Sigur ai observat că există, în supermarket și în piețe, ouă maro sau albe, însă te-ai întrebat vreodată dacă este și o altă diferență între acestea, în afară de cea de preț?

În general, ouăle cu coaja maro sunt mai scumpe decât cele cu coaja albă, însă din punct de vedere nutrițional, nu sunt motive să le alegi pe unele în defavoarea altora. Calitatea ouălor nu are nicio legătură cu coaja, ci mai degrabă cu condițiile în care sunt crescute găinile și cu alimentația acestora.

Ouă maro sau albe – care sunt mai sănătoase?

Culoarea ouălor are legătură cu penele găinilor. Concret, ouăle albe sunt făcute de găinile cu penajul alb, în timp ce ouăle maro sunt făcute de cele cu penele închise la culoare.

Nici grosimea cojii nu are legătură cu nuanța acesteia, ci mai degrabă cu vârsta găinii care face oul. Găinile mai tinere fac ouă cu coajă mai tare, în timp ce găinile mai bătrâne fac ouă cu coaja mai subțire.

Dacă te întrebi încă de ce ouăle cu coajă maro sunt mai scumpe decât cele albe, răspunsul este unul la care nu te aștepți. Ei bine, găinile cu penele închise la culoare, care fac ouă maro, sunt în general mai mari, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai multă mâncare – de aici și prețul mai mare al acestora.

Cum alegi cele mai sănătoase ouă

Dacă vrei să fii sigur că ouăle pe care le cumperi sunt cele mai sănătoase, dar și cele mai gustoase, cumpără-le de la țară. Găinile din gospodării sunt hrănite atât cu grăunțe, cât și cu iarbă, astfel că ouăle făcute de acestea au un nivel mai ridicat de Omega-3 și de vitamina A.

În cazul în care nu ai posibilitatea de a achiziționa ouă de țară, direct de la sursă, iar supermarketul este singura opțiune, alege ouăle organice. Acestea provin de la găini care sunt crescute în aer liber, cu hrană organică, pe tot parcursul anului. Sunt mult mai sănătoase decât ouăle care provin de la găini crescute în cuști.

Care sunt cele mai sănătoase metode de preparare a ouălor

Oul este un aliment destul de sărac în calorii, însă bogat în proteine, vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Mai mult decât atât, acesta poate fi gătit în diverse feluri – iată care sunt cele mai săntoase moduri în care poți consuma ouă!

Ou fiert

Oul fiert este extrem de sănătos. Acesta se gătește în propria coajă, prin fierbere timp de câteva minute. Cu cât fierbi oul mai mult, cu atât mai tare va fi acesta. Este important de menționat că un timp prea mare de gătire afectează calitățile nutritive ale oului. Asta înseamnă că oul fiert moale poate fi mai sănătos decât cel tare.

Ou poșat

Și poșarea este o tehnică sănătoasă de gătire a oului întrucât nu implică folosirea unor grăsimi adăugate, ca în cazul oului prăjit.

Omleta

Omleta preparată cu o cantitate foarte mică de ulei vegetal sau unt este sănătoasă. Dacă o prăjești în mult ulei sau o servești cu bacon prăjit, aceasta se transformă într-un preparat nesănătos, bogat în grăsimi.

O variantă foarte sănătoasă de omletă este aceea în care pui legume din belșug. Idei de legume gustoase în omletă sunt: ceapa verde, roșiile, pătrunjelul, mărarul, mazărea, ardeiul gras și chiar și broccoli.

Ou ochi prăjit în ulei cu stabilitate mare la temperaturi înalte

Bineînțeles, ochiurile sunt variante mai puțin sănătoase și mai bogate în calorii, întrucât implică prăjirea ouălor în ulei sau în unt. Dacă vrei însă ca ouăle să rămână cât mai sănătoase cu putință, prăjește-le în ulei de măsline extravirgin, în ulei de cocos sau în unt, întrucât aceste grăsimi au stabilitate mai mare la temperaturi înalte.

Ou copt

Și coacerea este o metodă sănătoasă de gătire a ouălor. Poți coace ouăle în forme de brioșă, după ce le bați bine cu o furculiță și le amesteci cu legume.

Oricare ar fi metoda ta preferată de gătire a ouălor, un lucru este cert: acestea sunt foarte sănătoase. Fie că ești la dietă sau nu, fie că pregătești micul dejun, prânzul sau cina, ouăle te pot scoate din impas când nu știi ce să (mai) gătești.