O porție de gogoși pufoase, tăvălite în zahăr tos, îmbrăcate în zahăr pudră sau servite cu gem ori dulceață de casă câștigă întotdeauna în fața oricărui alt desert. Asta pentru că nimic nu ne aduce mai mult aminte de copilărie decât mirosul de gogoși proaspăt prăjite, servite direct dintr-un bol uriaș înainte să aibă timp să se răcească.

Gogoșile pe care le găsim astăzi la patiserie nu au nicio legătură cu gogoșile pufoase, cu interior aerat, pe care mama sau bunica le preparau în zilele de sărbătoare. Multe gospodine se feresc să facă gogoși pentru că au senzația că se fac greu pentru că trebuie frământate, lăsate la dospit, apoi prăjite. Însă procesul de preparare nu este atât de anevoios pe cât pare la prima vedere, ba dimpotrivă, este floare la ureche, dacă respecți pas cu pas rețeta de la noi.

Foto: Instagram

Rețetă de gogoși pufoase

Ingrediente pentru aproximativ 50 de gogoși:

  • 500 g făină ;
  • 2 ouă;
  • 350 ml lapte (poți folosi și iaurt, dacă preferi);
  • 2 pliculețe de zahăr vanilinat;
  • 10 g de zahăr pudră;
  • coaja de la o lămâie;
  • un praf de sare;
  • 10 g de drojdie uscată;
  • zahăr tos/ pudră pentru ornat;
  • ulei din belșug pentru prăjit.

Mod de preparare:

  1. Într-un bol, amestecă drojdia cu cele 2 pliculețe de zahăr vanilinat, iar deasupra toarnă laptele încălzit. Lasă drojdia să acționeze câteva minute, apoi încorporează și cele 2 ouă, dar și o jumătate din cantitatea de făină, folosind mixerul la intensitate moderată. Completează apoi cu sare, cu cele 10 g de zahăr pudră, dar și cu coaja de lămâie și restul de făină. Folosește mâinile pentru a frământa aluatul – la final, acesta trebuie să fie elastic și destul de moale. Acoperă bolul cu folie de plastic și lasă aluatul la dospit preț de jumătate de ceas, într-un loc călduros.
  2. Acoperă apoi masa de lucru cu un strat de făină și întinde aluatul cu un sucitor, până când obții o foaie de aluat groasă de 1 deget.
  3. Folosește o formă specială ori un pahar sau o cană cu gura în jos, pentru a decupa aluatul în forme de gogoși. Mai lasă gogoșile să crească încă un sfert de oră, după care le poți prăji.
  4. Încinge uleiul într-o cratiță antiaderentă, iar apoi lasă focul la intensitate moderată. Numai după ce ești sigur că uleiul este încins, pune pe rând gogoșile în cratiță. Când observi că s-au prăjit pe o parte, întoarce-le cu o furculiță pe partea cealaltă, mai lasă-le câteva minute, apoi scoate-le într-un bol acoperit cu șervețele de hârtie, care să absoarbă uleiul în exces. Într-o farfurie întinsă, vei pune zahăr tos sau pudră, în care vei tăvăli gogoșile cât sunt încă fierbinți. Abia apoi le poți așeza pe un platou pentru servire.
  1. Continuă cu această operațiune până când prăjești toate gogoșile.

Servește gogoșile calde, doar trase în zahăr sau cu topping de gem, dulceață, cremă de ciocolată, smântână ori fructe proaspete. Și după ce se răcesc gogoșile își vor păstra aroma și pot fi servite pe post de gustare alături de un ceai aromat sau o cafea fierbinte. Copiii, pe de altă parte, adoră să mănânce gogoși cu un pahar de lapte încălzit alături.

Indiferent de modul în care tu și cei dragi preferați să serviți aceste gogoși pufoase, un lucru este cert: această gustare va fi devorată imediat.

Pont: Dacă vrei ca gogoșile să rămână pufoase și după ce se răcesc, este esențial să acoperi vasul în care se află cu folie de plastic. Altfel, acestea se vor usca și își vor pierde din farmec.

Mai mult decât atât, dacă vrei să reîncălzești gogoșile, o poți face în cuptorul cu microunde, însă trebuie să le mănânci imediat după reîncălzire pentru că apoi își vor modifica textura.