Rețeta de pui teriyaki este de origine japoneză, teriyaki fiind tehnica prin care alimentele sunt prăjite sau preparate la grătar, într-o glazură pe bază de sos de soia. Nu numai carnea de pui poate fi gătită așa, ci și carnea roșie, peștele, fructele de mare sau chiar preparatele din carne tocată – chiftele, burgeri.

Poți prepara această rețetă de pui teriyaki atât la masa de prânz, cât și la cină – în mod cert toată lumea o va adora. Unde mai pui că este un preparat extrem de rapid, fiind nevoie de numai 15 minute pentru a îl finaliza!

Rețetă pui teriyaki

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 700 g de piept de pui dezosat;
  • 1 lingură de ulei de măsline (poate fi orice alt tip de ulei vegetal);
  • ¼ cană de sos de soia;
  • ¼ cană de apă;
  • 2 linguri de miere;
  • 1 ½ lingură de zahăr brun;
  • 1 lingură de oțet de orez;
  • ¼ linguriță de ulei de susan;
  • 2 lingurițe de ghimbir proaspăt dat pe răzătoare;
  • 1 lingurițe de usturoi pisat (2 căței sunt suficienți);
  • 2 lingurițe de amidon din porumb;
  • semințe de susan și ceapă verde pentru ornat.

Mod de preparare:

  1. Încinge uleiul de măsline într-o tigaie antiaderentă, la foc mediu. Pune în tigaie pieptul de pui tăiat cuburi. După 3-4 minute se va rumeni pe o parte, iar acela este momentul în care trebuie să întorci puiul și să îl mai prăjești aproximativ 3 minute și pe partea cealaltă.
  2. Cât timp puiul este în tigaie, la prăjit, într-un bol mic amestecă sosul de soia cu apa, mierea, zahărul brun, oțetul de orez, uleiul de susan, ghimbirul, usturoiul, dar și amidonul din porumb.
  3. După ce cubulețele de pui sunt rumenite pe toate părțile, adaugă sosul din bol în tigaie și amestecă încontinuu până când sosul se îngroașă – va dura cel mult 1 minut.
  4. Oprește focul, ornează cu semințe de susan și cu ceapă verde și servește înainte să se răcească.

Garnituri pe care le poți servi cu pui teriyaki

Puiul teriyaki poate fi servit ca atare, dar și în compania unor garnituri care să îl pună în valoare. Mai jos găsești 3 rețete de garnituri mai mult decât potrivite cu puiul gătit astfel!

Fasole verde cu susan și usturoi

fasole_verde

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 2 căței de usturoi;
  • 1 kg de fasole verde;
  • ½ ceapă tocată fin;
  • sare și piper după gust;
  • 1 lingură de semințe de susan;
  • 1 lingură de ulei de floarea soarelui;
  • 1 lingură de ulei de susan.

Mod de preparare:

  1. Pune pe aragaz o oală cu apă, în care vei fierbe păstăile timp de 8 minute, după ce apa începe să clocotească.
  2. Între timp, într-o tigaie antiaderentă, încinge cele 2 linguri de ulei. Sotează ceapa și usturoiul, după ce le asezonezi cu sare și piper. După 2-3 minute, când ceapa se înmoaie, pune păstăile fierte și scurse bine în tigaie, amestecă bine, adaugă semințele de susan și oprește focul după 1-2 minute.
  3. Servește pui teriyaki pe pat de păstăi cu susan și usturoi, înainte să se răcească.

Orez fiert în lapte de cocos

orez_fiert_in_lapte_de_cocos

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 1 cană de orez Jasmin;
  • 1 cană de lapte de cocos;
  • 1 cană de apă;
  • 3 felii de ghimbir;
  • ½ linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare:

  1. Spală orezul în câteva ape. Pune apoi toate ingredientele într-o cratiță antiaderentă, amestecă și lasă să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Acoperă cratița cu un capac.
  2. La final, înlătură ghimbirul, după are folosește furculița pentru a despărți boabele de orez. Servește alături de pui teriyaki fie cât este încă fierbinte, fie rece.

Legume sotate în unt

legume_sotate

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 10 florete de broccoli;
  • 4 morcovi tăiați felii;
  • o mână de fasole verde;
  • 2 linguri de unt + 1 lingură de ulei;
  • sare și piper după gust.

Mod de preparare:

  1. Opărește preț de câteva minute legumele bine spălate înainte.
  2. Încinge uleiul și untul într-o tigaie antiaderentă, apoi sotează în el legumele asezonate cu sare și piper. Servește legumele cu pui teriyaki.

Poftă bună!