Supa de ceapă este populară în întreaga lume și se prepară în fel și chip, însă rețeta franțuzească, originală, este cea mai apreciată. Din secolul al XVIII-lea, această supă se regăsește în bucătăria franțuzească, având un loc de cinste printre preparatele tradiționale.

Această supă este preparată din ceapă caramelizată și stock de vită (n.r. supă foarte concentrată) și este servită gratinată, cu felii de pâine prăjită și brânză deasupra. În general, supa de ceapă este servită pe post de aperitiv.

În zilele noastre există o mulțime de variante ale supei de ceapă – unele dintre ele sunt îngroșate cu ouă ori făină sau conțin chiar lapte. Însă fără îndoială cea mai iubită este supa de ceapă făcută după rețeta originală, franțuzească. Iată care este aceasta!

Rețetă de supă de ceapă

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 6 cepe curățate și tăiate inele;
  • 5 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 2 linguri de unt;
  • 1 linguriță de zahăr;
  • sare după gust;
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți;
  • 8 căni de stock de vită;
  • ½ cană de vin alb sec;
  • 2 frunze de dafin;
  • 1 lingură de cimbru proaspăt, mărunțit;
  • 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat;
  • 2 linguri de coniac;
  • 8 felii de baghetă, taiate pe diagonală, cu grosime de 4 cm;
  • 1 ½ cană de brânză Gruyere rasă;
  • puțin parmezan ras pentru ornare.

Mod de preparare:

  1. Începe cu caramelizarea cepei. Într-o tigaie antiaderentă, încinge 3 linguri de ulei de măsline, la foc mediu. Adaugă în tigaie ceapa și amestecă cu o lingură, astfel încât să fie acoperită de ulei pe toate părțile. Sotează ceapa amestecând des, timp de 20 de minute. Mărește apoi intensitatea focului, completează cu lingura de ulei și amestecă încontinuu. După 15 minute, vei observa că ceapa a devenit maronie. Imediat, adaugă zahărul, 1 linguriță de sare și continuă să amesteci. După alte 15 minute, completează cu usturoiul mărunțit și mai gătește 1 minut.
  1. Toarnă vinul alb sec peste ceapa caramelizată și folosește o lingură de lemn pentru a desprinde bucățile de ceapă lipite de tigaie. Adaugă stock-ul de vită, frunzele de dafin, dar și cimbrul. Lasă să dea în clocot, după care scade intensitatea focului și dă-i voie să fiarbă o jumătate de oră. După ce acest timp se scurge, scoate frunzele de dafin, asezonează cu sare și piper, dar pune și cele 2 linguri de coniac.
  2. Între timp, pregătește pâinea. Acoperă o tavă cu hârtie de copt și încinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge cu ulei de măsline, cu ajutorul unei pensule, ambele părți ale feliilor de pâine, apoi așază-le una lângă cealaltă în tavă. Introdu tava la cuptor și coace-le în jur de 6-7 minute. Scoate apoi tava și acoperă suprafața feliilor de baghetă cu brânza Gruyere rasă, dar și cu puțin parmezan, apoi introdu iar la cuptor. Când observi că brânza a făcut bule și a devenit aurie, scoate tava din cuptor.
  3. După ce ai terminat de pregătit feliile de baghetă, oprește focul la supă și împarte-o în boluri. Deasupra, în fiecare bol, vei pune câte 2 felii de baghetă cu brânză.

Servește supa imediat ce o prepari, cât este încă fierbinte – Poftă bună!

Cu ce preparate poți servi supa de ceapă

Dacă alegi supa de ceapă pe post de aperitiv, ar trebui să știi ce preparate pot fi servite pe post de fel principal și desert, astfel încât aromele să se completeze.

După supa de ceapă, ca fel principal, poți servi un pește precum somonul, alături de un piure de legume și un sos din ierburi aromatice. De asemenea, nici cu o porție de paste cu sos alb nu vei da greș.

La desert, ar trebui să eviți prăjiturile dense, cu sosuri de ciocolată. Mai degrabă, mizează pe o plăcintă de mere sau pere sau pe un desert cu fructe proaspete cum ar fi salata de fructe. Căpșunele trase în ciocolată sunt și ele potrivite la o masă care începe cu supa franțuzească de ceapă.

Dacă te întrebi ce vin merge cu această supă, află că vinul sec este potrivit, fie că este alb sau roșu.

Supa de ceapă este gustoasă, rafinată și foarte aspectuoasă. Iar dacă respecți pas cu pas indicațiile din rețetă, nu ai cum să dai greș.