Sarmalele reprezintă un adevărat ritual în casa oricărei gospodine, mai ales atunci când se apropie sărbătorile. Suculente, delicioase și sățioase, sarmalele sunt un preparat tradițional românesc, vedetă mai ales pe masa de Crăciun. Te invităm să descoperi o rețetă modernă de sarmale de post pe care o poți savura în această perioadă, în care creștinii evită consumul de cărne și lactate.

Acum poți să te bucuri de gustul delicios al sarmalelor chiar și în perioada postului. Ce mai aștepți? Adună-ți ingredientele, urmează pașii din rețetă și savurează, alături de cei dragi, o porție de sarmale de post delicioase. 

Timp de preparare: 2 ore și 30 de minute

Porții: aproximativ 50 de bucăți

Ingrediente pentru sarmale de post:

 • 200 g orez
 • 200 ml ulei
 • 200 g bulion
 • 50 g stafide
 • 3 verze mari
 • 3 cepe galbene
 • 1 ardei gras
 • 1 crenguță de cimbru
 • 2 foi dafin
 • sare
 • piper
 • boia de ardei dulce

Cum prepari sarmalele de post – reţeta modernă

Sursa: Instagram.

Pasul 1. Pentru început, ia cele trei verze și taie foile pentru sarmale, având grijă să elimini cu precizie nervurile groase. După ce ai terminat de pregătit toate foile, restul rămas îl poți  toca fideluță. 

Pasul 2. Acum este timpul să începi prepararea compoziției. Lasă pentru un moment foile de varză deoparte și ia cele trei cepe galbene și taie-le foarte mărunt. 

Pasul 3. Ia o tigaie mai adâncă, pune ulei la încins, apoi adaugă jumătate din ceapa mărunțită și las-o la călit până devine transparentă. După ce ceapa este suficient călită, adaugă deasupra orezul și amestecă totul foarte bine aproximativ 2 minute. 

Pasul 4. Acum este timpul să adaugi peste amestecul de pe foc, jumătate din cantitatea de bulion și apă apă fierbinte, în cantitate dublă față de orez.

Pasul 5. După ce ingredientele s-au incorporat foarte bine, începe să asezonezi compoziția cu sare, piper și boia de ardei dulce. 

Pasul 6. Mai lasă orezul pe foc până când acesta absoarbe toata cantitatea de apă, apoi poți adăuga stafidele.

Pasul 7. Separat, într-o altă tigaie, călește în ulei încins restul de ceapă mărunțită. După ce aceasta devine transparentă, adaugă bulionul, o ceașcă cu apă, ardeiul gras tocat mărunt și varza tocată fideluță. Amestecă totul foarte bine pentru câteva minute, apoi poți opri focul.

Pasul 8. Acum este timpul să împachetezi sarmalele. Ia câte o foaie de varză, pune suficientă cantitate din amestecul de orez și stafide, apoi răsucește-o foarte bine, cât să nu îți curgă compoziție din sarmalele formate. Procedează în acest fel cu toate foile de varză.

Pasul 9. După ce ai împachetat toate sarmalele, pregătește o oală încăpătoare. Pe fundul acesteia, așează mai întâi un strat de varză tocată, apoi un rând de sarmale în formă de cerc, urmând ca mijlocul să fie umplut cu un alt strat de varză tocată. Pe parcurs ce așezi sarmalele, strecoară și foile de dafin și crenguța de cimbru.

Pasul 10. După ce ai terminat de aranjat, completează oala cu apă și zeamă de varză și lasă totul la fiert până când varza devine bine pătrunsă.

Poftă bună!