Există multe tipuri de pahare de vin, însă știi cum să îl alegi pe cel mai potrivit, în funcție de băutura servită? Iată câteva ponturi de preț, care te vor ajuta să faci alegerea cea mai bună când vine vorba despre pahare de vin.

Forma și dimensiunile paharului din care servești vinul pot avea un impact pozitiv, dar și unul negativ, asupra gustului băuturii. De aceea trebuie să alegi pentru fiecare tip de vin paharul care va potența aroma vinului, în așa fel încât să te bucuri din plin de acesta.

Cu sau fără picior – ce tip de pahar este mai potrivit pentru vin?

pahare-vin-alb

În primul rând, să stabilim dacă are importanță sau nu dacă paharul are picior. Ei bine, cu toate că tendința generală este de a considera numai paharele cu picior potrivite pentru servirea vinului, experiții în domeniu ne contrazic – gustul vinului nu va fi afectat dacă acesta este consumat dintr-un pahar fără picior, deci dacă preferi această variantă, nu este deloc în neregulă. Totuși, este important de menționat că vinul se va încălzi mai rapid în paharul fără picior, din cauză că baza paharului se va fi ținut în mână.

La ocaziile speciale, însă, nu se recomandă folosirea acestor pahare, pentru că rămân pătate de amprentele degetelor și nu se vede bine. Mai mult decât atât, paharele cu picior sunt mai elegante și mai potrivite pentru evenimentele deosebite.

Forma paharelor de vin

pahare-de-vin-ocazie

Paharele cu formă tip balon, mai mari, sunt ideale pentru servirea vinului roșu. Cele cu forme mai puțin pline sunt recomandate pentru vin alb, întrucât subliniază mai bine aciditatea vinului și permit detectarea întregului buchet în timpul degustării.

Pe de altă parte, paharele tip flută sunt ideale pentru șampanie și vinuri spumante, întrucât mențin efervescența acestor băuturi mai mult timp.

Dimensiunea ideală pentru pahare de vin

Fie că vorbim despre vinul roșu, alb, rose sau spumant, un lucru este cert: cu cât paharele sunt mai mari, cu atât este mai bine, pentru că vor pune în valoare gustul vinului. Cu cât paharul este mai mare, cu atât mai mult oxigen intră în contact cu gustul vinului și favorizează astfel eliberarea aromelor.

Diametrul gurii paharelor

În funcție de vinul servit, se poate alege un pahar cu o gura mai mare ori unul cu o deschidere mai mică. Vinurile roșii trebuie servite dintr-un pahar cu gură largă, întrucât acest tip de pahar permite aromelor intense să fie simțite din plin la degustare. De asemenea, pe măsură ce bei din paharul de vin, acesta se va aera și aroma sa va deveni din ce în ce mai plăcută.

Pe de altă parte, însă, soiurile de vin alb sunt servite din pahare cu diamentrul gurii mai mic pentru că au arome mai delicate și astfel sunt simțite mai intens în timpul consumului.

Grosimea pereților paharelor de vin

Grosimea pereților paharului are un impact asupra modului în care vinul atinge limba în timp ce este consumat, ceea ce înseamnă că poate modifica subtil aroma acestuia. Un pahar cu pereții subțiri este potrivit pentru vinurile albe sau rose, în timp ce vinurile mai acide, mai dure, cum sunt cele roșii pot fi consumate din pahare cu pereții mai groși.

Paharul de vin universal, recomandat pentru uzul zilnic

pahare-vin-universale

La ocaziile speciale, este bine să folosești pentru fiecare tip de vin paharul adecvat. Însă dacă nu pui atât de mult preț pe detalii și nu vrei să îți încarci dulapurile din bucătărie cu cel puțin 3 tipuri diferite de pahare de vin, poți achiziționa un set de pahare de vin universale. Acestea pot fi folosite atât la servirea vinului alb, cât și a celui rose sau roșu. Paharul universal nu este nici prea mare, nici prea mic, nu are forma de balon, ci este mai degrabă ușor alungit, având însă bază mai lată. Forma sa este asemănătoare cu cea a unei lalele. Diametrul gurii acestuia este puțin mai mic decât baza paharului. Mai mult decât atât, chiar și vinul spumant poate fi servit în asemenea pahar.

Asigură-te, când îți cumperi pahare de vin universale, că pot fi folosite în mașina de spălat vase. În acest fel nu riști ca paharele de vin să se spargă sau ciobească în timpul spălării.

Bineînțeles, paharele de cristal vor arăta întotdeauna cel mai bine și vor pune în valoare aromele băuturilor consumate. Însă acestea sunt ușor de deteriorat, așa că este bine să le păstrezi pentru ocaziile speciale. Pentru a le păstra ca noi, spală-le întotdeauna după ce le folosești, pentru că dacă le lași mai mult timp este posibil să apară depuneri, mai ales de la vinul roșu. Nu se recomandă spălarea paharelor de cristal la mașina de spălat vase – folosește apa caldă, un burete de vase și detergent lichid pentru a le curăța după fiecare utilizare.