Dulceața de ardei iute este ideală în compania fripturilor, fie ele preparate la cuptor sau pe grătar, potențând aroma acestora. În zona Ardealului se asociază frecvent gusturile dulci cu carnea, însă în ultimii ani, și în alte zone au căpătat popularitate aceste combinații neașteptate, de aceea dulceața de ardei iute a devenit tot mai căutată.
Poți cumpăra o asemenea dulceață din comerț, însă gustul nu se va compara niciodată cu cel al uneia preparate în casă, din ingrediente 100% naturale.
Cuprins articol
Rețetă simplă de dulceață de ardei iute
Ingrediente pentru 4 borcane de 300 ml:
- 1 kg de ardei iuți;
- 500 ml oțet 9 grade Celsius;
- 400 g zahăr tos;
- 1 linguriță de sare.
Mod de preparare:
- Spală bine ardeii iuți, după care pune-ți mănuși chirurgicale și curăță-i de codițe și semințe. Taie cu lama cuțitului și nervurile ardeilor, întrucât acestea sunt responsabile pentru iuțeala ardeilor.
- Toacă apoi mărunt ardeii și opărește-i preț de câteva minute, apoi lasă-i la scurs într-o sită.
- Într-o cratiță așezată pe foc mic pune zahărul și oțetul și lasă să fiarbă. După ce amestecul acesta se transformă într-un sirop bine legat, poți adăuga ardeii iuți, după care este bine să mărești intensitatea focului. Completează și cu lingurița rasă de sare și lasă la fiert o jumătate de oră. În acest timp, mai amestecă din când în când.
- După ce oprești focul, acoperă cratița cu un prosop udat și stors bine în prealabil, pentru a te asigura că dulceața de ardei iute nu se va zaharisi.
- După ce dulceața se răcește complet, pune-o în borcane sterilizate și înfiletează bine capacele acestora. Depozitează dulceața într-un loc uscat și răcoros, departe de razele soarelui. După ce deschizi un borcan, ține-l la frigider, pentru a te asigura ca își păstrează gustul și textura în ciuda contactului cu aerul.
Foto: Pinterest
Cum să faci dulceață de ardei iute cu gust afumat
Gustul de afumat merge de minune cu friptura, așa că poți încerca să prepari o dulceață de ardei iute cu gust ușor afumat, pentru a îți impresiona invitații la masă.
Pentru a obține o asemenea dulceață trebuie să coci pe grătar ardeii iuți folosiți. Așadar, vei spăla bine ardeii iuți, îi vei lăsa să se usuce, după care îi vei pune pe grătar ori într-o tigaie tip grill. Este nevoie de 15 minute pentru ca ardeii să se coacă în totalitate, însă în acest timp trebuie să îi întorci pe toate părțile.
După ce iei ardeii de pe grătar, transferă-i într-un bol și acoperă bolul cu folie de plastic. Acest truc înmoaie ardeii și facilitează curățarea acestora. După ce ardeii se mai răcesc, curăță-i de coajă, dar și de codițe, semințe și nervuri.
Prepară apoi dulceața după rețeta de mai sus.
Alte arome pe care le poți folosi la prepararea dulceții de ardei iute
Dacă îți plac aromele inedite, cu iz oriental, înseamnă că poți adăuga în dulceața de ardei iute unele condimente sau ingrediente care îi îmbogățesc gustul. Printre acestea se numără:
- Scorțișoara;
- Anasonul;
- Cardamomul;
- Cuișoarele;
- Nucșoara;
- Rozmarinul;
- Frunzele de dafin;
- Ghimbirul;
- Turmericul.
Este important de menționat că acestea trebuie folosite în cantități moderate și ar trebui adăugate în timpul procesului de fierbere, astfel încât să își elibereze complet aromele.
Moduri inedite în care poți consuma dulceața de ardei iute
Știm deja că această dulceață poate fi consumată alături de friptura de porc, însă sunt și alte combinații culinare cel puțin la fel de apetisante în care o poți integra:
- Diluată în vin roșu, pe post de dressing pentru salate;
- Pe post de topping pentru chifteluțe și piure;
- Pe post de topping pentru înghețată;
- În ciocolata caldă, pentru o aromă surprinzătoare;
- Pe post de crustă pentru friptura la cuptor – cu 30 de minute înainte de a scoate friptura din cuptor, acoper-o cu un strat generos de dulceață de ardei iute și va face o crustă crocantă;
- Glazură pentru somonul gătit la cuptor;
- Pe un platou de brânzeturi;
- Peste brânza tartinabilă, fie că o servești pe o felie de baghetă crocantă, fie că o întinzi pe crackerși integrali;
- În sandvișuri, alături de șuncă de curcan și brânzeturi.
Dulceața de ardei iute este una dintre dulcețurile pe care ar trebui să le ai tot timpul în cămară. Mai ales în zilele de sărbătoare, la mesele festive, o poți scoate pe masă. În mod cert aceasta va stârni un val de admirație, așa că nu te teme că o prepari și va rămâne neconsumată. Depoziteaz-o într-un loc adecvat pentru a nu risca să se strice – în cămară sau în beci sunt condițiile ideale pentru conservarea acesteia. De asemenea, o poți ține și la frigider.
Comenteaza