Poți lua noul coronavirus dacă bucătarul care îți pregătește mâncarea strănută în timpul gătirii? – este una dintre întrebările pe care mulți dintre noi ni le punem în plină pandemie de Covid-19. Specialiștii au dat verdictul – iată ce descoperiri au făcut aceștia cercetând virusul SARS-CoV-2 și modul în care acesta se transmite!
Virusul SARS-CoV-2 se transmite prin mici particule de salivă provenite de la o persoană infectată. Poate fi vorba despre inhalarea particulelor emanate de o persoană bolnavă în timpul strănutului, tusei sau chiar vorbitului, însă virusul se poate lua și prin atingerea suprafețelor infectate și apoi atingerea gurii, nasului ori ochilor. Așadar, nu este de mirare că o întrebare des auzită în contextul pandemiei este “poți lua coronavirus dacă bucătarul strănută?”.
Potrivit specialiștilor în domeniu, nu există dovezi care să ne facă să suspectăm faptul că noul coronavirus ar putea fi transmis prin intermediul mâncării preparate de o persoană infectată, chiar dacă aceasta strănută în timp ce gătește. Mai degrabă, specialiștii ne atenționează cu privire la menținerea distanței și purtarea măștii de către personalul care livrează/ servește mâncarea, precum și cu privire la dezinfectarea mâinilor după scoaterea preparatelor din ambalajul în care au fost transportate din bucătărie către consumator.
Nu au existat cazuri de pacienți infectați cu noul coronavirus prin intermediul preparatelor culinare pregătite de un bucătar bolnav de Covid-19.
Mai mult decât atât, bucătarii sunt obligați să poarte în bucătăria restaurantelor în permanență masca facială de protecție, la fel cum sunt obligați și să se spele pe mâini extrem de des. Așadar, riscul ca particulele de salivă de la un bucătar infectat să ajungă pe mâncarea preparată de acesta ori pe ambalajul în care este mâncarea livrată ar fi oricum exagerat de mic.
De asemenea, cercetătorii anunță că virusul nu se poate multiplica odată ajuns pe suprafețe, ba dimpotrivă, chiar începe să se deterioreze. De aceea cazurile de infectare în urma contactului cu suprafețele contaminate sunt destul de rare.
În concluzie, poți să te bucuri de preparatele tale favorite, din meniul restaurantelor preferate, fără să îți faci griji cu privire la infectarea cu noul coronavirus.
Măsuri de protecție pe care ți le poți lua pentru a reduce riscul de Covid-19:
- Vaccinează-te – este cea mai eficientă și sigură metodă prin care poți să previi boala ori măcar formele agresive ale acesteia, precum și calea prin care reduci riscul de infectare a celor din jur, în special a membrilor familiei tale;
- Respectă regulile de distanțare socială și poartă în continuare masca de protecție, chiar dacă te-ai vaccinat deja;
- Spală-te pe mâini înainte și după ce mănânci, după ce tușești sau strănuți, înainte și după ce îți pui mâinile la gură sau pe față, după ce îți sufli nasul, după ce mergi la toaletă, când ajungi acasă, precum și ori de câte ori ai ocazia;
- Dezinfectează-ți mâinile de fiecare dată când simți nevoia să te speli pe mâini și nu ai cum – de exemplu, când te urci în mașină după ce ai fost la cumpărături într-un magazin;
- Evită contactul direct cu persoanele care prezintă simptomele unei infecții respiratorii – tuse, strănut, febră, frisoane, durere în gât;
- Dezinfectează în mod regulat suprafețele din casa ta, dar și pe cele din mașina personală și de la birou;
- Aruncă ambalajele și pungile de cumpărături imediat ce ai ajuns acasă și ai despachetat;
- Ventilează în mod regulat spațiile închise, mai ales dacă găzduiesc mai multe persoane – biroul, propria casă;
- Stai acasă dacă ai simptomele unei răceli, măcar până te testezi și ai un test Covid-19 cu rezultat negativ.
Boli care se pot transmite pe cale alimentară
Covid-19 nu este o afecțiune cu transmitere pe cale alimentară, însă există asemenea afecțiuni, declanșate în urma consumului preparatelor infectate cu alți germeni. De pildă, Salmonella este una dintre bacteriile care se pot transmite prin intermediul alimentelor gătite și consumate necorespunzător. Pentru a preveni bolile transmise prin alimente se recomandă:
- Spălarea mâinilor înainte, dar și în timpul gătirii, cu apă caldă și săpun preț de 20 de secunde;
- Spălarea cu apă caldă și detergent de vase a ustensilelor folosite în timpul gătirii – cuțite, tocătoare, etc;
- Folosirea șervețelelor de hârtie pentru curățarea suprafețelor în timpul gătirii;
- Spălarea legumelor, fructelor înainte de gătire;
- Spălarea capacelor de la conservă înainte de deschidere;
- Folosirea unor tocătoare separate pentru carne crudă, fructe de mare sau legume;
- Gătirea îndelungată a preparatelor, în special a celor pe bază de carne, astfel încât să fie gătite complet;
- Gătirea ouălor până când albușul și gălbenușul devin ferme;
- Fierberea sosurilor reîncălzite;
- Depozitarea la rece a preparatelor gătite.
Mai multe despre noul coronavirus poți citi aici.
Comenteaza