Rețeta de cozonac fără drojdie te poate salva în această perioadă, în care drojdia este tot mai greu de găsit în magazine. Dacă vrei să ai pe masa de Paște un cozonac pufos și gustos, preparat în casă, nu trebuie să te lași descurajat de lipsa acestui ingredient – încearcă rețetele de cozonac fără drojdie propuse de noi.
Cuprins articol
Rețetă de cozonac fără drojdie, cu praf de copt
Ingrediente pentru 1 cozonac:
- 250 g făină de calitate superioară;
- 2 ouă la temperatura camerei;
- 150 g de zahăr tos + 2 linguri de zahăr pentru ornare;
- 100 g unt;
- 150 ml lapte cald;
- 2 linguri de smântână grasă;
- 100 g de stafide rehidratate în apă cu esență de rom;
- 2 linguri de amidon de porumb;
- 1 linguriță de praf de copt;
- ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu;
- ¼ linguriță de praf de sare;
- 2 lingurițe de esență de vanilie.
Foto: Instragram
Mod de preparare:
- Pune făina într-un bol încăpător, alături de amidonul de porumb, de praful de copt, bicarbonat, esența de vanilie și un praf de sare. Amestecă bine cu un tel.
- Separat, într-un alt bol, bate 1 ou cu zahărul tos, folosind în primă fază mixerul la viteză mică, apoi la o viteză mai mare. După ce amestecul capătă o textură pufoasă, încorporează laptele cald și smântâna, folosind în continuare mixerul. După ce compoziția devine omogenă, completeză cu untul topit și răcit, iar apoi încorporează treptat amestecul pe bază de făină, folosind de această dată telul. Încheie prin adăugarea stafidelor rehidratate și lasă apoi aluatul să se odihnească preț de 10 minute, într-un loc călduros.
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și acoperă o formă de cozonac cu hârtie de copt. Transferă compoziția de cozonac în tavă. Bate oul rămas cu furculița, apoi unge suprafața cozonacului cu el. Presară deasupra cele 2 linguri de zahăr rămase și introdu tava la cuptor.
- După ce îl coci 50-60 de minute, cozonacul ar trebui să fie gata – fă testul scobitorii pentru a verifica dacă acesta este copt și în interior. Dacă scobitoarea scoasă rămâne uscată, înseamnă că poți scoate cozonacul și îl poți lăsa la răcit.
Rețetă de cozonac fără drojdie, cu maia
Ingrediente pentru maia:
- 100 g de făină integrală din grâu + câte 100 g de făină pe zi, pentru întreținere maia;
- 100 g apă + 100 g apă pe zi, pentru întreținere.
Mod de preparare:
- Într-un borcan cu capac de cel puțin 800 ml, pune făina și apa, amestecând bine cu o lingură curată. Pune capacul borcanului, însă fără să îl înfiletezi și lasă maiaua la temperatura camerei 24 de ore.
- A doua zi, amestecă iar cu o lingură curată și pune 100 g (nu mai mult) de maia într-un alt borcan curat. De maiaua rămasă nu mai ai nevoie, păstrează doar cele 100 g din borcanul nou, peste care vei pune iar 100 g de apă la temperatura camerei și 100 g de făină. Amestecă bine cu lingura curată, acoperă parțial cu capacul borcanului și lasă încă 24 de ore la temperatura camerei.
- În cea de-a treia zi, maiaua își va modifica textura, căpătând un aspect pufos, plin de bule. Și mirosul se va schimba, devenind acrișor. Trebuie să repeți iar procedura din ziua precedentă – adică, ia doar 100 g din maia și mut-o într-un borcan curat, după care adaugă 100 g de apă la temperatura camerei, amestecă bine și completează cu 100 g de făină. Omogenizează cu lingura și acoperă iar parțial cu capacul, după care las-o să se odihnească la temepratura camerei până a doua zi. Procedura aceasta trebuie repetată timp de cel puțin 5 zile, după care se trece la hrănirea cu apă și făină o dată la 12 ore, în loc de 24. În cea de-a 7-a zi, maiaua este gata și poate fi folosită în loc de drojdie din comerț.
