Cu o rețetă bună de hummus, oricine poate prepara această specialitate de origine arabă, servită cu succes pe post de aperitiv la mesele în familie ori la petreceri. Iată cum să faci cel mai bun hummus, fără prea mare efort!
Hummusul este un preparat extrem de sănătos, fiind sărac în grăsimi saturate, dar totodată bogat în fibre și proteine. Conține un aport mare de grăsimi (30 g de hummus au 8g de grăsimi saturate), dar este vorba despre grăsimi sănătoase, care se regăsesc din belșug în semințele de susan, dar și în uleiul de măsline. Totodată, hummusul este sărac în carbohidrați, ceea ce înseamnă că îl poți consuma când ești la dietă, fiind un preparat sățios, dar care nu te îngrașă, dacă nu exagerezi cu cantitățile consumate.
O rețetă de hummus bună te va ajuta să obții textura cremoasă, dar totodată foarte pufoasă, pe care o regăsești la hummusul mâncat în restaurantele cu specific arăbesc. Dacă folosești tehnica incorectă de preparare, vei obține un hummus dens, cu textură lipicioasă.
Cuprins articol
Ponturi pentru prepararea celui mai bun hummus
Există câteva trucuri pe care bucătarii le folosesc când prepară o rețetă de hummus – iată care sunt acestea:
- Dacă folosești năut din conservă, mai pune-l la fiert încă 20 de minute. În acest fel, textura preparatului va fi mai cremoasă;
- Tot pentru a obține un hummus mai cremos, dar și cu o culoare mai plăcută, este recomandat să folosești puțină apă foarte rece când mixezi în blender;
- Macină chimionul înainte de a îl folosi la prepararea hummusului, pentru ca aroma sa să fie mai intensă.
5 rețete de hummus pe care să le încerci
Rețetă de hummus clasic
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 6 porții:
- 1 conservă de năut (sau 250 g de năut fiert de tine);
- ¼ cană de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;
- ¼ cană de tahini;
- 1 cățel de usturoi pisat;
- 2 linguri de ulei de măsline + încă puțin pentru servire;
- ½ linguriță de chimion;
- sare după gust;
- 2-3 linguri de apă rece;
- puțin sumac și boia pentru ornare.
Mod de preparare:
- Pune în blender tahini (n.r. pastă de susan) împreună cu zeama de lămâie și mixează preț de 1 minut. Folosește apoi o spatulă pentru a desprinde pasta de pe pereții blenderului, după care mai mixează o jumătate de minut. Încorporează uleiul de măsline, usturoiul, chimionul, dar și ½ linguriță de sare.
- Adaugă în blender o jumătate din cantitatea de năut, după ce te-ai asigurat că ai scurs bine boabele. Pornește iar blenderul, iar după 1 minut oprește-l și încorporează și restul de năut. În 2-3 minute de mixare, hummusul ar trebui să devină omogen. Pentru a obține consistența ideală, adaugă cele 2-3 linguri de apă rece și mai pornește o dată blenderul.
- Transferă hummusul pe o farfurie, apoi asezonează-l cu ulei de măsline, boia și sumac și servește-l cu lipie sau cu turte de casă.
Hummus mediteranean
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 6 porții:
- 500 g de hummus bine fiert;
- 2 căței de usturoi, curățați de coajă și pisați;
- 1 linguriță de sare de mare;
- 1/3 linguriță de chimion;
- 3 linguri de tahini;
- zeama de la 2 lămâi;
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- 1 legătură de pătrunjel;
- 1 linguriță de boia.
Mod de preparare:
- Pasează boabele de năut în blender, împreună cu 3 linguri din apa în care au fiert.
- Adaugă în blender și cățeii de usturoi, sarea, chimionul, pornește blenderul preț de câteva secunde, după care completează cu pasta tahini și cu zeama de lămâie.
- După ce amestecul din blender devine omogen, oprește, verifică textura, și dacă nu este suficient de cremoasă, mai adaugă puțină apă foarte rece.
- La final, așază hummusul într-un bol și fă cu o lingură o mică gaură în mijloc. Acolo pune uleiul de lămâie, un praf de boia, dar și pătrunjelul tocat fin.
Rețetă turcească de hummus
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 8 porții:
- 2 căni de năut fiert;
- sare după gust;
- 2 căței de usturoi;
- ½ linguriță de chimion;
- 3 linguri de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;
- 3-4 linguri de ulei de măsline extravirgin;
- ¼ cană de iaurt;
- pentru ornat: sâmburi de rodie, chimion, măsline negre.
Mod de preparare:
- Mărunțește în blender usturoiul. Adaugă boabele de năut, sarea dar și chimionul și mixează timp de 30 de secunde. Completează apoi cu zeama de lămâie, cu uleiul de măsline, dar și cu iaurtul și mixează bine. Gustă și vezi dacă mai este nevoie de sare.
- Dacă hummusul este prea dens, poți completa fie cu apă rece ca gheața, fie cu puțin iaurt. Transferă apoi hummusul într-un bol și asezonează-l cu sâmburii de rodie, chimionul, dar și cu măslinele negre. Servește cu lipie.
Rețetă de hummus cremos cu avocado
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 12 porții:
- 2 avocado foarte copți;
- 3 căței de usturoi mărunțiți;
- 2 linguri de tahini;
- zeama de la o limetă;
- ½ linguriță de sare;
- ½ linguriță de chimion;
- ½ linguriță de coriandru;
- 600 g de năut;
- fulgi de chilli.
Mod de preparare:
- Pune toate ingredientele, în afară de năut, în blender. Adaugă și ¼ cană de zeamă în care ai fiert năutul (poate fi și din conservă). Mixează timp de 2 minute, după care încorporează și năutul și pornește iar blenderul. După ce amestecul se omogenizează, verifică dacă este suficient de cremos și mai adaugă puțină apă rece în cazul în care este necesar.
- Transferă hummusul într-un bol și servește după ce îl ornezi cu uleiul de măsline și cu fulgii de chilli.
Hummus cu sfeclă și ricotta
Foto: Instagram
Ingrediente pentru 6 porții:
- 180 de grame de sfeclă roșie fiartă, tăiată cuburi;
- 1 conservă de năut;
- 1/3 cană de tahini;
- ¼ cană de zeamă de lămâie;
- ¼ cană de ricotta;
- 1 cățel de usturoi pisat;
- 1 linguriță de sare;
- 10 boabe de usturoi pisate manual cu cuțitul;
- ¼ linguriță de coriandru;
- pentru servire: frunze de mentă, semințe de mac și ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Pune în blender boabele de năut bine scurse împreună cu ricotta, usturoiul, sarea, piperul și coriandrul și transformă totul într-o pastă omogenă.
- Încorporează apoi și sfecla mărunțită și oprește blenderul după ce amestecul devine cremos. Verifică dacă mai este nevoie de sare.
- Transferă hummusul din blender într-un bol și ornează-l cu ulei de măsline, frunze de mentă și semințe de mac.
Lipiile, turtele de casă sau grisinele merg de minune cu hummusul, însă dacă vrei o variantă mai dietetică, poți servi acest aperitiv cu bețișoare de legume proaspete – morcovi, bețe de țelină, ardei gras. Poftă bună!
Comenteaza