Vrei să prepari un pui marinat gustos? Iată cum să îl pregătești, pas cu pas, pentru ca acesta să aibă o savoare deosebită.
Marinada este un lichid puternic aromatizat cu diverse ingrediente, în care se lasă carnea pentru a își îmbogăți aroma, dar și pentru a fi mai fragedă. Dacă ai de gând să prepari un pui zemos și fraged, e bine să îl marinezi înainte.
În funcție de ingredientele pe care le conține marinada, efectul va fi diferit. De pildă, marinada pe bază de zahăr sau sare va frăgezi instantaneu carnea de pui, în timp ce marinada pe bază de oțet sau zeamă de lămâie va determina transformarea texturii cărnii pe măsură ce aceasta se gătește.
În general, se recomandă ca puiul să fie lăsat la marinat între 4 și 24 de ore. Dacă marinada conține un ingredient acid (oțet, citrice), se va lăsa carnea cel mult 6 ore, altfel aceasta va deveni apoi uscată în timpul procesului de gătire. Dacă însă marinada nu conține asemenea ingrediente, poți lăsa carnea în baiț până la 24 de ore.
Pentru ca marinada să acționeze așa cum îți dorești, crestează din loc în loc carnea de pui.
Cum să prepari marinadă pentru pui, pas cu pas
Ingrediente pentru 1 pui întreg:
- ½ cană de ulei de măsline extravirgin
- ½ cană de oțet
- ¼ cană de sos de soia
- ¼ cană de sos Worchestershire
- 1/8 cană de zeamă de lămâie
- ¾ cană de zahăr brun
- 2 lingurițe de rozmarin uscat
- 2 lingurițe de muștar
- 2 lingurițe de sare
- 1 linguriță de piper negru, măcinat
- 2 lingurițe de pudră de usturoi
Mod de preparare & utilizare:
- Amestecă toate ingredientele într-un bol. Păstrează o jumătate de cană de marinadă deoparte.
- Curăță bine puiul, spală-l, apoi șterge-l cu șervețele de hârtie. Pune marinada într-o pungă mare, cu închidere ermetică, împreună cu puiul întreg. Masează bine puiul astfel încât să fie acoperit în întregime de marinadă.
Introdu puiul la frigider, unde îl vei lăsa între 4 și 24 de ore.
- Preîncălzește apoi cuptorul la 180 de grade Celsius, scoate puiul din pungă și așază-l într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Introdu tava la cuptor și gătește puiul. În ultimele 10 minute, unge puiul cu marinada păstrată deoparte în ceașcă. În acest fel, va forma o crustă gustoasă.
Servește puiul cât este încă fierbinte, alături de o salată sau o garnitură – poftă bună!
Această marinadă poate fi folosită și pentru puiul care este pregătit pe grătar, nu neapărat la cuptor. De asemenea, în loc de pui întreg poți folosi numai piept de pui, aripioare ori pulpe, în funcție de preferințe. Carnea de pui marinată poate fi folosită și pentru frigărui, cu sau fără legume.
Poți prepara marinadă cu orice fel de ierburi aromatice sau sosuri dorești, astfel încât să fie pe gustul tău. Ceea ce este important de menționat este că orice marinadă are nevoie fie de un ingredient gras, fie de unul acid. Așadar, în marinadă vei pune neapărat ulei, oțet sau zeamă de lămâie. Elementele grase și acide sunt cele care permit pătrunderea aromelor în carnea de pui.
Ingrediente cu aciditate crescută pe care le poți folosi în marinada pentru pui:
- Oțet;
- Vin;
- Sucuri de citrice;
- Iaurt;
- Lapte bătut.
Ingrediente grase pe care le poți folosi în marinadă:
- Ulei de floarea sorelui;
- Ulei de măsline;
- Ulei de canola;
- Sos de soia.
Când marinezi carne de pui, evită următoarele greșeli:
- Nu folosi sare în exces întrucât sarea trage umezeala din carne și aceasta se va usca prea mult când va fi gătită.
- Nu pune la marinat carnea în recipiente de metal pentru că acestea pot modifica gustul cărnii dacă interacționează cu elemente acide. Folosește caserole de plastic, pungi sau vase de ceramică atunci când pui carnea la marinat.
- Nu congela carnea în marinadă pentru că îi afectează savoarea.
Carnea de pui este o carne fragedă, care se gătește rapid și își păstrează bine aroma. Dacă o lași înainte de gătire și la marinat, rezultatele vor fi impresionante, aceasta având un gust și o textură aparte.
Ai grijă atunci când prepari pui marinat, să nu îl gătești excesiv pentru că își va pierde textura zemoasă, se va usca și va deveni mult mai puțin gustos.
Comenteaza