Amandina este una dintre cele mai iubite prăjituri în România, aceasta regăsindu-se în aproape orice cofetărie. Dacă ai renunțat la consumul de produse de origine animală, încă te poți bucura de o amandină raw vegană, fără ouă sau unt.
Cuprins articol
Amandină raw vegană
Ingrediente:
- 2 ½ cană de caju hidratat;
- 1 cană de nuci de Macadamia hidratate;
- 1 cană de pudră de cacao;
- 1 ¼ cană de lapte de soia/ migdale/ orez;
- 1 păstaie de vanilie;
- ¼ cană de îndulcitor cu stevia;
- ¼ cană + 2 lingurițe de ulei de cocos în stare lichidă;
- 1 cană de făină de migdale;
- 2 curmale pasate;
- 2 linguri de sirop de arțar/ miere.
Mod de preparare:
- Prepară mousse-ul pentru amandină punând în blender 1 ½ cană de caju hidratat, ½ cană de pudră de cacao, interiorul păstăii de vanilie, ¼ cană de îndulcitor cu stevia, 1 ¼ cană de lapte de soia și ¼ cană de ulei de cocos topit. Amestecă până când acestea se transformă într-o cremă fină, după care poți opri blenderul. Transferă crema într-un bol.
- Pune în blender nucile caju hidratate, precum și pe cele de Macadamia și mărunțește-le.
- În blender, peste nucile măcinate, adaugă toate celelalte ingrediente rămase și omogenizează compoziția.
- Într-o tavă unsă cu ulei de cocos, pune compoziția de amandină din blender. Introdu apoi tava în congelator și lasă prăjitura să se așeze în jur de 30 de minute.
- După ce scoți tava din congelator, acoperă prăjitura cu mousse-ul deja preparat și apoi reintrodu preparatul la rece. După ce se scurg cel puțin 45 de minute, poți scoate amandina și o poți porționa. Servește-o imediat și, dacă mai rămâne, depoziteaz-o în frigider.
*Opțional, pentru un aspect mai plăcut, poți orna această amandină raw vegană cu pudră de cacao, afine sau alte fructe de pădure.
De ce este recomandat să mănânci desert
Unele cure de slăbire ne impun să renunțăm definitiv la desert, însă există unele beneficii ale consumului moderat și ocazional de dulciuri. Mai mult decât atât, dacă dulciurile consumate sunt raw vegane și pregătite în casă, organismul tău va beneficia de o mulțime de nutrienți, fără să fie pus în pericol de excesul de zahăr ori coloranții și aditivii alimentari care se regăsesc de multe ori în deserturile cumpărate din comerț.
Iată câteva motive pentru care este bine să mănânci desert:
- Gustul dulce declanșează eliberarea de serotonină în creier, oferindu-ți instantaneu o stare de bine.
- Vei fi tentat să mănânci mai puțin, în general, pentru că nu te-ai abținut de la nimic în mod forțat.
- Dacă mănânci desert, ai tendința de a face alegări mai sănătoase la celelalte mese din zi.
- Îți oferă o doză de energie, atunci când ai nevoie. Știi deja că zaharurile energizează instantaneu corpul și revigorează mintea, așa că în momentele în care te simți epuizat, un desert îți poate fi de mare ajutor.
- Organismul tău beneficiază de o serie de substranțe nutritive atunci când mănânci deserturi raw vegane. De pildă, antioxidanții din pudra de cacao raw au un puternic efect împotriva stresului oxidativ. Totodată, și acizii grași Omega 3, Omega 6 și Omega 9 din nucile utilizate adesea la prepararea deserturilor raw sunt benefice pentru organism. Fructele sunt bogate în conținutul de fibre dietetice și zaharuri, contribuind și ele la menținerea siluetei, precum și la potolirea poftei de dulce.
Un mare avantaj al deserturilor raw vegane constă în faptul că acestea sunt ușor de preparat, nu necesită coacere și nici multe ore petrecute în bucătărie. Un blender, un congelator și puțină îndemânare sunt suficiente pentru prepararea unor deserturi raw vegane memorabile.
Întrucât nu conțin ingrediente procesate, deci nici zahăr rafinat, prăjiturile raw vegane pot fi servite fără probleme și celor mici.
Mare atenție, însă, aceste deserturi sunt adesea bogate în calorii din cauza ingredientelor hipercalorice precum nucile, mierea ori uleiul de cocos, așa că nu trebuie să le consumi în cantități mari. Fă-ți un obicei din a măsura porțiile, pentru că tentația să mănânci mai mult decât e cazul este mare, din moment ce știi că sunt sănătoase. Consumul moderat, o dată la căteva zile, de prăjituri raw vegane ar trebui să țină departe pofta de dulce, fără să îți afecteze silueta.
Comenteaza