Pasteis de nata, desertul portughez a cărui rețetă datează de mai bine de 300 de ani, este o prăjitură cu aluat pe bază de unt, umplută cu o cremă fină de ou și pudrată cu scorțișoară de cea mai bună calitate. Fie că ai călătorit în Portugalia și ești nostalgic zilele acestea, fie că vrei să “călătorești” măcar cu papilele gustative pe tărâm portughez, trebuie să încerci acest desert care a devenit popular în întreaga lume.

Povestea rețetei celui mai cunoscut desert portughez este și ea interesată. Se spune că, pe vremuri, la Mănăstirea Jeronimo din Belem, în vestul orașului Lisabona, călugării și măicuțele foloseau pentru apretare hainelor monahale albușul de ou. Însă așa cum bănuiești, rămâneau multe gălbenușuri de ou care s-ar fi irosit, așa că cei de la mănăstire au inventat o rețetă de tarte umplute cu cremă fină de gălbenuș. Întrucât mănăstirea producea o cantitate impresionantă de asemenea tarte, călugării au început să le vândă, pentru a spori veniturile mănăstirii. Când mănăstirea a fost închisă temporar, în anul 1834, călugării au vândut rețeta de pastei de nata celor care au deschis, în anul 1837, Fabrica de Pasteis de Nata, locul în care și în zilele noastre turiștii merg pentru a degusta acest desert preparat după rețeta tradițională. Găsești această patiserie chiar în apropierea mănăstirii, așa că, dacă vizitezi în curând Lisabona, trebuie să ai pe lista de obiective și o vizită aici. 

Nu avem rețeta secretă de la Mănăstirea Jeronimo, însă îți recomandăm o rețetă cel puțin la fel de gustoasă, pe care ar fi păcat să nu o încerci! Mai mult decât atât, această rețetă se face cu aluat congelat, pe care îl cumperi din comerț, deci nu ai cum să dai greș, chiar dacă ești amator în bucătărie.

pasteis_de_nata

Rețetă de pasteis de nata

Ingrediente pentru 18 porții:

  • 2 foi de aluat congelate, lăsate la temperatura camerei;
  • 120 ml smântână;
  • 120 g zahăr;
  • 4 gălbenușuri de ou;
  • 2 linguri de amidon din porumb;
  • 520 ml lapte;
  • zahăr pudră și scorțișoară pentru ornat.

Mod de preparare:

1. Folosește fie o formă rotundă de fursecuri, fie un pahar cu gura suficient de mare, pentru a porționa 18 cercuri din foile de aluat. Așază apoi aceste foi de aluat într-o tavă cu formă de brioșe. Dă-le la frigider cât timp pregătești umplutura. 

2. Într-un bol încăpător, pune toate ingredientele pentru umplutură și folosește mixerul pentru a le amesteca. Transferă apoi într-o crăticioară antiaderentă și pune la fiert pe foc mic – asigură-te că amesteci încontinuu cu o spatulă, pentru a preveni lipirea. Imediat ce iei de pe foc, pune cratiță la răcit într-un vas plin cu apă rece – în acest fel se răcește rapid fără să își piardă textura cremoasă. 

3. Preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Între timp, scoate tava cu forme de brioșe din frigider și umple trei sferturi din interiorul fiecărei tarte cu compoziția pe bază de ou răcită în prealabil. Introdu apoi toate aceste Pasteis De Nata în cuptor, unde le vei lăsa la copt pentru 30 de minute, însă cu specificația că din 10 în 10 minute vei scoate tava și o vei întoarce, pentru a asigura o coacere uniformă. 

4. După ce pasteis de nata sunt coapte, le vei scoate din cuptor și după 1-2 minute, le vei scoate și din formele de brioșă, pentru că altfel aluatul se va înmuia și tarta își va pierde textura. Înainte de a le servi, pudrează-le cu zahăr și scorțișoară. Pasteis de nata sunt bune și reci, însă pentru a te bucura din plin de aroma acestora ideal ar fi să le consumi cât sunt încă fierbinți sau măcar călduțe. 

Pont: Poți depozita acest desert în frigider câteva zile și la nevoie îl poți reîncălzi în cuptorul de la aragaz, la o temperatură de 200 grade Celsius, timp de 6-7 minute.

Poți servi pasteis de nata pe post de desert, la finalul unei mese în familie, însă la fel de bine le poți servi și la micul dejun, alături de o ceașcă de cafea sau cu un cappuccino. Totodată, pasteis de nata pot fi gustările ideale care îți potolesc rapid foamea între principalele mese ale zilei.

Pe timpul verii, poți servi pasteis de nata alături de o cupă de înghețată, dacă vrei un desert răcoritor. Înghețata de vanilie este cea mai potrivită, punând în valoare gustul acestui desert portughez, însă poți încerca și cu înghețată de fistic, de mentă și chiar și cu pepene galben. 

*Descoperă bucătăria portugheză din acest articol.