Poale-n brâu moldovenești, băscuțe cu brânză sau brânzoaice – oricum le-ai spune, un lucru este cert: sunt extrem de gustoase și aduc zâmbetul pe buzele tuturor celor care le degustă.
Te întrebi de unde vine această denumire inedită de “poale-n brâu”? Ei bine, pe vremuri, gospodinele se îmbrăcau cu fuste lungi, până în pământ, peste care își luau un șort. Atunci când făceau treabă însă, rochia lungă le cam încurca. De aceea, când pregăteau plăcintă, spălau rufe ori faceau alte activități prin gospodărie, femeile își suflecau mânecile, iar apoi își ridicau poalele de la fustă și le prindeau în șorțul prins de brâu. Așa a apărut denumirea acestor plăcinte moldovenești de “poale-n brâu”.
Iată cum să prepari cele mai bune poale-n brâu, după rețeta tradițională moldovenească!
Rețetă de poale-n brâu
Ingrediente pentru 12 porții:
- 600 g făină de calitate superioară;
- 3 gălbenușuri;
- 100 g unt;
- 350 ml lapte cald;
- 50 g zahăr tos;
- 7 g drojdie uscată (sau 30 g drojdie proaspătă);
- 1 pliculeț esență de vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie;
- un praf de sare;
- 1 ou pentru uns.
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 g brânză grasă de vaci (tradițional, acestea sunt umplute cu brânză de burduf îndulcită cu zahăr, însă în zilele noastre se folosește brânza de vaci, care este pe gustul tuturor);
- 1 ou;
- 200 g zahăr tos;
- 2 pliculețe de zahăr vanilinat;
- 100 g griș;
- 100 g stafide;
- un praf de sare.
Foto: Instagram
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător, amestecă zahărul cu drojdia și cu laptele cald. Treptat, vei adăuga apoi cele 3 gălbenușuri, untul la temperatura camerei, precum și coaja rasă de la lămâie. Completează cu un praf de sare, iar apoi cu făină, pe care o vei încorpora treptat. Frământă aluatul bine, până când compoziția este omogenă, apoi lasă-l la dospit într-un loc cald, până când își dublează volumul.
- Între timp, prepară umplutura pentru poalele-n brâu. Scurge bine brânza de vaci, apoi amestec-o într-un bol mare cu restul ingredientelor. Vei încheia cu grișul. Dacă umplutura ți se va părea prea moale, poți completa cu încă puțin griș, pentru ca aceasta să se lege mai bine.
- După ce aluatul crește, îl vei întinde cu ajutorul sucitorului, pe blatul acoperit deja cu un strat fin de făină. Aluatul bine întins în formă dreptunghiulară va fi apoi tăiat în 12 forme de dreptunghi egale – în măsura în care acest lucru este posibil. Folosește o lingură pentru a distribui umplutura pe fiecare dintre pătrățelele de aluat.
- Pentru a închide brânzoaicele, folosește tehnica împăturirii unui plic, care este mai ușoară. Oul bătut îl vei folosi pentru a lipi colțurile brânzoaicelor, dar și pentru a le unge pe acestea astfel încât la copt să capete o nuanță aurie plăcută. Unele gospodine din zona Moldovei preferă să împăturească strâns brânzoaicele, adunând cu degetele colțurile sub forma unui moț, în mijloc.
- Așază poalele-n brâu, una lângă cealaltă, în tava acoperită în prealabil cu hârtie de copt. Introdu apoi tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade. În cel mult 20 de minute, acestea vor fi gata. Ele vor fi crescute frumos și vor căpăta o nuanță aurie când vor fi gata de scos din cuptor. La final, pentru un aspect mai plăcut, le poți orna cu zahăr pudră. Însă în mod tradițional, acestea sunt servite ca atare, fără alte adăugiri.
Foto: Instagram
În Moldova, gospodinele pregătesc poale-n brâu în zilele de sărbătoare, duminica sau când fac pomeni. De aceea sunt cu atât mai apreciate, nefiind servite foarte des.
Prepară și tu poale-n brâu pentru cei dragi, fie că este sau nu vreo sărbătoare. Copiii le pot lua chiar la pachet la școală, pentru a le servi pe post de gustare între mese, iar adulții le pot servi dimineața, la micul dejun, alături de o cafea sau un ceai din plante.
Dacă poalele-n brâu nu sunt consumate imediat ce sunt preparate, e bine să le ții pe o farfurie acoperită cu un ștergar ori la frigider, pentru a te asigura că nu se strică și nici nu se usucă. Le poți reîncălzi la cuptorul cu microunde, dacă îți plac mai mult calde decât reci.
Pentru o masă cu iz tradițional, servește poalele-n brâu după preparate precum sarmalele sau tochitura moldovenească, alături de un pahar de vin roșu ori de o țuică tare.
Comenteaza