Dacă folosești protecție de aragaz în mod regulat, vei scăpa de petele de grăsime, dar și de orice alt tip de murdărie care îți creează bătăi de cap când trebuie să faci curățenie. Află care este trucul care oferă protecție anti-murdărie pentru aragaz, dar și cum poți scăpa de petele dificile din jurul ochiurilor de aragaz! Te avertizez, însă, după ce descoperi această metodă, nu vei mai renunța la ea.

Protejează aragazul cu folie de aluminiu

folie-de-aluminiu-protectie-aragaz

Foto: Pinterest

Folia de aluminiu poate fi folosită pe post de barieră împotriva grăsimilor, a petelor și a resturilor alimentare care ar putea ajunge pe aragaz în timpul gătirii.

Scoate suportul și capacul de la ochiurile aragazului, spală apoi bine toată suprafața acestuia și, după ce este curat, acoperă-l cu folie de aluminiu pe toată suprafața. Cu ajutorul degetelor, vei face câte o gaură acolo unde se află ochiurile, pentru a pune capacele și suporturile, după care poți găti liniștită – murdăria nu va mai fi o problemă. De fiecare dată când folia de aluminiu se murdărește, o înlocuiești cu una nouă și scapi de frecatul intens al petelor cu tot felul de soluții toxice, care îți pot pune sănătatea în pericol.

Mai mult decât atât, dacă nu vrei să îți bați capul cu așezarea perfectă a foliei de aluminiu și găurirea în dreptul ochiurilor, trebuie să știi că în comerț se găsește folie de aluminiu specială pentru protecție de aragaz. Aceasta este deja decupata și se potrivește perfect.

Cum să cureți petele de pe aragaz, cu soluții DIY extrem de eficiente

Soluțiile de curățare pentru aragaz pe care le găsești în comerț sunt foarte agresive și conțin substanțe toxice pe care le poți inhala sub formă de vapori ori care intră în contact cu mâinile tale. Există, însă, o serie de soluții DIY, pe care le ai deja la îndemână, și cu care poți scoate și cele mai insistente pete de murdărie de pe aragaz. Iată care sunt acestea:

  1. Bicarbonat de sodiu și apă oxigenată

Grăsimea de pe aragaz poate fi îndepărtată cu un amestec preparat din bicarbonat de sodiu și peroxid de oxigen, adică apă oxigenată. Prepară o pastă din aceste două ingrediente și acoperă zonele cu pete cu ea. Lasă să acționeze câteva minute, după care îndepărtează cu o lavetă îmbibată în apă călduță. După ce se usucă suprafața, vei observa că petele au dispărut complet.

  1. Bicarbonat de sodiu și detergent de vase

Prepară un amestec din părți egale de bicarbonat de sodiu și detergent de vase. Folosește amestecul pentru a curăța aragazul – dacă petele au deja crustă, poți lăsa câteva minute acest amestec direct pe suprafața murdară, astfel încât să se înmoaie înainte de a curăța propriu-zis. La final, clătește cu apă și bucură-te de rezultate.

  1. Oțet

Dizolvă o parte de oțet alb în două părți de apă, pune lichidul într-un dispozitiv cu pulverizator și pulverizează pe zonele cu probleme. Particulele de murdărie vor fi descompuse de aciditatea oțetului, iar atunci când vei curăța cu un burete îmbibat cu apă, petele vor dispărea cu ușurință.

  1. Bicarbonat de sodiu și zeamă de lămăie

Bicarbonatul îndepărtează petele insistente, în timp ce zeama de lămâie acționează precum un dezinfectant natural, având proprietăți antibacteriene. Prepară o pastă din aceste două ingrediente și aplic-o pe zonele murdare de pe aragaz. Las-o să acționeze, apoi folosește o cârpă umedă pentru a curăța.

  1. Apă clocotită

Pune puțină apă la fiert într-un ibric și, după ce dă în clocot, acoperă petele de pe aragaz cu ea. Lasă să se înmoaie și apoi folosește un burete abraziv pentru a îndepărta urmele de murdărie.

Este important de mențional că cele 5 soluții DIY de curățare nu sunt eficiente numai când vine vorba despre aragaz sau plită, ci pot fi folosite cu succes și pentru curățarea cuptorului. Petele de grăsime din cuptor, care nu par să cedeze indiferent de soluțiile folosite, pot fi eliminate cu ingrediente pe care le ai deja în bucătărie, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, zeama de lămâie și oțetul.

După ce cureți aragazul folosind oricare dintre metodele de mai sus, este important să îl lași să se ucuce foarte bine înainte de a îl acoperi cu folie de protecție.

Soluțiile de mai sus sunt extrem de eficiente când vine vorba despre curățarea aragazului, însă dacă folosești folia de protecție pentru aragaz, nu vei mai avea nevoie de ele. Ori de câte ori gătești și folia se murdărește, o înlocuiești cu una noua și în câteva secunde aragazul este din nou curat.