Boabele de piper verde provin de la același arbust ca piperul alb sau cel negru, diferența fiind, însă, că în cazul acestora recoltarea se face înainte de coacerea boabelor. Piperul verde este fie uscat, fie băgat în saramură, imediat după recoltare, astfel încât să își mențină aroma bogată.

Chiar dacă îl folosești sub formă măcinată, este recomandat să achiziționezi piperul verde boabe, iar apoi să îl râșnești chiar tu, în timp ce gătești. În acest fel, i se păstrează aroma dulceagă.

Beneficiile piperului verde

Are proprietăți antiinflamatoare

Piperul verde conține piperină, o substanță activă care poate combate inflamația. Indiferent de localizarea procesului inflamator în organism, piperul poate fi de ajutor.

Este o sursă bogată de antioxidanți

Piperul verde conține antioxidanți din belșug, care au rolul de a combate stresul oxidativ din corp. Așadar, pocesul de îmbătrânire va fi amânat, iar riscul de îmbolnăvire scade și el.

Poate reduce riscul de cancer

Mai multe studii făcute în domeniu au arătat că piperul poate reduce riscul de cancer datorită piperinei. De pildă, un studiu făcut de către oamenii de știință din China arată că piperina poate reduce riscul de cancer pulmonar, hepatic, de sân, pe cel de cancer la stomac, dar și pe cel de prostată.

Este benefic pentru creier

Mai multe studii au demonstrat că piperul poate îmbunătăți funcțiile cognitive, mai ales în rândul pacienților carte suferă de boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Are efecte analgezice

Studiile făcute pe animale au demonstrat efectele analgezice pe care le are piperul. Consumul acestuia poate reduce durerile, indiferent de natura lor. Încă nu au fost făcute studii pe oameni care să confirme aceleași efecte, însă oamenii de știință sunt de părere că aceleași efecte le are și asupra orgismului uman.

Poate suprima apetitul

Dacă vrei să slăbești, este bine să știi că piperul verde te poate ajuta, suprimând apetitul. Asezonează preparatele consumate cu piper verde din belșug și vei fi tot mai puțin tentat să mănânci în exces.

Alte posibile efecte ale piperului verde:

  • Îmbunătățește digestia și reduce balonarea;
  • Combate bacteriile din tractul intestinal;
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge.

Efecte adverse piper verde

La fel ca și celelalte tipuri de piper, și cel verde poate avea efecte adverse dacă este consumat în cantități mari. Este vorba despre disconfort gastric, arsuri ori reflux gastroesofagian. În general însă, aceste simptome apar în urma consumului excesiv de piper verde, pe fondul unor probleme gastrice precum gastrita sau infecția cu bacteria H. pylori. Dacă observi asemenea simptome în urma consumului de piper, este indicat să limitezi cantitățile consumate. În cazul în care problema persistă, poți apela la un consult de specialitate.

Cum poți folosi piperul verde

piper_verde

Piperul verde este ideal pentru marinade și sosuri, în care este indicat să se folosească sub formă de boabe – le poți presa cu lama cuțitului însă, pentru a își elibera aromele.

Gustul deserturilor și cel al salatelor de fructe este completat de minune de piperul verde. Sosul de piper verde pune însă cel mai bine în valoare acest condiment.

Rețetă de sos cu piper verde

Sosul de piper verde se potrivește de minune cu orice tip de carne, fie ea de pasăre, vită, porc sau miel. De asemenea, poate fi servit cu unele tipuri de pește.

Pentru a prepara o cană de sos de piper verde ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 linguriță de ulei de măsline;
  • 1 lingură de ceapă roșie tocată fin;
  • 2 linguri de piper verde în saramură;
  • 2 linguri de unt;
  • 2 linguri de coniac;
  • 2 lingurițe de făină;
  • 1 cană de supă de vită;
  • ½ cană de smântână;
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul într-o tigaie mică, pe foc mediu. Sotează în el ceapa, boabele de piper și 1 lingură de unt timp de cel puțin 3 minute – până când ceapa se înmoaie.
  2. Ia tigaia de pe foc și adaugă coniacul, după care pune iar pe aragaz. Mai gătește încă 1 minut, până când coniacul se evaporă.
  3. Adaugă apoi treptat făina și amestecă bine, iar după 1 minut poți completa cu supa de vită. Mărește intensitatea focului și gătește sosul până când își scade, asigurându-te că amesteci încontinuu. După aproximativ 5 minute, vei putea adăuga smântâna și apoi poți lăsa focul mic. Mai fierbe încă 5 minute și sosul se va lega, iar acum poți adăuga lingura de unt rămasă. Asezonează cu sare și servește peste friptura preferată, fie ea gătită pe grătar, la cuptor sau pe plită.

Moduri inedite în care poți folosi piperul verde:

  • În omlete și ouă jumări;
  • Peste peștele pregătit la cuptor;
  • Pe platouri de brânzeturi, salam, nuci și fructe;
  • În preparate de tip curry;
  • Pentru aromatizarea ceaiurilor;
  • În sosuri dulci.