Nu există țară în lumea aceasta să nu se mândrească cu cel puțin un desert. Însă puține popoare se pot lăuda cu prăjituri care au devenit faimoase în întreaga lume.

Tu ai degustat deja aceste prăjituri faimoase sau încă se află pe lista ta cu lucruri pe care trebuie să le încerci?

Prăjituri faimoase, pe care trebuie să le savurezi

  1. Tiramisu

prajituri_faimoase_tiramisu

Foto: Pinterest

Această prăjitură și-a câștigat popularitatea nu numai datorită gustului aparte pe care îl are, ci și pentru că este extrem de simplu de preparat. Un desert ușor, dar totodată foarte gustos, alcătuit din pișcoturi îmbibate în cafea și cremă fină de mascarpone.

Italienii sunt cei cărora le datorăm existența acestei prăjituri. Numele provine din alăturarea cuvintelor “tirami” și “su”, care înseamnă “ridică-mă” și face referire la efectele pe care le are asupra organismului consumul de cafea, zahăr, dar și lichior – care se regăsește în rețeta originală.

  1. Macarons

macarons

Foto: Pinterest

Din categoria de prăjituri faimoase fac parte și celebrele macarons franțuzești. Acestea sunt alcătuite din doi biscuiți cu exterior crocant și interior moale, lipiți între ei cu o cremă fină. Se spune că acestea au fost preparate pentru prima dată la nunta regelui Henric al II-lea al Franței. Macarons au dimensiuni, forme și culori diferite, în funcție de țara în care sunt pregătite. Sub orice formă, macarons sunt îndrăgite peste tot în lume.

  1. Pasteis de Nata

pasteis_de_nata

Foto: Pinterest

Portughezii se laudă cu cele mai gustoase mini-tarte din lume: pasteis de Nata. Cu aluat crocant făcut cu unt, umplute cu cremă fină de ou și ornate cu scorțișoară de cea mai bună calitate, aceste prăjituri au cucerit întreaga lume. Le poți găsi și în cofetăriile din România, însă le poți prepara și tu, acasă, dacă ai puțină îndemânare și o rețetă bună.

  1. Baclava

baclava

Foto: Pinterest

Prăjitură tradițională în Orientul Mijlociu, baclavaua a devenit populară pe tot globul datorită gustului aparte pe care îl are. Aceasta este făcută din mai multe straturi fine și crocante de aluat, însiropate cu apă de portocale și trandafiri și umplute cu nuci mărunțite, uneori și cu fistic.

Cu toate că este asociată adesea cu Turcia, poporul grec își asumă și el inventarea acestei prăjituri. Oricare i-ar fi originile, baclavaua rămâne o prăjitură iubită.

  1. Brioșa

briose

Foto: Pinterest

Brioșele, la fel ca și cupcake-urile, sunt originare din SUA. Diferența dintre acestea este că brioșele nu au glazură, în timp ce cupcake-urile vin cu o serie de glazuri și topping-uri, care mai de care mai impresionante.

Acestea au devenit deserturi atât de iubite pentru că sunt gustoase, ușor de preparat, dar și de consumat. Ele pot fi servite și pe post de gustare între mese, nu numai ca desert. Americanii le consumă chiar și la micul dejun, alături de o cafea cu lapte.

  1. Pound cake

pound_cake

Foto: Pinterest

Acest chec a căpătat denumirea de pound cake datorită faptului că la prepararea sa este nevoie de câte un pound (n.r. 450 g) din următoarele ingrediente: făină, unt, zahăr și ouă. Rețeta originală datează de la 1700, însă de-a lungul timpului a fost îmbogățită cu tot felul de arome, de la coaja de portocală și lămâie, până la ciocolată.

  1. Pădurea neagră

foret_noir

Foto: Pinterest

La origini, Pădurea neagră (n.r. foret noir) era tort, însă în zilele noastre a fost adaptată rețeta, astfel încât au apărut și prăjituri. De origine germană, acest desert este alcătuit din blat pufos de ciocolată, acoperit cu frișcă cremoasă și cu cireșe însiropate în coniac.

  1. Lava cake

lava_cake

Foto: Pinterest

Această prăjitură gustoasă a devenit faimoasă în România odată cu emisiunile tip concurs de gătit. Ea se bucură însă de aceeași popularitate peste tot în lume.

Ceea ce puțini știu este că lava cake a fost inventată din… greșeală, când un chef al unui restaurant din New York a scos din greșeală checul de ciocolată prea devreme din cuptor.

  1. Pavlova

pavlova

Foto: Pinterest

Prăjitura pavlova este ideală pentru zilele toride de vară. Ea este făcută din bezea catifelată, crocantă la exterior însă pufoasă la interior, acoperită cu frișcă, fructe de pădure și căpșune din belșug. Australienii sunt cei cărora trebuie să le mulțumim pentru rețeta de pavlova.

  1. Lamington/ Tăvălită

prajitura_lamington

Foto: Pinterest

Tot australienii se mândresc cu prăjitura Lamington, pe care o regăsim și la noi sub denumirea de “tăvălită”. Este o prăjitură de tip pandișpan, învelită în glazură de ciocolată și tăvălită apoi prin fulgi de cocos.

Numele prăjiturii provine de la lordul Lamington, cel de-al optulea guvernator al statului Queensland din Australia, care a inventat rețeta din întâmplare. Menajera acestuia a scăpat din greșeală pandișpanul în ciocolată topită, iar lordul a gustat-o și a fost impresionat. Însă pentru că se murdărea pe degete de la glazură când o consuma, a venit cu ideea de a o acoperi cu un strat generos de fulgi de cocos.

Cu toate că acestea sunt cele mai faimoase prăjituri din lume, nu sunt neapărat pe gustul oricui. Tu ce prăjitură dintre cele 10 preferi?