Îți plac acele ouă fierte cu gălbenuș cremos sau mai degrabă le preferi tari, cu gălbenușul bine închegat? Indiferent de modul în care preferi să servești ouăle, dacă nu respecți timpul de gătire, vei da greș. Iată cum se fierb corect!

Ouăle fierte sunt o sursă excelentă de proteine și pot fi mâncate atât la micul dejun, alături de legume proaspete și pâine prăjită, cât și la prânz, sub formă de salată ori chiar la cină, în preparate precum mămăliguță cu brânză rasă și ou.

Pentru a te bucura însă de gustul desăvârșit al ouălor, trebuie să le gătești corect, astfel încât să aibă textura potrivită.

Ouă fierte corect, pas cu pas

Pentru un mic dejun pentru 3 – 4 persoane, pune la fiert 6 ouă. Așază-le într-o cratiță, imediat ce le scoți din frigider, apoi acoperă-le cu apă rece de la chiuvetă. Lasă apa să curgă până când depășește ouăle cu 2-3 centimetri, nu mai mult.

Pornește focul la aragaz și fierbe ouăle timp de 6-7 minute, la foc mediu spre mare. Vei obține ouă tari, însă cu gălbenușul pufos, nu foarte dens.

Dacă îți dorești altă textură a ouălor fierte, trebuie să procedezi la fel, însă să modifici timpul de fierbere. De pildă, pentru ouă cremoase, moi, vei lăsa cratița pe foc nu mai mult de 4-5 minute. Pentru ouă fierte tare, cu gălbenușul dens, le vei lăsa pe foc 8 minute. Dacă vrei ouă cu gălbenuș foarte tare, le vei lăsa la fiert 9 minute.

Dacă timpul de fierbere va depăși 9 minute, gălbenușurile vor căpăta o nuanță verzuie, deloc plăcută.

Pasul următor este și el important pentru ca ouăle să aibă textura perfectă. Umple un bol mare cu multe cuburi de gheață și transferă în el ouăle fierte imediat ce ai oprit focul. După ce ouăle se răcesc, cutăță-le de coajă și servește-le.

Pentru ca ouăle să nu se spargă în timpul fierberii, nu le pune direct în apă fierbinte. Dacă ele se încălzesc odată cu apa în care se află, nu vei avea o asemenea problemă.

Dacă nu consumi toate ouăle fierte, le poți depozita în frigider până la 1 săptămână.

Metode care te ajută să cureți ouăle imediat:

  • Folosește ouă mai vechi întrucât cele proaspete se curăță mai greu;
  • Adaugă ½ linguriță de sare în apa în care le fierbi;
  • Adaugă puțin bicarbonat de sodiu în apa în care le fierbi;
  • Rulează-le cu mâna pe blatul de lucru înainte de a încerca să îndepărtezi coaja – în acest fel, se vor curăța dintr-o singură mișcare.

Cum poți consuma ouăle fierte – 3 idei inedite

Oul fiert poate fi ingredientul de bază într-un preparat interesant, numai bun de preparat în zilele în care nu știi ce să mai gătești.

Prepară o salată de ouă

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 8 ouă fierte bine;
  • 2 linguri de frunze de țelină tocate mărunt;
  • 2 linguri de ceapă roșie tocată mărunt;
  • 3 linguri de mărar mărunțit;
  • 3 linguri de ceapă verde mărunțită.

Pentru dressing:

  • 1/3 cană de maioneză light;
  • 2 lingurițe de zeamă de lămâie;
  • 2 lingurițe de muștar Dijon;
  • ½ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper măcinat;
  • 1 cățel de usturoi măcinat.

Mod de preparare:

  1. Fierbe ouăle și lasă-le la răcit. După ce se răcesc complet, toacă-le la dimensiunea preferată de tine.
  2. Pune ouăle într-un bol alături de celelalte ingrediente.
  3. Prepară apoi în alt recipient dressingul, amestecând ingredientele. Încorporează dressingul în salata de ouă și servește imediat sau introdu-o la frigider pentru mai târziu.

Prepară ouă umplute

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 24 de ouă umplute:

  • 12 ouă fierte, cu gălbenuș tare;
  • 1 ½ lingură de muștar;
  • 1 linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper;
  • boia de ardei dulce pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Taie ouăle pe jumătate, cu ajutorul unui cuțit. Scoate cu o linguriță gălbenușul și amestecă-l cu muștarul, sarea și piperul într-un bol. Folosește mixerul pentru a transforma acest amestec într-o cremă fină.
  2. Umple apoi jumătățile de ou cu această cremă și, la final, presară peste puțină boia.

Toast cu guacamole și ou fiert

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 felii de pâine prăjită;
  • 1 ou fiert;
  • 1 avocado bine copt;
  • 1 lingură de ceapă verde mărunțită;
  • 1 praf de sare;
  • 1 lingură de zeamă de lămâie;
  • fulgi de chilli pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, pasează avocado cu o furculiță și amestecă-l cu ceapa verde, sarea, zeama de lămâie. Întinde apoi pasta de guacamole obținută pe feliile de pâine prăjită.
  2. Taie oul felii subțiri și împarte-l astfel încât să ajungă la ambele felii de pâine. La final, asezonează cu fulgii de chilli.

Poftă bună!