Foto: Instagram
Ingrediente pentru cozonac cu maia:
- 150 g de maia preparată după rețeta de mai sus;
- 180 ml de lapte;
- 425 g făină de calitate superioară;
- 5 gălbenușuri de ou;
- ½ linguriță de sare;
- 1 linguriță de esență de vanilie;
- coaja rasă de la o lămâie;
- 150 g zahăr pudră;
- 80 g de unt 80% grăsime.
Ingrediente pentru umplutură:
- 200 g de nucă;
- 100 g lapte;
- 100 g zahăr tos;
- 80 g stafide rehidratate;
- coaja rasă de la o portocală;
- 5 g de pudră de cacao;
- 1 plic de zahăr vanilinat;
- 1 ou bătut cu 2 linguri de lapte, pentru ungerea cozonacului.
Mod de preparare:
- Într-un bol încăpător, amestecă făina cu maiaua și cu laptele și lasă să se odihnească la temperatura camerei 1 oră.
- Completează amestecul din bol cu cele 5 gălbenușuri, cu praful de sare, cu esența de vanilie, coaja de lămâie, dar și cu 75 g de zahăr pudră. Frământă cu mâinile timp de 10 minute, după care lasă să se odihnească încă 10.
- Încorporează untul, dar și restul de zahăr pudră și mai frământă încă 10 minute. Unge-ți palmele cu ulei și transferă aluatul de cozonac într-o tavă. Frământă încă 10 minute, trăgând aluatul și împăturindu-l de mai multe ori. La final, acoperă tava cu folie de plastic și lasă aluatul la dospit 1 oră. După ce se scurge acest timp, mai frământă încă 10 minute tot prin tehnica de tragere și împăturire, apoi mai lasă 1 oră și repetă încă o dată operațiunea. Acum poți înveli aluatul în folie de plastic și îl poți lăsa la frigider până a doua zi – e necesar sa stea cel puțin 8 ore.
- După ce scoți aluatul de la frigider, îl vei lăsa în jur de 3 ore la temperatura camerei, pentru a se încălzi. După ce trec 2 ore, îl poți frământa 10 minute – vei observa că și-a modificat textura.
- Între timp, poți pregăti umplutura pentru cozonac. Încălzește într-o crăticioară laptele cu zahărul, iar după ce începe să fiarbă, oprește focul și adaugă zahărul vanilinat. Într-un bol, amestecă nuca măcinată cu cacaoa, iar apoi toarnă peste acest amestec laptele cald. Lasă umplutura să se răcească, după care poți adăuga stafidele.
- Frământă încă o dată aluatul, lasă să stea 10 minute, după care întinde-l cu sucitorul astfel încât să capete o formă dreptunghiulară. Acoperă-l cu un prosop curat și mai lasă-l 10 minute, după care îl poți acoperi cu umplutura preparată deja, având însă grijă să lași marginile de 2-3 degete neacoperite de umplutură. Rulează apoi aluatul de cozonac, strange-i capetele și transferă-l în tava de cozonac, acoperită deja cu hârtie de copt.
- La final, vei introduce forma de cozonac într-o pungă mare și vei lăsa cozonacul la dospit încă 12-15 ore la temperatura camerei.
- În ziua în care îl coci, preîncălzește cuptorul la 240 de grade Celsius și pune la baza lui un vas cu apă. Scoate cozonacul din pungă, unge-l cu amestecul de lapte și ou bătut și introdu-l în cuptor, în partea de jos. Redu imediat temperatura la 200 de grade Celsius, iar după primele 10 minute, lasă temperatura la 170 de grade. După ce se scurg 60 de minute de când ai introdus cozonacul la cuptor, acesta ar trebui să fie gata. Scoate-l și răstoarnă-l cu grijă pe un grilaj metalic, unde îl vei lăsa 3 ore să se răcească, întorcându-l în acest timp de pe o parte pe alta, pentru a îl împiedica să se lase.
Poftă bună!
Comenteaza