Încearcă aceste rețete de piure pentru bebeluși și vei descoperi că sunt atât de gustoase încât le poți folosi cu succes și pe post de garnituri pentru felurile principale servite adulților!

Potrivit OMS (n.r. Organizația Mondială pentru Sănătate), diversificarea alimentației bebelușilor cu hrană solidă ar trebui să înceapă la vârsta de 6 luni, până atunci fiind recomandată alăptarea exclusivă ori, după caz, hrănirea cu formulă de lapte praf. Când împlinește jumătate de an, sugarul are sistemul digetiv suficient de bine dezvoltat pentru a procesa alimentele solide.

Întrucât medicii recomandă introducerea treptată a alimentelor, astfel încât să se identifice cu ușurință eventualele intoleranțe ori chiar alergii alimentare, rețetele pentru bebeluși nu conțin multe ingrediente.

Cu toate că există, în comerț, o gamă largă de piureuri pentru bebeluși, ideal ar fi să le eviți și să prepari tu piureurile pentru diversificare, astfel încât să te asiguri că sunt preparate din cele mai bune ingrediente.

Bebelușul nu va consuma mai mult de câteva linguri din piureurile pe care tu le prepari cu atâta drag, însă vestea bună este că aceste preparate sunt foarte gustoase și pot fi servite cu succes și pe post de garnitură pentru felul principal. Așadar, poți împușca doi iepuri deodată – pregătești și masa micuțului, dar și o parte din masa pentru adulți. Iată 3 rețete de piure pentru bebeluși, precum și 3 feluri principale pe care le poți servi împreună cu acestea!

Piure de mazăre

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 250 g de mazăre congelată;
  • 4 lnguri de apă;
  • 1 linguriță de zeamă de lâmâie.

Mod de preparare:

  1. Pune o oală cu apă la fiert, pe foc mare, iar când apa clocotește, opărește în ea timp de 5 minute mazărea congelată. Lasă apoi mazărea la scurs într-o sită.
  2. Pune mazărea fiartă în blender, împreună cu apa și transformă într-un piure. La final, adaugă zeama de lămâie.

Poți servi cu piure de mazăre: Cod sotat în unt

piure_pentru_bebelusi

Foto: Pinterest

Dacă prepari pentru bebeluș piure de mazăre, profită de ocazie și gătește pentru adulți un cod tras în unt, care se potrivește de minune cu piureul de mazăre.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1,5 kg file de cod, tăiat în bucăți de 5 cm;
  • 1 lingură de semințe de muștar, pisate;
  • 4 linguri de unt fără sare;
  • sare și piper, după gust;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • mărar tocat fin pentru asezonare.

Mod de preparare:

  1. Masează bucățile de cod cu semințele de muștar mărunțite. Topește untul într-o tigaie pe foc mediu, împreună cu uleiul de măsline, apoi lasă focul mic și pune bucățile de cod. Asezonează cu sare și piper și gătește câte 4-5 minute pe fiecare parte, apoi scoate pe o farfurie acoperită cu șervețele de hârtie care să absoarbă uleiul în exces.
  2. Servește bucățile de cod sotat în unt pe pat de piure de mazăre preparat anterior și ornează cu mărar din belșug. Poftă bună!

Piure de cartof dulce copt

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 6 cartofi dulci;
  • apă caldă.

Mod de preparare:

  1. Coace cartofii dulci în coajă timp de 45 de minute la o temperatură de 200 de grade Celsius.
  2. Scoate-i din cuptor, curăță-i de coajă și pune-i în blender pentru a îi transforma în piure. Adaugă apă caldă pentru a obține un piure cu consistență cremoasă.

Poți servi cu piure de cartof dulce: creveți sotați, cu varză de Bruxelles

piure_pentru_bebelusi

Foto: Pinterest

Acest piure pentru bebeluși este pus în valoare de creveții sotați alături de varză de Bruxelles – dă o șansă acestei rețete!

Ingrediente pentru 4 porții:

  • ½ kg de creveți decorticați;
  • ½ kg de varză de Bruxelles;
  • 2 căței de usturoi, tocați fin;
  • 2 linguri de unt;
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Încinge 2 linguri de ulei de măsline și 1 lingură de unt într-o tigaie antiaderentă și sotează în acest amestec varza de Bruxelles. Asezonează cu sare și piper, apoi gătește timp de 5 minute, în timp ce amesteci constant.
  2. După ce varza de Bruxelles se rumenește, adaugă creveții, dar și usturoiul și uleiul și untul rămase. Gătește creveții 3-4 minute, apoi oprește focul.
  3. Servește creveții trași la tigaie cu varză de Bruxelles pe pat de piure de cartof dulce preparat după rețeta de mai sus. Poftă bună!

Piure de spanac

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g de spanac proaspăt;
  • apă.

Mod de preparare:

  1. Curăță frunzele de spanac de codițe, spală-le bine și lasă-le la scurs.
  2. Pune o oală cu apă la fiert, pe foc mediu. Imediat ce apa clocotește, opărește spanacul în ea timp de cel mult 2-3 minute.
  3. Pune apoi spanacul într-o sită, sub jetul de apă rece. Lasă-l la scurs.
  4. Transferă spanacul în blender și transformă-l în piure. Dacă simți că este necesar, poți completa cu 2-3 linguri de apă, pentru a îi modifica textura.

Poți servi cu piure de spanac: pulpă de pui dezosată, la cuptor

piure_de_spanacFoto: Pinterest

Pe cât de simplu, pe atât de gustos este acest preparat de pulpe dezosate de pui, gătite la cuptor, servite pe pat de piure de spanac.

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 6 pulpe de pui dezosate;
  • sare și piper, după gust;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • ½ cană de coriandru tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.
  2. Spală bine pulpele dezosate, usucă-le cu șervețele de hârtie, apoi masează-le cu sare și piper, dar și cu puțin ulei de măsline.
  3. Așază pulpele pe grătarul din cuptor, iar dedesubt pune o tavă cu puțină apă în ea, pentru grăsimea care se va scurge.
  4. Lasă pulpele în cuptor timp de aproximativ 50-60 de minute – când sunt gata, se vor rumeni pe ambele părți.
  5. Scoate pulpele dezosate și servește-le pe pat de piure de spanac, apoi asezonează cu coriandru din belșug. Poftă bună!

Piureurile pot fi ținute la frigider și servite și la două zile după preparare, însă ideal ar fi să le pregătești înainte de a le oferi bebelușului – în acest fel, cel mic le va consuma întotdeauna proaspete.