Poți să servești piure de conopidă pe post de garnitură la orice tip de carne, fie gătită la cuptor, fie preparată pe grătar sau chiar în tigaie. Acesta este o alternativă ideală pentru piureul de cartofi, mai ales dacă dorești o variantă fără carbohidrați. Iată cum prepari cel mai gustos, dar și cremos, piure de conopidă, chiar dacă este prima dată când încerci!

Rețetă de piure de conopidă

Timp de preparare: 25 minute

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 conopidă mare, de aproximativ 1 kg;
  • 1 cană de supă clară de pui;
  • 1 linguriță de sare;
  • 3 linguri de unt nesărat, tăiat cubulețe;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Spală bine conopida și taie-o cuburi mici, de dimensiuni egale, în măsura în care acest lucru este posibil. Într-o oală mare, pune la fiert supa de pui asezonată cu 1 linguriță de sare. Pune bucățile de conopidă în oală când apa începe să clocotească, acoperă cu un capac, lasă focul la intensitate mică și fierbe preț de 20 de minute. Când conopida este moale și poate fi pătrunsă cu ușurință cu furculița, poți opri focul.
  2. Pune la scurs bucățile de conopidă, însă păstrează 3 linguri din supa în care ai fiert-o. Transferă apoi conopida în blender, împreună cu 3 linguri de supă, dar și cu untul tăiat cubulețe. Pornește blenderul și transformă totul într-un piure. Gustă apoi piureul de conopidă și asezonează-l cu sare și piper după gust. Servește piureul de conopidă cât este cald, imediat după preparare.

O porție de piure de conopidă are 151 de calorii, dintre care 10 g de grăsimi, 4 g de fibre, 5 g de zahăr, 6 g de proteine și 731 mg de sodiu.

Cu ce poți asezona piureul de conopidă pentru a îi modifica radical gustul:

  • Cimbru;
  • Fulgi de chilli;
  • Usturoi granulat;
  • Zeamă de lămâie sau de limetă;
  • Mărar/ pătrunjel;
  • Hribi sau alte ciuperci deshidratate;
  • Rozmarin;
  • Hrean;
  • Ceapă caramelizată.

Preparate care merg de minune cu piureul de conopidă

Iată 3 preparate diferite, care pot fi servite pe pat de piure de conopidă:

Ciuperci sotate cu varză Kale

ciuperci_piure_de_conopida

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 lingură de ulei de susan;
  • 1 ceapă tocată fin;
  • 2 căni de ciuperci tocate felii;
  • ½ lingură de sos de soia;
  • ½ linguriță de usturoi granulat;
  • 2 căni de varză Kale;
  • zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul de susan într-o tigaie antiaderentă și sotează în el ceapa și ciupercile. După 10 minute, pune sosul de soia, dar și usturoiul granulat și varza Kale. Mai gătește 1-2 minute și oprește focul.
  2. Servește ciupercile sotate pe pat de piure de conopidă, înainte să se răcească,

Somon cu capere, gătit la cuptor

somon_cu_capere

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 fileuri de somon;
  • ulei de măsline, pentru uns;
  • ½ linguriță de sare;
  • ½ linguriță de piper negru;
  • 6 felii de lămâie;
  • 3 linguri de unt;
  • 2 linguri de capere de la conservă, scurse bine;
  • pătrunjel pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Între timp, unge fileurile de somon cu uleiul de măsline, apoi masează-le cu sare și piper și lasă-le să se odihnească preț de 15 minute.
  3. Înfășoară somonul în folie de aluminiu, apoi așază feliile de lămâie de jur împrejur și prinde bine folia la capete.
  4. Așază somonul în folie de aluminiu în tavă și introdu la cuptor, unde îl vei coace preț de 10 minute. Deschide apoi cuptorul, rupe folia de aluminiu și mai lasă peștele să se gătească în jur de 6 minute.
  5. În timpul în care somonul este la cuptor, poți prepara untul cu capere. Într-o tigaie antiaderentă, topește untul pe foc mic. După ce se topește tot, adaugă caperele și usturoiul și mai lasă 3 minute pe foc.
  6. Când somonul este gata, așază-l în farfurie, pe un pat de piure de conopidă, apoi acoperă cu sosul de unt cu capere preparat în tigaie. Asezonează cu pătrunjel din belșug și servește imediat.

Pulpe cu usturoi, rumenite la cuptor

pulpe_la_cuptor

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 4 pulpe de pui;
  • 2 linguri de unt;
  • sare și piper după gust;
  • 8 crenguțe de cimbru proaspăt;
  • 2 crenguțe de rozmarin;
  • 4 căpățâni de usturoi.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Asezonează pulpele de pui cu sare și piper și așază-le într-un vas de iena sau într-o tavă.
  2. Adaugă peste pui ierburile aromatice, dar și câte o jumătate de linguriță de unt pe fiecare pulpă. Pune în tavă și căpățânile de usturoi. Introdu tava în cuptor și lasă să se gătească o jumătate de oră, după care setează temperatura din cuptor la 220 de grade Celsius. Mai gătește 20 de minute, apoi scoate din cuptor și lasă să se odihnească 5 minute.
  3. Servește pulpele de pui pe un pat de piure de conopidă, alături de usturoiul copt și cremos.

Poftă bună!