Perfectă pentru zilele caniculare pentru că este răcoritoare și are o textură spectaculoasă, e ușoară și ți se topește în gură. Macul, despre care știu că nu place chiar oricui, poate fi înlocuit, după gust, cu migdale sau nuci mărunțite fin.

Iată care sunt ingredientele acestei prăjituri de vară cu lămâie: 8 ouă, 350 g zahăr, 8 linguri ulei, 2 lămâi, 1 lime, 100 g mac, 300 g făină, 1 praf de sare, 1 praf de copt, puțin unt pentru uns tava.

Pentru glazură vei avea nevoie de: 3 albușuri, 200 g zahăr pudră, zeama de la o lămâie și de la lime

480172355_XSMai întâi baţi albuşurile cu un praf de sare, până devin o spumă tare. Adaugi zahărul şi mixezi până ce acesta se topeşte. Separat bați gălbenuşurile cu uleiul, apoi adaugi treptat acest amestec în albuşuri. Adaugi zeama şi coaja rasă fin de la lămâi şi mai mixezi 2-3 minute. La final încorporezi încet, cu mișcări circulare de jos în sus, făina amestecată cu macul (sau ce vrei tu) şi praful de copt.

Torni această compoziţie într-o tavă de chec/cozonac unsă cu unt şi tapetată cu făină şi o introduci la cuptor, la foc mic (cel mult 180 grade), pentru 30-40 de minute. Scoţi prăjitura şi o laşi la răcit.

Ca să faci glazura, baţi albuşurile spumă tare cu zahărul pudră şi zeama de lămâie și lime. Întinzi glazura pe prăjitură şi o ornezi cu coajă de lămâie sau de lime rasă, ori cu feliuțe subțiri de lămâie și mentă. O laşi la frigider până în momentul servirii, acoperită lejer cu o folie alimentară, ca să nu se întărească prea tare glazura.

E o prăjitură care se face foarte ușor și e potrivită atât pentru micul dejun, cât și pentru desertul de prânz sau mica gustare de seară.

Bon appetit!