Pâinea naan este o pâine tradițională din India, ideală pentru toate tipurile de dietă, inclusiv cele vegane sau fără gluten. Este ușor de făcut, are un conținut extrem de scăzut de carbohidrați și e absolut delicioasă.

Dacă vrei să te asiguri că pâinea pe care o faci este cât se poate de sănătoasă, citește rețeta de mai jos, fără lapte și cu făină de cocos și de migdale. Înlocuind făina normală, vei reduce cantitatea de carbohidrați la 3.5 cantitate netă de carbohidrați per felie.

Un tip de pâine naan foarte apreciat este acela cu usturoi, însă, dacă dorești o pâine simplă, poți sări fără probleme peste folosirea acestuia.

Ingrediente pentru pâinea naan:

1 cană cu apă;

2 linguri de drojdie;

60 g de făină de cocos;

30 g de făină de migdale;

un vârf de sare;

3 linguri de ulei de măsline.

Opțional

2 căței de usturoi;

50 gr unt sau margarină.

Mod de preparare

Adaugă într-un recipient apa la temperatura camerei și drojdia. Las-o deoparte 5 minute, pentru a permite drojdiei să se activeze.

Adaugă într-un bol făina de cocos, cea de migdale și sarea.

Fă puțin spațiu în centrul amestecului cu făină și adaugă acolo apa cu drojdie și uleiul. Amestecă cu o spatulă, până când se omogenizează.

Scoate aluatul și frământă-l bine timp de două minute, până când devine uscat și foarte puțin lipicios. Dacă ți se pare lipicios, mai presară câte puțină făină, iar dacă este prea uscat și se destramă, adaugă puțină apă.

Pune aluatul deoparte, la dospit, 10 minute, într-un castron uns cu ulei.

Scoate din nou aluatul și mai frământă-l un minut. La final, ar trebui ca aluatul să fie moale și rotund.

Rupe bucăți egale din aluat și pune-le între două bucăți de hârtie de copt. Întinde-le cu făcălețul pe rând, până când devin suficient de subțiri. Dacă dorești, poți adăuga semințe de mac, susan sau mirodenii pentru un plus de gust.

Poți găti pâinea naan pe aragaz, într-o tigaie plată, ca de clătite, unde lași feliile de pâine pe fiecare parte până când se umflă și sunt rumene pe ambele părți sau în cuptor, unde trebuie să stea 1-2 minute.

Ingrediente pentru pâinea naan cu usturoi

În timp ce aluatul stă la dospit, adaugă într-o cratiță untul sau margarina, pentru varianta vegană, și cățeii de usturoi rași, precum și orice ierburi aromatice dorești (coriandru, cimbru, pătrunjel etc.). Ține amestecul pe foc aproximativ 5 minute.

După ce pâinile au fost prăjite, unge-le cât sunt încă calde cu untul aromat.

Avantajul acestei pâini este că poate fi foarte ușor congelată, fără să își piardă din gust. Poți face o cantitate mai mare în weekend, pe care să le împachetezi în folii separate de plastic, le păstrezi la congelator și le scoți atunci când ai nevoie. Amintește-ți doar să o lași la decongelat în jur de 3 ore și să o ții un minut în tigaie, la foc mediu.

Pâinea naan poate fi folosită în multe feluri, ca o alternativă sănătoasă la pâinea obișnuită, dar și ca blat de pizza sau lipie umplută cu diverse ingrediente.