Prăjitura deșteaptă, cunoscută și sub denumirea de prăjitura inteligentă, și-a câștigat acest nume datorită faptului că are abilitatea de a își separa singură straturile. Asta înseamnă că tu prepari o singură compoziție, însă la final vei obține o prăjitură în trei straturi – o bază cremoasă acoperită de un strat de blat pufos, la rândul lui acoperit de o crustă rumenă. 

Au apărut acum o mulțime de variante ale rețetei de prăjitură deșteaptă, fie cu ciocolată, fie cu fructe, însă varianta originală este mai simplă, cu vanilie și lămâie. Pornind de la aceasta, poți adăuga fel de fel de ingrediente, astfel încât să o adaptezi la gusturile tale și a celor dragi ție. Sfatul nostru este, însă, să prepari prima dată varianta originală, pentru a merge la sigur, dar și pentru a căpăta îndemânarea necesară experimentelor reușite. 

Rețetă prăjitură deșteaptă

Ingrediente pentru o tavă mare de cuptor:

  • 10 ouă (de preferat de țară);
  • 230 g unt (80% grăsime) topit și apoi răcit;
  • 250 g făină;
  • 1 litru de lapte;
  • 250 g zahăr pudră (poate fi și tos) + încă puțin pentru pudrat la final;
  • coaja de la o lămâie;
  • 2 pliculețe de zahăr vanilinat/ o lingură de esență de vanilie;
  • un praf de sare. 

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius și acoperă tava mai adâncă de la cuptor cu hârtie de copt. 

2. Separă albușurile de gălbenușuri, apoi bate cu mixerul gălbenușurile cu zahărul pudră. În compoziția de gălbenușuri vei încorpora treptat untul, iar apoi vei pune și coaja de lămâie dată pe răzătoarea mică. Continuă cu laptele, apoi cu făina, pe care o vei adăuga în ploaie, puțin câte puțin. Mixerul va fi setat la intensitate mică pentru omogenizarea acestei compozitii. 

3. Într-un alt bol încăpător, bate albușurile spumă cu ajutorul mixerului. Nu uita să adaugi în spuma de albușuri un praf de sare și zahărul vanilinat ori esența de vanilie, în funcție de preferințe sau de ce ai prin bucătărie. 

4. Încorporează treptat spuma de albușuri în compoziția preparată anterior, folosind o spatulă și mișcări blânde de jos în sus. Este foarte important să nu amesteci excesiv. Nu intra în panică dacă îți dă senzația că s-a tăiat compoziția pentru că este normal să arate așa. 

5. Transferă compoziția obținută în tava deja pregătită, acoperită cu hârtie de copt. Introdu prăjitura deșteaptă la cuptor și coace-o timp de 50-60 de minute. Dacă ți se pare că se rumenește prea tare la suprafață, poți seta temperatura mai mică după primele 30 de minute. Poți face testul scobitorii pentru a verifica dacă este coaptă. Este foarte important însă ca în primele 20 de minute să nu deschizi deloc cuptorul pentru că prăjitura se va lăsa și nu își va mai reveni. 

Prăjitura va fi lăsată în cuptor să se răcească treptat, nu trebuie scoasă imediat ce este gata. După ce a ajuns la temperatura camerei, o poți da la frigider pentru câteva ore, pentru a o tăia apoi mai frumos. 

Înainte de servire o poți orna cu zahăr pudră distribuit cu ajutorul unei site. 

Prăjitura deșteaptă este pe gustul tuturor, iar asta o face un desert ideal pentru mesele în familie ori pentru petreceri întrucât va satisface pofta de dulce a tuturor invitaților la masă. Unde mai pui că este și extrem de ușor de preparat și arată foarte sofisticat?

Cum se face prăjitura deșteaptă cu ciocolată?

Dacă ești fan al prăjiturilor cu ciocolată, trebuie să știi că prăjitura inteligentă poate fi făcută și cu cacao sau chiar ciocolată, pentru a fi pe gustul tău. 

Dacă vrei să obții o prăjitură cu gust pregnant de ciocolată, poți folosi 200 g de ciocolată topită (de preferat una neagră, cu peste ’70% cacao), dar și 50 g pudră de cacao, în rețeta de mai sus. Acestea vor fi adăugate în compoziția pe bază de gălbenușuri, înainte de încorporarea spumei de albușuri. Dacă vrei să obții totuși o prăjitură de ciocolată, însă cu un gust mai rafinat, mai delicat, rezumă-te doar la cele 50 g de pudră de cacao – alegerea îți aparține. 

Prăjitura deșteaptă cu cacao trebuie servită, la fel ca și cea cu vanilie și lămâie, după ce se răcește complet. Pentru a îi îmbogăți gustul, o poți servi alături de 1-2 cupe de înghețată de vanilie, care complimentează aroma intensă de ciocolată. 

Poftă bună!

*Dacă îți place să faci prăjituri, încearcă aceste 10 rețete de prăjituri din jurul lumii :-).