O serie de ponturi pentru gătit te pot ajuta să faci cele mai gustoase preparate, fie că gătești deja de ceva vreme, fie că ești începător.

În perioada de distanțare socială impusă pentru limitarea răspândirii Covid-19, mulți dintre noi au descoperit bucătăria și plăcerea de a găti. Așadar, aceste ponturi pentru gătit îți vor prinde tare bine!

Ponturi pentru gătit: cum să gătești bine acasă

  1. Asigură-te că ai în permanență cuțitele bine ascuțite

Oricine gătește frecvent știe cât de important este să ai cuțitele mereu bine ascuțite. În primul rând, efortul depus pentru tocarea ingredientelor pentru gătit va fi mult mai redus dacă folosești cuțite bine ascuțite, iar în al doilea rând aspectul preparatelor va fi mai plăcut.

  1. Citește de la început toată rețeta, de mai multe ori, dacă e necesar

O greșeală pe care multe gospodine și mulți bucătari amatori o comit este aceasta: citesc rețeta în timp ce gătesc deja. Ei bine, rețeta trebuie citită de mai multe ori înainte de a începe efectiv să gătești, pentru a te asigura că o înțelegi și că știi ce pași urmează să faci.

Când citești rețeta în timp ce gătești deja, există riscul de a omite anumite ingrediente ori anumiți pași – iar asta înseamnă că nici rezultatul nu va fi același.

  1. Nu înghesui prea multe ingrediente în tigaie

Atunci când sotezi legumele sau carnea pentru un preparat, e important să nu aglomerezi tigaia. Asta înseamnă că în permanență trebuie să vezi baza tigăii printre ingredientele pe care le sotezi. Altfel, temperatura din tigaie nu va fi atât de mare pe cât ar trebui, ceea ce înseamnă că în loc să sotezi bucatele, le vei fierbe. Dacă ai o tigaie prea mică și o cantitate prea mare de ingrediente pe care trebuie să le sotezi, mai bine fă această operațiune de două ori și sotează în 2 tranșe.

  1. Folosește întotdeauna mai puține lichide, pentru ca preparatul să fie mai concentrat

Dacă o rețetă recomandă să folosești 2 litri de apă pentru o supă, redu cantitatea la 1,5 litri sau chiar la 1 litru – vei observa că supa este mai gustoasă dacă este mai concentrată. În general, e bine să folosești mai puține lichide decât îți recomandă anumite rețete, fie că vorbim despre sosuri, supe sau dressinguri.

  1. Coace prăjiturile puțin mai mult decât este recomandat în rețetă

Prăjiturile, dar și aluaturile de orice fel, sunt mai gustoase atunci când sunt gătite suficient de mult încât să prindă o crustă aurie, poate chiar maronie. De aceea e bine să lași la cuptor preparatele de acest gen cu cel puțin 10 minute mai mult decât este specificat în rețetă. Bineînțeles, condiția este să monitorizezi în permanență prăjitura din cuptor, pentru a te asigura că nu se arde.

  1. Dă untul solid pe răzătoare, dacă nu ai timp să aștepți să se înmoaie

În general, la prăjituri, se folosește untul moale, la temperatura camerei. Însă nu mereu ai timp la dispoziție pentru a oferi untului răgaz să se înmoaie. În asemenea situații, răzătoarea te salvează. Dacă dai untul pe răzătoare, acesta ajunge rapid la temperatura camerei, dar și la textura necesară pentru prepararea prăjiturilor.

  1. Lasă carnea să ajungă la temperatura camerei înainte de a o găti

Pentru o gătire uniformă a cărnii, fie că o prepari pe grătar, fie că o gătești în tigaie, este important să scoți carnea din frigider înainte de a o găti propriu-zis. Dacă pregătești termic carnea abia scoasă din frigider, există riscul ca aceasta să se gătească mai repede la exterior decât în interior, ceea ce înseamnă că nu va avea o textură ideală după gătire.

  1. Folosește gheață pentru a reduce temperatura din tigaie

Dacă preparatele din tigaie încă nu s-au gătit, dar temperatura este prea ridicată și există riscul ca acestea să se ardă, folosește 1-2 cuburi de gheață pentru a reduce temperatura, astfel încât totul să se gătească în tihnă.

  1. Întoarce carnea pe grătar sau în tigaie când sucurile acesteia apar la suprafață

Nu știi niciodată când să întorci carnea pe partea cealaltă? Folosește această metodă: uită-te cu atenție la bucata de carne și, imediat ce se formează zeamă la suprafața acesteia, întoarce-o pe partea cealaltă.

  1. Încinge întotdeauna tigaia bine înainte de a pune ingredientele în ea

Sotezi legume? Mai întâi încinge tigaia câteva secunde, apoi pune uleiul și după ce se încinge și acesta poți adăuga legumele. Tigaia trebuie întotdeauna să fie încinsă când pui uleiul în ea.

  1. Adaugă întotdeauna puțină aciditate la preparatele pe bază de legume, carne, dar și la deserturile cu fructe

Toată lumea zice că sarea dă gust bucatelor, însă adevărații bucătari știu că nici zeama de lămâie ori oțetul nu sunt de neglijat. Fie că prepari ceva pe bază de legume, fie că prepari carne ori deserturi pe bază de fructe, nu uita să adaugi un strop de aciditate în ultimul minut de gătire. Aciditatea potențează aroma acestor preparate.

  1. Folosește palma pentru a afla dacă grătarul are temperatura ideală pentru tipul de carne gătit

Dacă poți să îți ții palma deasupra grătarului preț de 10 secunde fără să o miști, înseamnă că grătarul a ajuns la temperatura potrivită pentru gătirea bucăților mari de carne. Însă dacă poți ține palma deasupra grătarului doar 3 secunde, poți pune bucățile mai mici și subțiri de carne.

  1. Unge răzătoarea cu puțin ulei înainte de a o folosi

Te scoate din minți când îți rămân ingredientele lipite de răzătoare? Poți scăpa de această problemă pulverizând puțin ulei pe aceasta înainte de a o folosi.

  1. Scoate pastele din apa în care le fierbi cu 1-2 minute înainte să fie gata

Pastele se gătesc în continuare și după ce le scoți din apă, datorită temperaturii crescute pe care o au. Așadar, dacă vrei paste al dente fără cusur, scoate-le din apă cu 1-2 minute înainte să fie gata. Dacă nu vrei să faci asta, e esențial să le ții sub jetul de apă rece după ce le scoți din apa în care le-ai fiert, pentru a opri procesul de gătire.

  1. Nu înțepa carnea pe care o gătești la cuptor

Pentru o carne fragedă și gătită perfect, nu numai că nu trebuie să o crestezi, însă este recomandat să eviți și înțeparea acesteia, pentru că atunci când înțepi carnea, toate sucurile gustoase sunt eliberate.

Pune în aplicare aceste 15 ponturi pentru gătit și vei vedea că preparatele tale vor fi mai gustoase, dar și mai aspectoase.