Rețeta de lichior de ouă merită încercată în perioada sărbătorilor de iarnă, această băutură fiind ideală pentru ocazie.
De lichior de ouă cei mai mulți dintre noi am auzit în filmele americane, însă această băutură este originară din Marea Britanie, emigranții fiind cei care au făcut-o populară peste Ocean. În anii 1700, lichiorul de ouă a devenit, în Statele Unite ale Americii, băutura emblematică pentru sărbători.
Această băutură este una care se prepară în casă, din lapte, ouă, zahăr, vanilie și rom. Trebuie să încerci și tu măcar o dată să o prepari.
Cuprins articol
Rețeta clasică de lichior de ouă
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 6 porții:
- 4 ouă;
- ¼ cană + 1 lingură de zahăr tos;
- 2 căni de lapte;
- 1 cană de smântână;
- ¼ cană de coniac;
- ¼ cană de rom;
- ½ linguriță de nucșoară proaspăt măcinată;
- ¼ linguriță de sare.
Mod de preparare:
- Într-un bol, bate albușurile de ou cu mixerul, până când capătă o textură de spumă. Încorporează apoi 1 lingură de zahăr și după ce spuma de albușuri se întărește, las-o deoparte.
- Într-un alt bol, amestecă gălbenușurile de ou, cu ¼ cană de zahăr de această dată. Folosește mixerul pentru a bate compoziția până când zahărul se dizolvă complet. Adaugă apoi laptele, smântâna, coniacul și romul, iar la final nucșoara și sarea. Cu mixerul setat la viteză mică, bate bine încă 1 minut, după care încorporează și spuma de albușuri. Acoperă bolul și dă la rece preț de cel puțin 2-3 ore, ideal chiar peste noapte.
- Înainte de servire, pune lichiorul în pahare și ornează cu nucșoară măcinată și steluțe de anason.
Rețetă martini cu lichior de ouă
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 1 porție:
- 40 ml de vodcă cu aromă de vanilie;
- 30 ml de amaretto;
- 60 ml de lichior de ouă (rețeta mai sus);
- băț de scorțișoară și nucșoară măcinată pentru ornat.
Mod de preparare:
- Pune într-un shaker câteva cuburi de gheață, vodca cu aromă de vanilie, amaretto, dar și lichiorul de ouă și agită preț de cel puțin 30 de secunde.
- Transferă băutura din shaker într-un pahar de martini și ornează cu pulbere de nucșoară, dar și cu bățul de scorțișoară. Servește imediat.
Lichior de ouă fără alcool
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 4 porții:
- 3 căni de lapte;
- 1 lingură de esență de vanilie;
- 2 căni de smântână;
- 1 ½ linguriță de nucșoară;
- 3 ouă, la temperatura camerei;
- 4 gălbenușuri de ou, la temperatura camerei;
- 1/3 cană de zahăr;
- ¼ linguriță de sare;
- frișcă, scorițișoară și nucșoară pentru ornat.
Mod de preparare:
- Într-un bol, amestecă smântâna cu nucșoara și lasă deoparte.
- Într-o crăticioară, încălzește laptele cu esența de vanilie, pe foc mic, amestecând ocazional. Când laptele începe să facă bule la suprafață, oprește focul.
- Într-un alt bol, bate viguros cu telul sau cu mixerul ouăle întregi, gălbenușurile extra, zahărul, dar și sarea timp de 4-5 minute. În acest timp, compoziția se va îngroșa. Încorporează apoi treptat laptele cald, amestecând încontinuu. La final, transferă amestecul înapoi în crăticioară și mai pune o dată la fiert, tot pe foc mic. Amestecă în mod constant timp de 5-6 minute, apoi oprește focul.
- Deasupra bolului în care se afla smântâna vei pune o sită, prin care vei strecura compoziția caldă din crăticioară.
- Dă la frigider băutura obținută și las-o să se răcească în totalitate – va dura cel puțin 2 ore.
- Pentru a servi lichiorul de ouă, îl vei turna în pahare, apoi vei orna cu frișcă, nucșoară și scorțișoară.
Lichior “de ouă” vegan
Foto: Pinterest
Ingrediente pentru 10 porții:
- 3 căni de lapte de migdale sau soia;
- 400 ml de lapte de cocos;
- 5 linguri de sirop de arțar;
- ½ linguriță de scorțișoară;
- ¼ linguriță de nucșoară;
- 1 linguriță de esență de vanilie;
- 1/8 linguriță de cardamom măcinat;
- pentru ornat frișcă vegetală, scorțișoară, nucșoară;
- opțional: 30 ml de rom/ coniac/ whiskey per porție.
Mod de preparare:
- Pune în blender 3 căni de lapte de migdale, împreună cu laptele de cocos, siropul de arțar, scorțișoara, nucșoara, esența de vanilie și cardamomul. Amestecă preț de 2-3 minute. Gustă și completează cu sirop de arțar sau mirodenii, dacă simți nevoia.
- Servește lichiorul fie rece, fie încălzit, în pahare umplute pe jumătate. Ornează cu frișcă vegetală, bețe de scorțișoară și pudră de nucșoară. Dacă dorești să obții varianta cu alcool, adaugă câte 30 ml de rom, coniac sau whiskey în fiecare pahar.
Orice rețetă de lichior de ouă ai alege, să fii foarte atentă la cantitatea consumată. Asta pentru că nu este deloc o băutură prietenoasă cu silueta ta, având un aport caloric generos. Poftă bună!
Comenteaza