O rețetă de cozonac pufos te va ajuta să pregătești acest desert tradițional fără să îți faci griji că nu va ieși așa cum trebuie, că nu va avea gustul şi textura potrivite. Iată cum să obții cel mai bun cozonac, pas cu pas!
Nicio masă de Crăciun sau de Anul Nou nu este completă fără un cozonac apetisant, cu textură pufoasă și umplut cu rahat și nucă din belșug. De aceea îți recomandăm să mergi la sigur cu această rețetă de cozonac pufos, care va aduce în mod cert zâmbetul pe buzele celor dragi în mult așteptatele zile de sărbătoare.
Rețetă de cozonac pufos
Ingrediente pentru 2 cozonaci mari:
- 1 kg de făină (ideal ar fi să folosești una de calitate superioară, specială pentru cozonac);
- 14 g drojdie uscată;
- 375 ml lapte cald;
- 250 g de zahăr;
- 3 lingurițe rase de sare;
- 4 ouă la temperatura camerei;
- 100 g unt topit;
- 100 ml ulei de floarea soarelui;
- 3 plicuri de zahăr vanilinat;
- coaja rasă de la 2 lămâi;
- coaja rasă de la o portocală (opțional).
Pentru umplutură:
- 300 g rahat;
- 150 g nucă prăjită și măcinată;
- 100 g zahăr;
- 50 g cacao;
Pentru uns:
- 1 gălbenuș;
- 50 ml lapte;
Foto: Pinterest
Mod de preparare:
- Pregătește maiaua amestecând drojdia cu o linguriță de zahăr și 100 ml de lapte, într-un bol de dimensiuni reduse. După ce obții un amestec omogen, încorporează și puțină făină, pentru a obține o cocă moale, pe care o vei lăsa 10 minute la dospit, într-un loc cald. În acest timp, maiaua se va umfla.
- Într-un bol încăpător, sparge cele 4 ouă, adaugă zahărul, dar și cele 3 pliculețe de zahăr vanilinat. Pornește mixerul și bate timp de 5 minute acest amestec. Încorporează apoi maiaua, laptele rămas, coaja de lămâie și cea de portocală, precum și ½ kg de făină, apoi amestecă bine cu o lingură de lemn.
- Adaugă în castron făina rămasă, precum și cele 3 lingurițe de sare, și frământă acum cu măinile preț de 10-15 minute. Vei obține un aluat cu textură lipicioasă, pe care îl vei modela în formă de bilă și îl vei acoperi cu folie de plastic. Lasă aluatul să se odihnească cel puțin 10 minute.
- Între timp, amestecă uleiul cu untul topit. După ce aluatul s-a odihnit, vei încorpora în el treptat și uleiul, frământând fără oprire. Este indicat să frămânți aluatul cel puțin 20 de minute, dacă vrei să ai un cozonac pufos. La final, modelează iar aluatul în formă de bilă, apoi lasă-l în castronul acoperit cu un prosop din bumbac. Dă-i voie să crească cel puțin o jumătate de ceas, într-un loc cald.
- După ce aluatul a crescut frumos, îl întinzi cu sucitorul pe masa de lucru, în formă dreptunghiulară. Îl împăturești apoi în 3 straturi, îl acoperi cu folie din plastic și îl mai lași 10 minute pe masa de lucru. Împarte apoi coca în 4 bile, pe care le vei acoperi cu folie de plastic și le vei mai lăsa 10 minute să se odihnească.
- În acest timp, vei pregăti umplutura pentru rețeta de cozonac pufos. Mărunțește rahatul, apoi asigură-te că nuca prăjită și mărunțită s-a răcit. Amestecă într-un bol mic zahărul cu cacaoa, apoi adaugă și nuca.
- Întinde pe masa de lucru acoperită cu făină cele 4 bile de aluat, astfel încât să obții forme de dreptunghi. Vei presăra pe fiecare dreptunghi de aluat atât amestec din nucă și cacao, cât și cubulețe de rahat. Rulează apoi fiecare dreptunghi, astfel încât să obții suluri, pe care le strângi bine la capete în așa fel încât umplutura să nu iasă. Împletește câte două suluri și vei avea 2 cozonaci împletiți gata de copt.
- Pune cozonacii în formele acoperite cu hârtie de copt. Acoperă iar cozonacii cu ștergare și lasă-i să mai crească încă 2 ore, într-un loc călduț.
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Până când cuptorul este pregătit, bate un gălbenuș de ou cu puțină sare și cu un strop de lapte. Înainte de a da cozonacii la cuptor, unge-i bine cu acest amestec și apoi așază-i în partea de jos a cuptorului. Lasă temperatura cuptorului la 170 de grade. După 30-40 de minute, în funcție de cuptor, cozonacii pufoși ar trebui să fie gata.
Nu lăsa cozonacii mai mult de 5 minute în tăvi după ce îi scoți din cuptor, pentru că vor face condens și își vor pierde din volum și savoare. Scoate-i la răcit pe un grătar din cuptor și lasă-i neacoperiți. Abia după 2-3 ore, când sunt complet răciți, îi poți acoperi cu un prosop de bucătărie.
Poftă bună!
Comenteaza