Ciorba de burtă vegană este un preparat extrem de gustos, ușor de preparat, și apreciat în egală măsură de adepții unei diete vegane sau vegetariene, precum și de cei care au o alimentație obișnuită, ce include produse de origine animală.

În varianta sa originală, ciorba de burtă conține, după cum spune și numele acesteia, fâșii bine curățate de burtă de vită. Însă această ciorbă este una greu de agreat și de unele persoane care consumă carne, din cauză că burta are o textură atipică, ce nu este pe placul oricui. Pe de altă parte, gustul acestei ciorbe este de neegalat. Dacă numai prezența burții de vită în această ciorbă te ține departe de ea, ar trebui să încerci varianta vegană, care are exact același gust ca rețeta originală, dar înlocuiește carnea cu ciuperci pleurotus.

Rețetă de ciorbă de burtă vegană

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 500 g de ciuperci pleurotus tăiate fășii;
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
  • 4 căței de usturoi mărunțiți;
  • zeama de la o lămâie;
  • 2 litri de apă;
  • 750 g de lapte de caju (de preferat, de casă);
  • sare după gust.

Mod de preparare:

  1. Pune cele 2 linguri de ulei de floarea soarelui într-o cratiță și, după ce uleiul se încinge, sotează în el ciupercile pleurotus tăiate fâșii. Imediat ce acestea se înmoaie, adaugă cei 2 litri de apă și lasă să fiarbă.
  2. Când ciupercile sunt complet fierte, oprește focul și adaugă laptele de caju, dar și usturoiul mărunțit. Amestecă bine, apoi pune ciorba în farfurii.
  3. Poți drege ciorba de burtă cu zeama de la o lămâie sau poți alege să pui în farfurie câtă zeamă dorești. Asezonează cu sare după gust și servește cât este încă fierbinte.

Foto: Pinterest

Cum prepari lapte de caju de casă

Laptele de caju este foarte gustos, dar și foarte sănătos. Și pentru că este ușor de preparat acasă, din doar câteva ingrediente, ar fi păcat să nu încerci și tu această rețetă.

Ingrediente necesare:

  • 1 cană de nuci de caju crude, hidratate în prealabil peste noapte
  • ½ linguriță de zeamă de lămâie;
  • 3 căni de apă;
  • ½ linguriță de sare de Himalaya.

Mod de preparare:

  1. Varsă apa în care ai hidratat nucile de caju peste noapte și adaugă apoi 3 căni de apă plată. Completează cu ½ linguriță de sare, precum și cu zeama de lămâie și acoperă recipientul în care se află cu un capac. Lasă să stea în jur de 2 ore.
  2. După cele 2 ore în care ingredientele au stat împreună, pune-le în blender, pe care îl vei porni la intensitate maximă și vei amesteca până când vei obține o pastă fină. Strecoară laptele de caju, astfel încât pulpa să fie dată la o parte. Poți consuma laptele imediat ori îl poți depozita într-un recipient cu închidere ermetică, timp de 3 zile, la frigider.

Beneficiile consumului de ciuperci pleurotus

Ciupercile pleurotus nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, întrucât au o mulțime de beneficii pentru sănătate – iată câteva dintre acestea:

Sunt bogate din punct de vedere nutrițional, o cană plină cu ciuperci pleurotus aducând un aport de: 37 calorii, 5,6 carbohidrați, 2,8 g proteine, 0,4 g grăsimi, 2 g fibre dietetice, 4,3 mg niacină, 0,3 mg riboflavină, precum și cantități semnificative de vitamina B6, mangan, acid folic, potasiu sau fosfor.

Reduc nivelul de colesterol din sânge, ceea ce înseamnă că riscurile cardiovasculare sunt și ele mai mici. Oamenii de știință încă cercetează modul în care ciupercile pleurotus pot determina scăderea colesterolului “rău”.

Combat inflamația datorită puternicului efect antiinflamator pe care îl au. Ciupercile pleurotus au abilitatea de a reduce secreția de markeri care determină apariția procesului inflamator în corp, ceea ce înseamnă nu numai că pot combate această problemă, însă totodată o pot și preveni.

Ciupercile pleurotus sunt bogate în antioxidanți de preț pentru organism, care reduc stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. Așadar, riscul de boală este mai mic și procesul de îmbătrânire prematură este încetinit.

Indiferent de motivele pentru care vei încerca această ciorbă de burtă vegană, din ciuperci pleurotus, un lucru e cert: sănătatea ta va avea de câștigat. Respectă rețeta pas cu pas și nu vei da greș.