benedict pentru micul dejun, sunt suficient de sățioase și nu mai este nevoie de o garnitură. Însă pentru un brunch, ouăle Benedict pot fi servite alături de o garnitură interesantă precum:
- Ouă Benedict cu spanac tras la tigaie cu usturoi verde
Pentru un prânz sățios, prepară acest tip de ouă și, separat, sotează spanac proaspăt sau congelat într-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei de măsline. La final, după ce spanacul se ofilește, adaugă 1-2 căței de usturoi mărunțiți.
- Ouă Benedict cu sparanghel la cuptor
Înainte de a pregăti ouăle, curăță câteva tulpini de sparanghel, apoi unge-le cu puțin ulei de măsline și masează-le cu ierburi aromatice și dă-le la cuptor. Servește sparanghelul gătit alături o porție de ouă Benedict.
- Cartofi copți sau prăjiți
Prepară cartofii prăjiți sau la cuptor și servește-i cât sunt calzi, alături de ouăle Benedict. Această combinație este pe cât de gustoasă, pe atât de bogată în calorii, deci nu face asocierea asta dacă ești la dietă.
- Fasole verde sotată
Și fasolea sotată merge de minute cu o porție de ouă Benedict, dacă ești în căutare de idei de prânz sățios, dar totodată sănătos.
- Salată de avocado și roșii
Prepară o salată de avocado cu roșii și pătrunjel și servește-o alături de ouăle Benedict pentru un prânz de vară gustos, sățios, dar bogat în vitamine și alte substanțe nutritive.
Valori nutriționale ouă Benedict
O porție de 250 g conține:
- 418 calorii;
- 20 g grăsimi, dintre care 5 g saturate;
- 442 mg colesterol;
- 35 g carbohidrați;
- 25 g proteine;
- 2 g fibre dietetice;
- 1008 mg sodiu.
Comenteaza