Fie că ne referim la această plăcintă ca fiind „desertul toamnei” sau „desert de Halloween”, cu siguranță este printre preferatele noastre în luna octombrie, pentru unii dintre noi reprezentând chiar desertul copilăriei. Pentru a aduce un omagiu plăcintei cu dovleac a bunicii, iată o rețetă cu foi făcute în casă dintr-un aluat fraged care se topește în gură.

placinta cu dovleac

Sursa: Pinterest

Servire: 15 porții

Preparare: 20 minute

Gătire: 40 minute

Ingrediente:

Aluat:

  • 400g făină
  • 7 linguri zahăr
  • 7 linguri de lapte
  • 7 linguri de ulei
  • 1 ou
  • 1 linguriță rasă bicarbonat de sodiu
  • 1 esență de vanilie
  • puțină sare

Umplutură:

  • 1,5kg dovleac mărunțit
  • 150g zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară

Pasul I

Conținutul dovleacului se pune într-o cratiță împreună cu zahărul și scorțișoara și se călește bine (în jur de 20 min) după care se lasă la racit.

Pasul II

Pentru foi se pune într-o craticioară: laptele, uleiul și zahărul și se amestecă la foc mediu până cand compoziția dă în clocot, după care se lasă la răcit.

Pasul III

Amestecul de la pasul anterior se pune într-un bol mare peste care se adaugă oul, esența de vanilie, bicarbonatul de sodiu, sarea și se amestecă. Se încorporează făina treptat până când se formează aluatul (trebuie să fie moale și să nu se lipească de mâini).

Pasul IV

Aluatul se modelează într-o bilă care se taie în doua, întrucât este nevoie de doua foi. Prima jumătate se întinde cu ajutorul unui sucitor. Aluatul se pune într-o tavă (trebuie acoperit doar fundul tăvii, ce este în exces se îndepartează).

Pasul V

Peste aluat se adaugă umplutura de dovleac și se nivelează cu ajutorul unei spatule pentru a avea o compoziție cât mai uniformă.

Pasul VI

Cea de-a doua jumătate a aluatului se întinde cu ajutorul unui sucitor și se pune deasupra compoziției (se taie marginile cu cuțitul). Foaia se unge cu ou bătut sau lapte pentru a căpăta o culoare frumoasă în cuptor și pentru a avea o textură mai pufoasă.

Pasul VII

Se dă plăcinta la cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute (până când se rumenește și capătă o culoare aurie). Se scoate de la cuptor și se pudrează cu zahăr pudră.

placinta cu dovleac

Sursa: Pinterest

Poftă bună!