Prepară piureuri dulci pentru bebeluși, pentru a îl învăța pe cel mic cu o serie de gusturi și texturi diferite în timpul diversificării.

Iată 5 rețete de piureuri dulci pentru bebeluși, care pot fi servite și pe post de desert în cazul adulților!

Piureuri pentru bebeluși

Piure de avocado cu banană

piure_avocado_banana

Foto: Pinterest

Atât banana, cât și avocado, sunt fructe cu texturi cremoase, ideale pentru piureuri fine. Mai mult decât atât, ambele fructe sunt bogate în substanțe nutritive – avocado conține o serie de antioxidanți, dar și vitaminele C și E în cantități semnificative, pe când banana vine la pachet cu un aport mare de magneziu și potasiu.

Ingrediente pentru 3 porții mici:

  • 1 banană bine coaptă, tocată;
  • ½ avocado, tocat cubulețe;
  • ¼ cană de iaurt;
  • 2 linguri de lapte de orez (poți folosi orice alt tip de lapte).

Mod de preparare:

  1. Pune toate ingredientele în blender și transformă-le într-un piure cremos. Servește imediat.

Piure de pere cu prune uscate

piureuri_pentru_bebelusi

Foto: Pinterest

Acest piure nu numai că este extrem de gustos și hrănitor, însă mai are un mare avantaj: poate fi folosit ca remediu pentru constipația celui mic.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 2 pere mici, bine coapte;
  • 2 prune uscate;
  • puțină apă.

Mod de preparare:

  1. Curăță para de coajă, taie-o pe jumătate și îndepărtează cotorul, apoi curăță sâmburii. Taie para cubulețe, pe care le vei pune la fiert cu puțină apă, într-o crăticioară.
  2. După ce amestecul începe să fiarbă, adaugă prunele tocate fin și mai lasă să fiarbă pe foc mic încă 6-7 minute.
  3. Transferă apoi amestecul din crăticioară în blender și transformă-l în piure. Folosește o sită pentru a strecura piureul de pere și prune, apoi servește-l celui mic, fie cât este încă puțin cald, fie după ce se răcește complet.

Piure de măr cu banană

piureuri_pentru_bebelusi

Foto: Pinterest

Mărul este bogat în conținutul de fibre, așa că va asigura un tranzit intestinal bun celui mic. Combină-l cu banană pentru un plus de vitamine și minerale, dar și pentru o textură mai cremoasă.

Ingrediente pentru 10 porții mici:

  • 2 mere curățate de coajă, tocate cubulețe;
  • ½ banană;
  • 2 linguri de apă.

Mod de preparare:

  1. Pune cuburile de măr la fiert, împreună cu cele 2 linguri de apă, într-o crăticioară.
  2. După ce merele se înmoaie, transferă-le în blender, apoi adaugă și banana și pornește blenderul. După ce ai transformat amestecul într-un piure, servește-l sau congelează-l până în momentul servirii.

Piure de caise cu banane

piureuri_pentru_bebelusi

Foto: Pinterest

Caisele sunt foarte hidratante, însă conțin și o serie de vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului.

Ingrediente pentru 2 porții:

  • 3 caise foarte coapte, tocate cubulețe;
  • ½ banană.

Mod de preparare:

  1. Pune în blender caisele, dar și banana și transformă într-un piure cremos, pe care îl vei servi imediat celui mic.

Piure de mango cu morcov și măr copt

piureuri_pentru_bebelusi

Foto: Pinterest

Mango conține o serie de antioxidanți, dar și vitaminele A și E în concentrații semnificative. Introdu acest fruct în alimentația copilului pentru că este extrem de nutritiv.

Ingrediente pentru 8 porții:

  • 2 mere, curățate de coajă, cotor și semințe;
  • 3 morcovi curățați de coajă și tocați rondele;
  • 1 mango tocat cubulețe;
  • apă.

Mod de preparare:

  1. Coace merele în cuptor.
  2. Pune în blender mărul copt, împreună cu rondelele de morcov, dar și cu bucățile de mango. Transformă-le în piure completând cu cantitatea de apă necesară. Servește piureul imediat sau ține-l la frigider până la 3 zile.

Este important de menționat că aceste piureuri vor fi preparate și servite bebelușului numai după ce fiecare fruct sau legumă a fost deja integrat pe cont propriu în alimentația acestuia. Respectă recomandările medicului cu privire la introducerea alimentelor în dieta celui mic.

Pe măsură ce bebelușul se mărește și alimentația sa este diversificată pe zi ce trece, poți combina mai multe ingrediente pentru obținerea unor piureuri mai complexe, mai sățioase dar și mai gustoase. De pildă, piureurile de mai sus, pot fi combinate cu terci de ovăz pentru a deveni mai consistente.

În primele săptămâni, poate chiar luni, de diversificare a alimentației celui mic, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la cantitatea consumată de acesta. Procesul de diversificare are, la început, mai degrabă rolul de a îl obișnui pe cel mic cu hrana solidă decât de a îi asigura nutrimentele necesare – laptele matern încă îi asigură acestuia mare parte din nevoile nutriționale.