Recomandarea autorităților cu privire la distanțarea socială, precum și declararea stării de urgență pentru următoarele 30 de zile, au avut un impact major asupra restaurantelor. Multe dintre acestea au ales să își suspende activitatea, iar cele rămase deschise sunt tot mai goale. Îți pui în pericol sănătatea dacă mănânci în oraș sau dacă îți comanzi mâncare în plină pandemie de Covid-19? Iată ce spun specialiștii!

La ce te expui dacă mănânci la restaurant pe timp de pandemie de Covid-19

Nu ai posibilitatea de a te autoizola pentru o perioadă, pentru că trebuie să mergi la serviciu și ai vrea să iei prânzul în oraș? Ei bine, gândește-te de două ori înainte să faci asta. Cu toate că nu există dovezi care să arate că noul coronavirus poate fi transmis prin mâncare, specialiștii susțin că acest virus rămâne pe suprafețele contaminate câteva ore, ceea ce înseamnă că nu mâncarea te expune pericolului, ci chiar restaurantul. Începând de la mânerul de la ușa pe care o deschizi pentru a intra în restaurant și până la mese, tacâmuri, meniuri ori solniță, orice suprafață atinsă de o persoană infectată cu noul coronavirus te poate infecta și pe tine. Mai mult decât atât, și persoanele cu care interacționezi pe timpul mesei te pot infecta. Când iei masa la restaurant, ai contact direct cu persoanele de la aceeași masă, cu ospătarul, dar și cu alți clienți ai localului, care au masa apropiată de a ta.

Dacă te numeri printre cei care nu reușesc să păstreze distanța socială și vrei să iei în continuare masa la restaurant, e bine să știi că te expui unor riscuri și să adopți un comportament preventiv. Asta înseamnă că vei dezinfecta masa cu un produs pe bază de alcool cu o concentrație de cel puțin 60%, vei merge la toaletă să te speli pe mâini atât înainte, cât și după ce mănânci și, totodată, vei dezinfecta mâinile în mod repetat în timpul petrecut la restaurant.

Este indicat să alegi o masă cât mai retrasă, astfel încât să nu stai aproape de alte persoane care servesc masa. Multe restaurante au ales să renunțe la unele mese în această perioadă, astfel încât să mărească distanța dintre clienți.

Atunci când alegi să mănânci în oraș în această perioadă, orientează-ți atenția către un restaurant de încredere, renumit pentru că respectă regulile de igienă. În acest fel, te simți și chiar ești mai în siguranță.

Nu trebuie să te simți vinovat, dacă nu poți renunța la mâncatul în oraș, la fel cum nu trebuie să te simți vinovat, dacă refuzi o invitație la restaurant în această perioadă. Este o decizie personală, care nu trebuie judecată în niciun fel. Însă este extrem de important atât pentru tine, cât și pentru cei din jur, să te comporți responsabil și să respecți cu strictețe recomandările autorităților cu privire la regulile de igienă.

De ce e mai sigur să îți comanzi mâncarea

Dacă gătitul nu este punctul tău forte sau îți este poftă de un anumit preparat, îl poți comanda acasă sau la birou. În acest fel, reduci interacțiunile cu alte persoane, pentru că nu vei intra în contact decât cu cel care îți livrează mâncarea, iar interacțiunea nu durează mai mult de câteva secunde. Imediat ce preiei comanda, vei îndepărta ambalajul mâncării și apoi te vei spăla imediat pe mâini, pentru că e posibil ca aceasta să fie contaminată de mâinile celui care a livrat-o. În cazul recipientelor de mâncare din plastic, poți folosi o soluție dezinfectantă pentru a le curăța, iar apoi este obligatoriu să îți speli iar mâinile.

Este bine de știut că personalul restaurantelor respectă, în această perioadă, reguli mult mai stricte de igienă, își dezinfectează în mod regulat mâinile, poartă mănuși și măști de protecție, deci riscurile la care te expui când comanzi mâncare sunt minime.

Ce să mănânci în plină pandemie de Covid-19, pentru a nu te expune niciunui risc

Dacă servitul mesei la restaurant și mâncarea comandată nu te fac să te simți în largul tău, ba chiar îți provoacă o stare de neliniște, este indicat să renunți, pentru o perioad, la aceste obiceiuri alimentare.

Cumpără-ți din magazin alimente ambalate, pe care le poți mânca fără să te expui vreunui risc, precum și ingrediente din care să prepari tu mâncare, acasă. Mai ales dacă stai în autoizolare, gătitul va fi o activitate extrem de plăcută, care te va ajuta să te dconectezi de la grijile ce țin de situația în care ne aflăm.

Dacă știi și îți face plăcere să gătești, acum e momentul oportun pentru a face asta. Pe de altă parte însă, dacă nu te pricepi deloc în bucătărie, acum e momentul să înveți. Poți folosi rețetele noastre, cu care nu vei da greș, dar poți să te uiți și la tutoriale video pe internet.

Noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin particule de salivă de la cineva infectat, prin tuse, strănut sau chiar vorbit, care sunt inhalate direct din aer de altă persoană sau care ajung pe suprafețe și le contaminează. Virusul, odată ajuns pe o suprafață, este luat pe mâini și apoi dus la gura, nas sau ochi prin scărpinare sau atingerea feței. Bineînțeles, și mâncarea poate fi contaminată, dacă o persoană bolnavă strănută deasupra ei și tu o mănânci imediat.

Așadar, fie că mănânci în oraș, fie că îți comanzi la birou sau prepari chiar tu acasă ceva bun, este esențial să respecți normele de igienă în această pandemie de Covid-19. Spală-te pe mâini înainte de a găti, după ce gătești, înainte de a mânca, dar și după ce mănânci. Curăță cu dezinfectant toate suprafețele cu care intri în contact. Spală bine ingredientele folosite la gătit. Dacă îți vine să strănuți sau să tușești când gătești sau ești la masă, acoperă-ți gura cu un șervețel de unică folosință, apoi aruncă-l imediat la coșul de gunoi și dezinfectează-ți mâinile. Dacă nu ai șervețele la îndemână, strănută sau tușește în pliul cotului, iar apoi spală bine mâinile cu apă și săpun.